Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Temmuz 2011 Cuma

Küçük yatırımcıya çok önemli uyarılar!

Borsa vurgunu sizi vurmayabilir

SPK'dan küçük yatırımcıya çok önemli uyarılar.

Haber : Talip Yılmaz / 26.06.2011
Bilal Pekcan, iki çocuklu 33 yıllık bir devlet memuruydu. Memuriyeti sürecince Anadolu’nun birçok ilinde görev yapmış, emekliliğine sayılı günler kala doğup büyüğü küçük kente gelip yerleşmeyi başarmıştı. Zaman zaman alacağı emeklilik ikramiyesini nasıl değerlendireceğinin tatlı hayalleriyle dalıp gidiyordu. Emeklilik sonrası ne yapabileceğini düşünüyordu.

Bir kooperatif aracılığıyla yine memleketinde başını sokabildiği evi dışında malı mülkü yoktu öyle... Alacağı ikramiye ile üniversitede okuttuğu ama bir türlü iş bulamadıkları çocuklarından birine bir iş kurabilirdi belki. Gerçi ikramiyesi çok çok büyük bir para tutmayacaktı, ama yine de 33 yıllık emeğinin karşılığı olarak almayı beklediği 80 bin lirayla bunu yapabilirlerdi. Belki ikinci bir ev alıp emeklilik maaşına ek bir gelir de yaratabilirdi.

Zoka yutuluyor
O beklenen gün bu yılın şubat ayında geldi. Pekcan Ailesi, aile reisi üyeleri emeklilik ikramiyesiyle ne yapılacağını daha bir hararetle konuşmaya başladılar. Bir iş kurulana kadar ya da uygun fiyatlı bir ev bulunana kadar para değerlendirilmeliydi. Ama nasıl? Eskiden olsa günlük repoya konur ayda yüzde 5-6’ları bulan faiz elde edilebilirdi. Fakat şimdi ne dolar eski dolardı, ne de faiz eski faiz...
Bir komşuları borsadan söz etti onlara. Biraz borsadan anladığını duymuşlardı. Dikkatle dinlediler… İnen çıkan hisselerden, bazı hisselerin bir ayda nerelerden nerelere geldiğinden söz ediyordu. Bazılarının ise bulundukları fiyattan 1-2 ay içinde en az yüzde 50 daha yukarıya çıkacağını anlatıyordu.

‘Çok sağlam’ kaynaklar
‘Çok sağlam’ yerlerden haber almıştı bunları. Pekcanlar düşündü taşındı, eğer söyledikleri doğruysa 87 bin liralık ikramiyeleri bir ay içinde 150 bin liraya kadar bile çıkabilirdi. İletişim çağındaydık. Bulundukları yerden adını duydukları aracı kurumu aradılar. Oradan da benzer ‘bu kağıt uçacak’ bilgisi gelince hiç düşünmeden tüm ikramiye aracı kurumda hesap açarak hisse senedine yatırdılar.
İlk birkaç hafta bekledikleri hızda bir çıkış olmadı ama yine de fena değildi. Paraları 90 bin liraya kadar çıkmıştı. Dördüncü haftada biraz daha az yükselmişti aldıkları hisse senedi. Paraları 91 bin lire civarındaydı.
Fakat beşinci haftadan itibaren kalpleri küt küt atmaya başladı. Daha beşinci hafta bitmeden tüm kazançları gitmekle kalmamış 87 bin liraları 82 bin liraya gerilemişti. Telefon trafiği hızlandı, ‘bekleyin’ yükselecek diyordu karşısı. Altı, yedi derken haftalar geçtikçe paraları buz gibi eriyordu. Sekizinci haftaya girdiklerinde ellerinde 65 bin liralık hisse senedi vardı. Şoktaydılar. Fakat şok bununla kalmayacaktı. Üç ayın sonunda 87 bin liraları 30 bin liraya kadar gerilemişti. Ümitleri tükenmiş, yıkılmışlardı.

Tuzağı fark etmek…
Ne yazık ki bütün bu olup bitenler yaşanırken büyük bir tuzağın içinde olduklarını hiçbir zaman fark edemediler. Edemezlerdi de... Eğer geçen hafta mali polisin ortaya çıkardığı ‘Büyük Borsa Vurgunu’ haberlerini televizyon ve gazetelerde görmeselerdi… Hele bu organize çetenin operasyon yaptığı hisse senetleri arasında kendi hesaplarındaki kağıdın da adını görünce, nasıl bir oyunun içine düştüklerini daha iyi anladılar. Fakat artık çok geçti. Küçük bir yatırımcı olarak borsa simsarlarının ‘keriz silkeleme’ adını verdikleri tezgaha düşmüşler ve sadece paralarını değil hayallerini de kaybetmişlerdi. Allahtan satılığa çıkardıkları ama istedikleri fiyata müşteri bulamadıkları evleri ellerindeydi. Yoksa onu da yine borsaya yatıracak ve evsiz kalacaklardı.
Devamı için tıklayın  ekonomist.com.tr/borsa-vurgunu-sizi-vurmayabilir-haberler/2757.aspx


Tüm Ekonomi Haberlerini Okumak İçin Tıklayınız

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com