14 Ekim 2016 Cuma
1005 sayılı kanuna tabi aylık alan sigortalının, 18 yaşından büyük üniversite öğrencisi çocuğu sağlıktan yararlanabilir mi?
1005 sayılı kanuna tabi aylık alan sigortalının, 18 yaşından büyük üniversite öğrencisi çocuğu sağlıktan yararlanabilir mi?
Üniversite öğrencisi olduğu sürece 25 yaşına kadar sağlıktan faydalanabilecektir.
SGK Yurtiçi Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtları için tıklayın
Kaynak: SGK
5550 gün pirim ödemem var 1991-1992 yılları arasında 15 ay askerlik yaptım acaba ne zaman emekli olabilirim?
Askerliğinizin 280 gününü borçlanmalısınız
Soru:5 Ocak 1969 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim Ağustos 1993 olup toplam 5550 gün pirim ödemem var. 1991-1992 yılları arasında 15 ay askerlik yaptım. Acaba ne zaman emekli olabilirim?
Yılmaz TEMUROĞLU
Cevap: Askerlik sürenizin 280 günü borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihimiz 280 geri gider ve emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan borçlanmadan sonra prim ödemeseniz dahi, 53 yaşınızı dolduracağınız 5 Ocak 2022 tarihinde emekli olabilirsiniz.
Ekrem SARISU - POSTA
Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın
Evlenince aylıklarım kesilir mi? - Bir de evlenince toplu para veriliyormuş bana da verilir mi?
Eşinizden bağlanan aylığın 12 katı evlenme ikramiyesi ödenir
Soru: SSK emeklisi bayanım. Eşim rahmetli de memur emeklisiydi. Eşimden dolayı Emekli Sandığından ve kendi emekliliğim nedeniyle de SSK’dan aylık alıyorum. Yeniden evlenmeyi düşünüyorum. Size iki sorum olacak. 1)Evlenince aylıklarım kesilir mi? 2)Bir de evlenince toplu para veriliyormuş, bana da verilir mi?
Akın GÜLER
Cevap: 1) Yeniden evlenmeniz nedeniyle SSK’dan kendi emekliliğiniz nedeniyle bağlanan aylığınız kesilmez. Sadece eşinizden dolayı Emekli Sandığından bağlanan dul aylığınız kesilir. 2) Emekli Sandığından hak sahibi olarak dul veya yetim aylığı alan eş, anne ve kız çocuklarına evlenmeleri halinde, kesilen aylıklarının 12 katı tutarında “evlenme ikramiyesi” ödenir. Evlenmeniz halinde, eşinizden dolayı Emekli Sandığından almakta olduğunuz dul aylığınız kesilir ve aldığınız son aylık tutarının 12 katı evlenme ikramiyesi alırsınız.
Ekrem SARISU - POSTA
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için şartlar nelerdir?
Analık sigortasından geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için şartlar nelerdir?
Analık sigortasından yararlanmak için sigortalılığın devam etmesi, bir yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olması, çalışmaması ve prime ilişkin borcunun bulunmaması gerekmektedir.
Analık Sigortası hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtları için tıklayın
Kaynak: SGK
2008 öncesi eşinden dolayı 4/a’dan (SSK) dul aylığı alıyorum. 2008’den sonra 4/b’den (Bağ-Kur) emekli olmam halinde dul aylığını almaya devam edebilir miyim?
2008 öncesi 4/a’dan (SSK) ölüm aylığı alan eş, 2008 sonrası 4/b’den (Bağ-Kur) yaşlılık aylığı alırsa eşinden aldığı ölüm aylığı ödenmeye devam edilir.
Ölüm Aylığı hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtları için tıklayın
Kaynak: SGK
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)