Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

9 Temmuz 2010 Cuma

Kapanmış vergi kayıtlarına rağmen devam etmiş Bağ-kur borçlarını ödeyerek emekli olabilir miyiz?


Ali ÖZTÜRK Ekonomist
Kapanmış vergi kayıtlarına rağmen devam etmiş Bağ-kur borçlarını  ödeyerek emekli olabilir miyiz?

Yukarıdaki sorunun cevabı  bir çok kişiyi ilgilendiriyor.

Önce olay nasıl gelişiyor onu anlatalım.

Özellikle ilk iş yeri açılışı esnasında muhasebeciler mükellefin vergi kayıtlarını Bağ-kura bildiriyorlar. Aradan bir kaç yıl geçtikten sonra mükellef işlerinin iyi gitmemesi veya başka diğer nedenlerden dolayı faaliyetine son veriyor. 

Vergi kapanışı  mükellef tarafından muhasebeciye verilen talimatla yerine getiriliyor. Fakat aynı mükellef Bağ-kur kaydının kapatılmasını talep etmiyor yada hakkının devam ettiğini sanıyor hatta çoğunlukla umursamıyor. Tabii burada muhasebeci arkadaşlarında iğneyi biraz kendilerine batırmaları gerekiyor. Aslında Mükellef istemese de bu işin muhasebeci tarafından Bağ-kura bildirip halledilmesi gerekiyor. Ama uygulamada çoğunlukla böyle olmuyor. 


Uzun lafın kısası vergi kapanışı yapılıyor ama Bağ-kur açık kalıyor.

Aynı mükellef bir kaç yıl sonra yeniden iş yeri açıyor fakat bu defa zaten Bağ-kur var denilerek bildirimde bulunulmuyor.

Hatta bu açıp kapanmalar ticari hayatın akışı içinde üç dört defa tekrarlanıyor. Bu durumda mükellefin arada vergi kaydı boşlukları oluyor.

Bağ-kur'lu vergi mükellefi nerede yanılıyor?

Sigortalıları en fazla yanıltan etken hiç kuşkusuz Bağ-kurdan alınan Bağ-kur ektreleri ve internetten bakılan Bağ-kur hizmet süresi kayıtları oluyor. Vatandaş bakıyor ilk işyeri açtığı tarih itibariyle Bağ-kuru kesintisiz işlemiş o tarihten bu tarafa Bağ-kur'luyum borcu ödersem emekli olurum sanıyor...

Örneğin ilk işyerini 1985 yılında açmışsa 25 yıl Bağ-kur hizmeti ekstresinde görünüyor.  Mükellefler olaya ''yaşta dolunca borcu öderim emekli olurum''gözüyle bakıyor.

Peki dananın kuyruğu ne zaman ve nerede kopuyor?

Mükellef emeklilik yaşı dolduğunda Bağ-kur ekstresinde görünen günlere güvenerek Bağ-kura gidiyor emeklilik başvurusu yapıyor.  25 yıl arayıp sormayan hizmet dökümünü de güncellemeyen Bağ-kur iş emeklilik başvurusuna gelince al şu İB formunu vergi, meslek odası, esnaf sicil, şirket ortaklığı kayıtlarının hepsini ilgili yerlerden onaylatıp getir diyor.  ( artık Bağ-kur vergi dairesi ile anlaştı ) 

Mükellef şaşırıyor ama daha başına geleceklerden habersiz olduğu için gidip denileni yapıyor. İşte o İB formlarında mükellefin ilk işyerinden sonra verdiği kapanış ortaya çıkıyor. İkinci işyerini açtığı tarihe kadar ara boşluk oluşuyor.

Bağ-kur memurları gelen yanlış emeklilik başvurularını hemencecik orada reddetme konusunda bir hayli usta olduklarından bak diyorlarlar vatandaşa ''arada vergi boşlukların var zamanında bize bu durumu bildirmemişsin dolayısıyla hizmet süren 25 yılın altına düşüyor seni emekli edemeyiz''

Artık mükellefin ara boşlukları kaç yılsa emekliliği bir kaç yıl geriye gidiyor.

Mükellef şaşırıyor öfkeli bir şekilde ''işte ekstrem kardeşim borcum da yok'' diye çıkışıyor.

Bağ-kur memurları alışkın umurlarında değil... Zamanında bildirseydin diyorlar..

 Emeklilik hayalleri kuran  vatandaş kolay pes etmiyor. ..

Soruyor da soruyor...

Anlatıyorlar...

Bağ-kur'un kapısından işin uzmanı olup çıkıyor ama iş işten geçmiş oluyor...

Ara vergi boşlukları nedeniyle emekli olamadığı kadar  zamanında neden bu kayıtları doğru dürüst bildirmediğine yanıyor.

 Yukarıda anlattığım vatandaş gibi Bağ-kur ekstresine güvenip gelenler hayal kırıklığı ile dönecek. Çünkü arada vergi kapanışı yapmışsanız tekrar açılış yapmış bile olsanız ara boşluklar oluşur. 

Bu da sizin hizmet sürenizi aşağı çeker. 

Bunun istisnası vergiyi kapatmanıza rağmen meslek odası veya esnaf sicil kaydınız varsa o kayıtlar nedeniyle de Bağ-kur devam ettiğinden mağdur olmazsınız.


Çünkü Bağ-kur vergi, meslek odası , esnaf sicil ve şirket ortaklığı kayıtlarının herhangi biri ile başlar ve bu kayıtların tamamın kapatılması ile son bulur. ( KESİN DURUM BAĞ-KURDAKİ MİLAT TARİHLERE GÖRE DEĞİŞİR )

Bağ-kur'un başlaması ve devam etmesi için yukarıdaki kayıtların biri yeterken iş Bağ-kuru sonlandırmaya gelince bu kayıtların hepsinin kapalı olması gerekiyor.

Eğer sadece vergi kaydınız varsa ve arada boşluklar bulunuyorsa emekli olmak yerine sadece prim borçlarınızı ödersiniz.

Netice olarak ''Kapanmış vergi kayıtlarınıza rağmen devam etmiş Bağ-kur borçlarınızı ödeyerek emekli olamazsınız.''

Telif Hakkı: emeklilikhaber.com © 2010 Ali ÖZTÜRK Ekonomist 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com