Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

18 Eylül 2015 Cuma

Bağ-Kur yetim aylığının kesilmesi yasaya uygun mudur?

Bağ-Kur yetim aylığının kesilmesi yasaya uygun mudur?
Validem 80 yaşında. 1998 yılında ölen eşinden (Emekli Sandığı) dul maaşı, ayrıca 1993 yılında ölen babasından 2006 yılında bağlanan Bağ-Kur maaşını almaktaydı.
Kendisinden bu yıl talep edilen mal beyanını Haziran ayında verdik. Kendisine ait, oturduğu küçük bir evden başka bir varlığı olmadığı gibi bankada da nakit parası yok. Ağustos ayında kocasından aldığı maaşın tutarının asgari ücreti geçtiği gerekçesi ile Bağ-Kur maaşını kestiler ve 29 bin TL borç çıkardılar. Bu işlem kanuna uygun mudur ve 2006 yılında Bağ-Kur maaşını neden bağladılar? Nurcan Adak
Validenizin babasının (dedenizin) vefat tarihinde (01.10.1972-03.10.2000 arası) geçerli olan mevzuata göre, Bağ-Kur sigortalısının kız çocuğuna aylık bağlanabilmesi için geçimini sağlayacak başka gelirinin olmaması (brüt asgari ücretin üzerinde geliri olmaması) şartı aranıyordu. Dolayısıyla bağlanan aylığın kesilmesinde yasaya aykırılık yok.
Ancak beş yıldan fazla süreye ilişkin yersiz ödenen aylık geri istendiğinden, yersiz ödemenin annenizin kasıtlı veya kusurlu davranışından kaynaklandığı kabul edilerek işlem yapılmış. Yersiz ödemenin kurumun hatalı işleminden kaynaklanması halinde, tespit tarihinden itibaren en fazla beş yıllık sürede yapılan ödemeler geri istenir ve borcun 24 ay içinde ödenmesi halinde de faiz işletilmez.
Annenize babasından aylık bağlanmasında, annenizin kasıtlı veya kusurlu davranışı söz konusu değil ise (örneğin, eşinden aylık aldığını kuruma bildirmiş ise) borcun beş yılı aşan kısmına ve faizine itiraz edilip, itirazın reddi halinde yargı yoluna başvurulabilir. Hatta sebepsiz zenginleşmenin söz konusu olmadığı da ileri sürülebilir. Bu bağlamda bir hukukçudan yardım almanızda yarar var.

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz soruları emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderebilirsiniz!

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com