Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

21 Ekim 2013 Pazartesi

İşçi kiralama sistemi - KÖLELİK DÜZENİ MEŞRULAŞIYOR MU? - İş yaşamında yeni dönemin ayrıntıları için tıklayın!


İş yaşamında yeni dönem

Özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren düzenleme ile geçici süre ile izne ayrılan kişinin yerine istihdam bürolarından sağlanan işçinin çalıştırılması amaçlanıyor.

İşverenin, günlük ya da saatlik işler için de istihdam büroları aracılığıyla geçici işçi çalıştırması sağlanacak. İşçi kiralama sisteminde çalışanın maaş, kıdem tazminatı, iş güvenliği, sigorta prim gibi yükümlülüklerini işveren yerine özel istihdam büroları üstleniyor. İşveren ise istihdam bürosuna ödeme yapacak.

'KÖLELİK DÜZENİ MEŞRULAŞIYOR'

Zaman Gazetesi'nin haberine göre, sendikalar düzenlemeyi ‘kölelik düzeni meşrulaşıyor’ gerekçesiyle sert şekilde eleştiriyor. Hükümet yeni istihdam sağlayacağı, işverenin yükünü hafifleteceği ve kayıt dışını azaltacağı gerekçesiyle özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisini veren düzenlemeyi yasalaştırmak istiyor.

Çalışma Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde Meclis’e getirmeye hazırladığı pakette kıdem tazminatında fon sistemine geçilmesi, taşeron işçilerle ilgili düzenleme ve doğum teşvikleri başlıklarında pek çok madde var. Özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi veren düzenleme de pakette yer alacak. Çalışma hayatında uzun yıllardır tartışılan ve sendikaların şiddetle karşı çıktığı düzenleme ile çalışma hayatının esnekliğe kavuşturulması amaçlanıyor.

Çalışma Bakanlığı, Meclis gündemine getireceği düzenlemede itirazların önünü kesmek için pek çok iyileştirici adım atacak. Buna göre izne ayrılan bir çalışanın yerine alınacak geçici işçinin ücreti de önceki ile aynı olacak. İstihdam büroları aracılığıyla işe alınma süresi 1 yıl yerine 3+3 ay olmak üzere en fazla altı ay olacak. İşveren 6 aydan uzun süren işler için işçi kiralama yöntemine başvuramayacak. Bu durumda kalıcı olarak eleman çalıştırmak zorunda olacak.

Bu sistemde özel istihdam büroları, verilen hizmet karşılığında aldıkları ücretin bir kısmı ile işçinin maaş ve sigortasını karşılarken bir bölümü kendilerine kalacak. Bu nedenle sendikalar düzenlemeye sert tepki gösterip istihdam bürolarının işçi üzerinden kâr sağlayacağını iddia ediyor. İşçi kiralamaya ilişkin bir başka eleştiri noktası ise bu sistemin işverenin kalıcı istihdam sağlamasını önleyeceğine yönelik. Uzmanlar, geçici işleri istihdam bürolarından kiraladıkları işçiler eliyle yapan şirketlerin bu pozisyonlar için artık daimi eleman almayacağını belirtiyor.

Kiralık işçi düzenlemesi olarak ifade edilen özel istihdam bürolarına geçici iş ilişkisi kurma yetkisi veren düzenleme, ilk olarak Meclis’te kabul edilerek yasalaşmıştı. Ancak sendikaların yoğun kulisi üzerine yasayı inceleten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, düzenlemeyi veto etmişti. Gül, veto gerekçesinde yapılan düzenlemenin gerekçesi ile içeriği arasında bir çelişki doğduğunu belirtirken işçinin korunmasına yönelik kurallara kanunda yer verilmesini istemişti.

Türkiye İş Kurumu da işçi kiralama ile ilgili olarak bir rapor hazırlamıştı. Raporda; “Dünyada günde ortalama 4,5 milyondan fazla geçici işçi çalışmaktadır. Özel istihdam büroları, işsizlerin iş piyasasına kademeli olarak geçişini kolaylaştırmakta, işsizlik ile sürekli istihdam arasında köprü görevi görmektedir. 2004’te, geçici istihdam büroları vasıtasıyla, 20 bin firmada 2,5-3 milyon civarında işçi istihdam edilmiştir. Avrupa ülkelerinde ortalama yüzde 1,8’lik bir istihdam artışı sağlayan geçici işçilerin, ülkemizde de yaklaşık bir oranda ek istihdam sağlaması beklenmektedir” deniyor.

Kaynak: ZAMAN

--
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

36 e-ticaret sitesi

Son dönemde oldukça popüler hale gelen e-ticaret sitelerini sizler için derledik. Akıllı telefondan bilgisayara, giyimden ayakkabıya, hatta kedi ve köpek mamasına kadar her türlü ürünün satıldığı siteler aşağıda sizi bekliyor... İlginizi çeken e-ticaret sitesini inceleyebilirsiniz.

E-ticaret siteleri - 36 FARKLI E-TİCARET SİTESİNİ SİZLER İÇİN DERLEDİK!

36 e-ticaret sitesi

Son dönemde oldukça popüler hale gelen e-ticaret sitelerini sizler için derledik. 

Akıllı telefondan bilgisayara, giyimden ayakkabıya, hatta kedi ve köpek mamasına kadar her türlü ürünün satıldığı siteler aşağıda sizi bekliyor... 

SGK'nın "Hastaneni Seç, Doktoruna Ulaş" uygulaması - Özel hastanelere giden sigortalılar kaç TL ilave ücret ödeyecek? - HANGİ HALLERDE FARK ÜCRETİ ALINMAYACAK? - Daha fazla ayrıntı için tıklayın!


Vatandaş şokta!

Fark 200 TL'ye çıktı

Özel hastaneler sigortalıdan artık 2 kata kadar ilave ücret talep edebiliyor. SGK, kendi internet sayfasına koyduğu özel bir yazılımla, sigortalıların kaç TL ilave ücret vereceğinden, hekimlerin özgeçmişlerine kadar önemli bilgiler sunuyor.

Milliyet gazetesinden Cem Kılıç'ın haberine göre; 2008 yılında yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu önemli yenilikler getirdi. Bunların en önemlisi, herkesin sağlık sigortası kapsamına alınması ve artık sigortalıların da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşma imzalayan özel hastanelere gidebilmesiydi. 

Özel hastane kapısı sigortalılara açıldı ancak işin aslına bakarsak sadece aralandığını söyleyebiliriz. Kanuna göre, vakıf üniversiteleri ve özel hastaneler, sigortalılardan fark ücreti alabiliyor.

İlave ücreti belirleme yetkisi Bakanlar Kurulu’nda. Bakanlar Kurulu bu yetkisiyle sigortalılardan alınacak fark ücretin tavanını belirliyor.

Tavan yüzde 200’e çıktı

2008 yılında, Bakanlar Kurulu bu yetkisini kullanarak ilk olarak ilave ücret oranını yüzde 30’a çıkardı. Zaman içinde bu oran, yine Bakanlar Kurulu kararlarıyla yüzde 70’e ve ardından yüzde 90’a çıktı. Ancak fark ücreti konusundaki tırmanış hız kesmedi ve 2013 yaz aylarının başında çıkarılan bir torba kanunla, Bakanlar Kurulu’na bu sefer yüzde 200’e kadar fark ücreti belirleme yetkisi verildi.

Bu kanun sonrası beklenen oldu ve geçtiğimiz günlerde çıkan Bakanlar Kurulu kararıyla özel hastanelerin sigortalıdan alacakları fark ücretinin tavanı yüzde 200’e çekildi. Bakanlar Kurulu kararında, “Kamu idaresi sağlık hizmeti sunucuları dışındaki vakıf üniversiteleri dâhil sözleşmeli sağlık sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla iki katına kadar ilave ücret alabilirler” deniliyor.
Sonuç olarak, bugüne kadar tedavi masrafı için SGK’dan 100 TL alan özel hastane, sigortalıdan da 90 liraya kadar ücret talep ediyorken, Bakanlar Kurulu kararı sonrası 200 TL’ye kadar fark talep edebilecek.

Eksik bir husus var

Ancak, Bakanlar Kurulu’nun yeni kararında eksik bir husus var. Özel hastaneler donanım ve hizmet kalitelerine göre A sınıfından E sınıfına kadar kategorilendiriliyor.
A sınıfı bir hastane sigortalıdan daha yüksek fark ücreti talep ederken, E sınıfı hastane daha düşük fark ücreti alabiliyor. Ancak Bakanlar Kurulu kararında tüm özel sağlık kuruluşları için “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla 2 katına kadar ilave ücret alabilirler” denildi.
Yani daha önce E sınıfı bir özel hastane yüzde 30 fark ücreti talep ederken, şimdi A sınıfı hastanelerin talep ettiği yüzde 200’lük fark ücreti alabilecek. Bu karar sonrası SGK’nın ne yapacağını açıkçası merak ediyoruz.

Hastanın yazılı onayı şart

Özel hastaneye gitmenin faturası, sigortalı için kabardı. Daha önce muayene için, örneğin SGK sizin adınıza özel hastaneye 30 TL öderken, şimdi aynı hastane sizden de 60 TL alabilecek. Bu ücretin dışında hastane kapısından girdiğiniz anda 3 TL’si reçete bedeli olmak üzere toplamda 15 TL’lik bir ödeme yapmanız gerekiyor. 

Bakanlar Kurulu kararıyla yeni şekillenen muayene fark ücretlerine birkaç örnek verelim; göz muayenesi fark ücreti 22.3 TL’den 49.6 TL’ye, cildiye 24.3 TL’den 54 TL’ye, kulak burun boğaz 23.3 TL’den 51.8 TL’ye yükseldi.

Ayrıca çocuk hastalıkları için hastalardan alınan poliklinik hizmet fark ücreti 24.3 TL’den 54 TL’ye çıkarıldı. Bu örnekleri poliklinik hizmetleri için verdim. Bundan başka, hekimlerin hastalardan isteyecekleri test ve tahliller için de ayrıca fark ücreti alınacak.
Kanuna göre, özel hastane, kendisine gelen vatandaşa verilecek sağlık hizmeti öncesinde, alacağı ilave ücrete ilişkin olarak hasta veya hasta yakınının yazılı onayını almak durumunda. Bu yazılı onay alınmadan, özel hastanenin işlemler sonrasında ilave ücret talebinde bulunması mümkün değil.

‘Hastaneni seç, doktoruna ulaş’

Fark ücreti, bugüne kadar çok şikâyet konusu yapıldı. Öyle anlaşılıyor ki, artan fiyatlara bağlı olarak bu şikâyetler katlanacak.

Özel hastanenin kendisinden ne kadar fark ücreti alacağını bilmeden bu hastanelere gidenler şok yaşayabilir. İşte bu sürprizleri yaşamamak için yapılması gerekenler var. SGK, kendi internet sayfasına koyduğu bir yazılımla sigortalılara özel hastane fiyatları hakkında önceden bilgi veriyor. Hatta hangi özel hastanede hangi branşlar var, hangi hekimler var bunları önceden görmek, bilmek mümkün.

Özgeçmişler bile var

SGK’nın özel hastanelere gidecek sigortalılara yönelik hazırladığı bu yazılımın adı “Hastaneni Seç, Doktoruna Ulaş”... Bu uygulamayla çalışanların ve hak sahiplerinin özel hastaneye gittiklerinde kaç TL ilave ücret verecekleri önceden öğreniliyor. Amaç, sigortalıların özel hastaneler karşısında mağduriyetlerinin, şikâyetlerinin sona erdirilmesi. Sigortalı bilgisayarın başına oturuyor, ilk olarak kendi il veya ilçesinde gitmek istediği SGK ile anlaşmalı özel hastaneyi belirliyor.

Sağlık şikâyetine bağlı olarak o hastanede ilgili bölüm olup olmadığını görebiliyor, ilgili branş varsa yine o branştaki hekimlerden birisini bilgisayar başında seçiyor. Bu bilgisayar uygulamasında hekimlerin özgeçmişleri bile yer alıyor. Ancak bütün bu kolaylıkların ötesinde, sistemin en önemli noktası, hastanın, gideceği hastaneye ne kadar ilave ücret ödeyeceğini önceden görecek olması.

Sigortalı için faydalı

SGK, geçen yıl içinde uygulamaya soktuğu bu yöntemle sigortalıların fark ücreti dolayısıyla mağdur olmamalarını amaçlıyor. Ayrıca tüm işlemleri kayıt altında tutarak sağlık harcamalarını izleyebiliyor, denetleyebiliyor.
Özel hastanelerin sigortalılardan alacakları fark ücretlerinin çok yükselmesi, SGK’nın “Hastaneni Seç, Doktoruna Ulaş” uygulamasını daha önemli kılacak. Çünkü özel hastane kapılarında kabarık faturalarla baş başa kalmamak için, en azından bu hastanelerin ne kadar fark ücreti aldıklarını bilmek sigortalılar için faydalı olacak.


Özel hastane sayısı bu kararlarla daha da artar

Özel hastanelerin sınıf fark etmeksizin 2 katına kadar ilave ücret talep etmesinin önünün açılması, zaten hızla artmakta olan özel hastane sayısını daha da artırır. 2011 yılı verilerine göre 503 olan özel hastane sayısı bu düzenlemelerle birlikte herhalde 2013 yılı sonunda 1000 rakamına ulaşır. 2007 yılında 365 olan özel hastane sayısı, 4 yıl gibi kısa bir sürede 500 rakamına ulaştı. Bu da demek oluyor ki, ilave ücret miktarının artırılması, özel sermayeyi hastane sektörüne daha sıcak bakar hale getirecek.

2011 yılı verilerine göre özel hastanesi bulunmayan il sayısı sadece 14. Bu rakamın daha da azalacağı ve hatta bütün illerimizin özel hastane ile tanışacağını söyleyebiliriz.

Özel hastanelere yapılan başvuru sayısındaki artış bu trendin süreceğini gösteriyor. 2009 yılından bu yana özel hastanelere başvuru sayısı yüzde 30 artmış durumda. Bununla birlikte özel hastanelere SGK tarafından yapılan ödemelerde de yüzde 50 artış var. Yani özel hastane sayısı arttığı gibi, özel hastanelere yapılan başvuru sayısı da artıyor ve bununla birlikte SGK’nın özel hastanelere yaptığı ödeme miktarı da artış gösteriyor.

FARK ÜCRETİ HANGİ HALDE ALINMAYACAK?

Hangi durumlarda özel hastanelerin fark ücreti alamayacakları ise kanunda ayrıca yer alıyor. Buna göre; acil servislerde verilen ve “yeşil alan muayenesi” adı altında kuruma fatura edilebilen sağlık hizmetleri hariç olmak üzere,

* Acil haller nedeniyle sunulan sağlık hizmetleri,
* Yoğun bakım hizmetleri,
* Yanık tedavisi hizmetleri,
* Kanser tedavisi (radyoterapi, kemoterapi, radyo izotop tedavileri),
* Yenidoğana verilen sağlık hizmetleri,
* Organ, doku ve hücre nakilleri,
* Doğumsal anomaliler için yapılan cerrahi işlemlere yönelik sağlık hizmetleri,
* Diyaliz tedavileri,
* Kardiyovasküler cerrahi işlemleri için (öğretim üyesi tarafından SUT’un 4.1.1 numaralı maddesi kapsamında verilen sağlık hizmetleri hariç), otelcilik hizmetlerinde herhangi bir ilave ücret alınmıyor.

Kaynak: MİLLİYET

--
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:


  1. SONY XPERIA ST23 MIRO BEYAZ AKILLI TELEFON
  2. HTC WILDFIRE S A510 PURPLE
  3. BLACKBERRY 9790 BELLAGIO SİYAH AKILLI TELEFON 
  4. NOKIA E72 TOPAZ BROWN AKILLI TELEFON 
  5. SAMSUNG GALAXY S7562 DUOS WHITE AKILLI TELEFON 
  6. NOKIA E72 WHITE AKILLI TELEFON 
  7. BLACKBERRY 9320 ARMSTRONG AKILLI TELEFON 
  8. SAMSUNG S6810P GALAXY FAME WHITE AKILLI TELEFON 
  9. LG P705 OPTIMUS L7 SİYAH AKILLI TELEFON 
  10. NOKIA LUMIA 620 GREEN AKILLI TELEFON 
  11. HTC DESIRE-X BEYAZ AKILLI TELEFON 
  12. BLACKBERRY 9360 APOLLO CURVE WHITE AKILLI TELEFON 
  13. SONY XPERİA GO ST27İ SİYAH AKILLI TELEFON 
  14. BLACKBERRY 9900 DAKOTA SİYAH AKILLI TELEFON 
  15. HTC WINDOWS PHONE 8S BLACK AKILLI TELEFON 
  16. SAMSUNG I9082 GALAXY GRAND BLUE AKILLI TELEFON 
  17. NOKIA LUMIA 820 SİYAH AKILLI TELEFON 
  18. HTC INCREDIBLE S AKILLI TELEFON 
  19. LG E960 NEXUS 4 BEYAZ AKILLI TELEFON 
  20. APPLE IPHONE 4 - 8GB BLACK AKILLI TELEFON 
  21. LG E975 OPTIMUS G AKILLI TELEFON 
  22. HTC VILLE ONE S GRAY AKILLI TELEFON 
  23. NOKIA LUMIA 920 BEYAZ AKILLI TELEFON 
  24. HTC X315E SENSATION XL AKILLI TELEFON 
  25. APPLE IPHONE 4S 16GB BLACK AKILLI TELEFON 
  26. BLACKBERRY Q10 SİYAH AKILLI TELEFON 
  27. HTC M7-ONE SILVER AKILLI TELEFON 
  28. APPLE IPHONE 5 - 16 GB AKILLI TELEFON - BEYAZ 
  29. AKTOUCH DOKUNMATİK AKILLI TAHTA 110x188cm (80") 16:9

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com