Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

21 Nisan 2011 Perşembe

Hizmet birleştirme işlemleri için nereye müracaat etmem gerekir?

Soru 

Hizmet birleştirme işlemleri için nereye müracaat etmem gerekir? 

Cevap 

* 4/a(SSK) veya 4/b (BAĞ-KUR) sigortalıları bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine, 
* 4/c (Emekli Sandığı) sigortalıları ise çalıştıkları kurumlara veya Sigorta Tescil ve Hizmet Daire Başkanlığına müracaat edebilirler. 

Kaynak: SGK


--
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz.

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Mail Grubuna Üye Olmak için

emeklilikhaber+subscribe@googlegroups.com adresine boş bir mesaj atın.

Önemli SGK gelişmelerinden haberiniz olsun.

 
Siteyi tavsiye etmek için bu e-maili olduğu gibi arkadaşlarınıza FW edebilirsiniz.

Uzman ve Usta Öğreticilerin Borçlanma Esasları hk.


UZMAN ve USTA ÖĞRETİCİLERİN BORÇLANMA ESASLARI BELİRLENDİ 

6111 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanununa eklenen Geçici 31.madde gereğince Uzman ve Usta Öğreticiler ödenmeyen boşta geçen süreleri borçlanarak erken emeklilik hakkı kazanmış oldular. 

Bu hak aynı zamanda vefat ederek emeklilik hakkı olmadığı için ölüm aylığı bağlanamayan hak sahipleri içinde borçlanma hakkı verilmiştir. 

Bu konuda köşemizde 09.Mart.2011 tarihli yazımızda detaylı olarak Genelgeden önce Borçlanma ile ilgili düzenlemenin yapılacağını duyurmuştuk. 

Uzman ve Usta Öğreticiler Borçlanma ile Emekli Olabilme şartları detaylı olarak yazımızda bulabilirsiniz.

5510/Geçici Madde:31 
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar, bu durumlarını milli eğitim il veya ilçe müdürlüklerince belgelendirmeleri kaydıyla, bu maddenin yürürlük tarihinden önceki bu çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan sürelerini 41 inci madde esaslarına göre kendileri veya hak sahipleri borçlanabilirler. Borçlanılan bu süreler 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık süresi sayılır.

25.02.2011 Tarihinden Önce ve Sonra ki Süreleri Borçlanma Esası: 
Kanuna 6111 sayılı Kanunla eklenen geçici 31. madde ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ek ders ücreti karşılığında ilgili mevzuatı çerçevesinde uzman ve usta öğretici olarak çalıştırılanlar, bu durumlarını milli eğitim il veya ilçe müdürlüklerince belgelendirmeleri kaydıyla, 25.02.2011 tarihinden önceki çalışmalarından dolayı ay içinde 30 günden eksik kalan sürelerini 41. madde esaslarına göre kendileri veya hak sahiplerince borçlanılabilecektir. Borçlanılan süreler 4. maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık süresi sayılacaktır.

Geçmiş Yıllara ait Borçlanmalar Hangi Yılları Kapsayacaktır? 
1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 47. maddesinde örgün ve yaygın eğitim kurumlarında ve hizmet içi yetiştirme kurs, seminer ve konferanslarda uzman ve usta öğreticilerin de geçici veya sürekli olarak görevlendirilebileceği, öğretim tür ve seviyelerine göre uzman ve usta öğreticilerin seçimlerinde aranacak şartlar ile görev ve yetkilerinin yönetmeliklerle tespit edileceği hükmü bulunmaktadır.

Milli Eğitim Bakanlığı Kurumlarında Sözleşmeli veya Ek Ders Görevi ile Görevlendirilecek Uzman ve Usta Öğreticiler Hakkında Yönetmelik 21.05.1977 tarihli ve 15953 sayılı Resmi Gazetede yayımlandığından, uzman ve usta öğreticilerin 21.05.1977-25.02.2011 tarihleri arasında ay içinde 30 günden eksik kalan süreleri borçlandırılacaktır.

30 Gün Olarak Bildirlenler İçin İşlem Yapılamayacaktır:

Milli Eğitim Bakanlığının ilgili birimleri tarafından bu kapsamda çalışanlar için 30 tam gün hizmet bildirilmemiş süreler geçici 31. maddeye göre borçlandırılmayacaktır.

Ayın 28-29-31 Olması Halinde Borçlanma Süresi 30 gün olarak Dikkate Alınacaktır:

Ay içindeki zorunlu çalışma süresi borçlanma ile 30 güne tamamlandığı için 28, 29 ve 31 gün çeken aylarda hizmet 30 gün olarak dikkate alınacaktır.

VEDAT İLKİ - alitezel.com

--
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz.

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Mail Grubuna Üye Olmak için

emeklilikhaber+subscribe@googlegroups.com adresine boş bir mesaj atın.

Önemli SGK gelişmelerinden haberiniz olsun.

 
Siteyi tavsiye etmek için bu e-maili olduğu gibi arkadaşlarınıza FW edebilirsiniz.

Bu kadar hastaya SGK dayanır mı?

Doktorlar üretim bandında işçi olmak istemiyorlar

Sağlıkta yeniden dönüşüm ve sağlığın piyasalaştırılması sürecinde hekimler artık karar alma süreçlerinde yok sadece üretim bandında işçi oldular. Ne kadar çok vida sıkarlarsa o kadar çok para alacakları performans ile çalışıyorlar. Bu da hem meslek ahlakını erozyona uğrattı hem de hekimleri sağlık sanayisinin işçisi…

***Ne kadar keserse o kadar para

Ne kadar kesersen o kadar para, ne kadar hasta yaratırsan o kadar puan uygulaması doktorları sağlık sanayisinin üretim bandından işçi yaptığı gibi halkı da üretim bandının üzerinde gezen et yığınları haline getirdi. Azgın ve vahşi kapitalizm sağlam olanları da hasta yap ve sermayemiz para kazansın, kâr etsin diyor.

Dr. Kemal Yeşilçimen’in ( kemalyesilcimen.com )dediği gibi performans rüzgarının estiği bu dönemde hastalıklara harcanan para kat kat artmasına rağmen, halkımız eskisinden daha sağlıklı değil. Hatta giderek daha hasta bir topluma dönüşüyor. Her gün yeni bir hastane açmakla, doktor, ilaç ve ileri teknoloji ithal etmekle meşgulüz. Ancak, daha fazla para harcama, daha iyi sağlık anlamına gelmiyor. Performans uygulayan ABD’de kişi başına 6.000 dolarlık harcamaya rağmen toplum hastalıktan sürünüyor. Koruyucu hekimlik uygulayan Küba ise 250 dolar harcamayla sağlıkta herkesi imrendiriyor. 24 kat fazla sağlık harcaması ABD’yi daha sağlıklı yapamıyor.

*** Sağlık; sebep –sonuç ilişkisine bağlı

Sağlığın piyasalaştırılması ve performans sistemi Türkiye için insanları koruma bırak hastalansın hatta sağlam olanları da hasta göster para kazanalım sistemine döndün. Ancak, hastalıklara yol açan sebepleri önlerseniz, hastalıkların kötü sonuçlarıyla sağlık ve hayatınızı tüketmezsiniz. Keşke biz de hastalıkların kökünü kurutan bir politika izleseydik ve bu yüzden her ay bir hastane açtığımız için değil, kapattığımız için övünseydik. Çözüm diye dayatılan her şey, trilyon dolarlık küresel sektörü şişirmekten başka işe yaramıyor. Milyarlarca dolarlık sağlık harcamasını saadet zinciri haline gelmiş küresel hastane zincirlerine, ilaç ve teknoloji şirketlerine, vermesine verelim de, hastalıkları önleme karşılığında versek ve sağlığımızı korumuş olsak daha mantıklı olmaz mı?  Önlenebilir hastalıkların yol açtığı organ yetmezliği olan hasta sayısı ise bu dönemde 4 kat artarken,  bu hastaların tedavisi için her yıl 4 milyar dolar harcıyoruz. Önlemek ve korumak çok daha kolay, ucuz ve mantıklı olmasına rağmen milyarlarca doları da böbrek, karaciğer, kalp nakilleri için harcayacağız. Sağlıklı yaşamanın bilimsel formüllerini uygulamak neden kimsenin aklına gelmiyor?

***Bu kadar hastaya SGK dayanır mı?

Bir ülkenin sağlık bakanı, biz iktidara geldiğimizde bir vatanda yılda 1,7 defa hastaneye giderken  şimdi yılda 7 defa gidiyor diye övünebilir mi? Övünüyoruz, daha çok hasta yarattık daha çok hastalık bulduk, daha çok para kazandık ve ilaç şirketlerine milyarlar harcamışız diye övünüyoruz.

Hasta sayısı artmış, muayene sayısı rekor kırmış herkes bununla övünüyor. Hastalar ise cep telefonlarına gelen mesajlarla ellerinde filmler, tahliller, dosyalar, ilaç torbaları ile bedava çekap modasına uymuş, dev hastaneleri tavaf ediyor. Tekrar tekrar anjiyo olanlar, baypas olanlar, damarlarına pırlanta yüzük taktırmış gibi stentten bahsedenler… Sanki hasta olmak imtiyaz, tedavi olmak bir lütuf! Ne biçim bir moda, nasıl bir anlayış? SGK’ nın devr-i daim  makinası sürekli çalışıyor. Bu kadar hastaya ne ilaç, ne doktor ne de para dayanır.

Ecnebilerin akıl oyunu performans sisteminde, herkes para puan peşinden koşarken koruyucu sağlık önlemleri alınmadığı için şeker hastalığı, hipertansiyon, kolesterol, metabolik sendrom, koroner kalp hastalığı, kalp yetmezliği çığ gibi artıyor.

PURE isimli araştırmanın sonuçları ise tam bir felaket :  Türkiye'de şişmanlık ve diyabet alarm veriyor. Metabolik Sendrom Derneği tarafından yürütülen araştırmanın 2010'da açıklanan  verilerine göre, her iki kişiden birinde şişmanlık, her dört kişiden birinde şeker bozukluğu saptandı. Toplumun % 42'sinde hipertansiyon, % 52'sinde şişmanlık, % 54'ünde yüksek kolesterol saptandı. Halkın % 2'si inme, % 6'sı da kalp krizi geçirmiş durumda.  Yani 4.4 milyon kişi kalp krizi geçirmiş. Metabolik sendrom ise Türkiye için bir salgın: % 43 !

Mahalle aralarına kadar yayılan hastanelerde, herkesin farklı teşhis ve tedavi önermesinden herkesin ruh sağlığı bozuldu. Toplum depresyon ve panik içinde. İnanmayan varsa, gazetelere ve televizyona göz atsın veya trafiğe çıksın yeter. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün Akıl Sağlığı raporunda, 21 OECD ülkesi arasında şampiyon olduk.

***Hastalıkları önlersek sistem çöker

Hastalık için yapılması gereken hastalıklarla boğuşmak iken, sağlık için yapılması gereken; hastalıklara yol açan risk faktörlerinin önlenmesidir. Eski Çin’de 4600 yıl önce başarıyla uygulanan bu sistemde, doktorların geliri hasta sayısına göre değil toplumun sağlık durumuna göre artıyordu. Yani hasta sayısı arttıkça doktor geliri azalıyor, hasta sayısı azalıp sağlıklı insan sayısı arttıkça, toplum sağlıklı hale geldikçe doktorun geliri artıyordu. Sistem, hastalıktan değil sağlıktan besleniyordu. Salgın hastalık halinde o bölgeden sorumlu doktor her şeyini kaybediyordu. Bu yüzden doktorlar tüm varlıklarını, hastalıkların önlenmesi ve sağlığın korunmasına adamışlardı. Ülkemizde ise doktorlar, artık sağlıktan değil hastalıktan para kazanıyor.

Sağlığı korumanın değil, hastalıkların para ettiği performans adı verilen vahşi kapitalist icadı bu sistemde, ne kadar hasta bakar, ne kadar ameliyat yaparsanız o kadar para kazanıyorsunuz. Daha fazla para kazanmanın yolu daha fazla hastalıktan geçiyor. Performans sistemiyle, hekimin ve hastanın robotlaştığı, sağlığın ise metalaştığı duygusuz ve vicdansız bir dünyaya geçiyoruz. Böyle bir ortamda hastalıkların azmasına ve satılık hastalıkların artmasına şaşmamak gerekir. Özellikle hukuk, ahlak ve insani değerlerin iflas ettiği ve en yüce değerin para olduğu toplumlarda güven duygusu da yok olacaktır. Böyle bir toplum ise bedensel, ruhsal ve sosyal yönden her türlü hastalık, kötülük ve yolsuzluğa açık, sağlıksız bir toplum olacaktır.

Özetle sağlığı ticarileştiren ve daha fazla para kazanmaya dayanan ecnebi sistemi; zincir hastaneler, ithal doktorlar ve milyar dolarlar getiriyor. Hastalıkları önleme, sağlığı koruma yani yaşadığımız akvaryumu temizleme ise ecnebilerin dayattığı sistem için çöküş getiriyor. Hastalıkları önlerseniz zincir hastaneler, ilaçlar, cihazlar ve gittikçe büyüyen trilyon dolarlık sektör ne olacak?

Ali TEZEL - Gazete Habertürk


--
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz.

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Mail Grubuna Üye Olmak için

emeklilikhaber+subscribe@googlegroups.com adresine boş bir mesaj atın.

Önemli SGK gelişmelerinden haberiniz olsun.

 
Siteyi tavsiye etmek için bu e-maili olduğu gibi arkadaşlarınıza FW edebilirsiniz.

Kimler 18 gün prim ödeyerek 30 gün kazanacak?

TARIM VE ORMAN İŞLETMELERİNDE ÇALIŞANLAR 18 GÜN PRİM ÖDEYEREK 30 GÜN KAZANACAK 

Tarım veya Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Olarak Çalışanların Sigortalılığı Esası Nedir? 

5510 sayılı Kanuna 01.03.2011 tarihinden itibaren ek 5. madde ilave edilmiştir. Bu madde ile kamu idarelerinde tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar hariç olmak üzere tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar 4-1 (a) bendi kapsamında sigortalı sayılmıştır. Bunların sigortalılıklarının başlangıcı, devamı ve sona ermesi ile ilgili olarak aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılacaktır.

Müracaat Yapmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir? 
01.03.2011 tarihinden itibaren sigortalı olmak için müracaat edenlerin bu kapsamda sigortalı sayılabilmesi için; 

a)5510 sayılı Kanunun 4-1(a), (b) ve (c) bentleri kapsamında çalışmaması, 
b)İsteğe bağlı sigortalı veya isteğe bağlı iştirakçi olmaması, 
c)506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesi kapsamında(Banka ve Borsa Sandıkları) sigortalı olmaması, 
ç)Kendi sigortalılıklarından dolayı 5510 sayılı Kanun(SSK,Bağ-Kur,Emekli Sandığı) ile 506 sayılı Kanunun geçici 20. maddesine göre(Banka ve Borsa Sandıklarından) gelir veya aylık almaması, 
d)2925 sayılı Tarım İşçileri Sigortası Kanuna göre sigortalı sayılmaması, 
e)18 yaşını doldurmuş olması şartları aranacaktır.

Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanların Bildirim Esası Nedir?
 
Yukarıdaki şartları taşıyanlardan tarım işlerinde süreksiz çalışanlar ''Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi''ni
1.)Sürekli ikametlerinin bağlı bulunduğu Muhtarlık 
2.)İkamet ettikleri veya çalıştıkları İl ya da İlçede bulunan Tarım Müdürlüklerine onaylatıp; 
Sürekli ikametlerinin bağlı olduğu veya çalıştıkları SGK İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat edecekler, sigortalılıkları da müracaat ettikleri tarih itibariyle başlatılacaktır. 
Örnek:Sigortalı (A) Şanlıurfa ilinde ikamet etmekte iken süreksiz tarım işinde çalışmak üzere gittiği Rize’de 06.06.2011 tarihinde Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne müracaat etmiştir. Bu durumda sigortalının ek 5. madde kapsamındaki sigortalılığı 06.06.2011 tarihi itibariyle başlatılacak, sigortalının tescil işlemi Rize Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğünce yapılacak, sigortalıya sicil dosyası açılmak üzere belgeler Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne gönderilecektir.

Vahidi Fiyat Usulüne Göre Çalışan Orman Köylülerinin Bildirim Esası Nedir? 
6831 sayılı Orman Kanununun 40. maddesi gereğince devlet ormanlarında ağaçlandırma, bakım, imar, yol yapımı, kesme, toplama, taşıma, imal gibi orman işleri; işyerinin ve işyerinde çalışacakların hangi mülki hudut ve orman teşkilatı hudutları içerisinde kaldığına bakılmaksızın, öncelikle işyerinde veya civarındaki orman köylerini kalkındırma kooperatiflerine ve işyerindeki köylülere veya işyeri civarındaki orman işlerinde çalışan köylülere birim fiyat (vahidi fiyat) usulüne göre yaptırılmaktadır. 
Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı çevre ve orman il müdürlükleri ile Orman Genel Müdürlüğüne bağlı orman bölge müdürlüğü ve işletme şeflikleri aracılığıyla 6831 sayılı Kanunda belirtilen işlerin orman köylüleri tarafından kurulan kalkındırma kooperatiflerine, köy tüzel kişiliklerine ve köylülere verilmekte olup söz konusu işlerin vahidi fiyat usulüne göre verilmesi halinde bu işler Kanunun ek 5. maddesi kapsamında süreksiz iş sayılacaktır. 

Orman köylülerinden Kanunun ek 5. maddesine göre sigortalı olmak isteyenler ''Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi''ni 
1.)Sürekli ikametlerinin bağlı bulunduğu muhtarlık 
2.)Sürekli ikametlerinin bulunduğu veya çalıştıkları yerin bağlı olduğu çevre ve orman il müdürlükleri ya da orman bölge müdürlüğü, işletme şeflikleri veya kalkındırma kooperatiflerine; 
onaylatıp sürekli ikametlerinin bağlı olduğu SGK İl Müdürlüğüne veya Sosyal Güvenlik Merkezine müracaat ederek sigortalılıkları başlatılacaktır. 
Bu kapsamdaki sigortalılar başvuru belgesi ile birlikte işin kooperatife ya da köy tüzel kişiliğine verilmesi halinde kooperatif ya da köy tüzel kişiliği ile Çevre ve Orman Bakanlığının ilgili birimi arasında yapılan sözleşme ile kooperatif üyelerini ya da köy tüzel kişiliğince çalıştırılacakların listesini, köylülerle yapılması halinde ise sözleşmeyi ekleyeceklerdir. 
Örnek : Kastamonu iline bağlı orman köyünde kurulu kalkındırma kooperatifi üyesi olan ve orman işletmesi tarafından birim fiyat usulü ile kooperatife verilen orman işlerinde süreksiz olarak çalışan kişi 05.10.2011 tarihinde Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi ile sosyal güvenlik il müdürlüğüne müracaat etmiştir. Bu durumda sigortalının ek 5. madde kapsamındaki sigortalılığı 05.10.2011 tarihi itibariyle başlatılacak, tescil işlemi Kastamonu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ya da ilgili sosyal güvenlik merkezince yapılacaktır.

Başvurular SSİY 124.Maddesine Göre Yapılabilinir: 
Tarım veya orman işlerinde süreksiz sigortalılığın başlangıç tarihinin belirlenmesinde Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinin (SSİY) 124. maddesi gereğince adi posta veya kargo ile veya Kuruma doğrudan yapılan başvuru ve bildirimlerde, başvuru veya bildirimin Kurumun gelen evrak kayıtlarına intikal tarihi; taahhütlü, iadeli taahhütlü veya acele posta servisi yolu ile yapılan başvuru ve bildirimlerde ise başvuru veya bildirimin postaya verildiği tarih başvuru veya bildirim tarihi olarak kabul edilecektir.

Kamu İdarelerinde Ek Madde:5 Uygulanmaz: 
Kamu idarelerinin tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalıştırılanlar Kanunun 4-1 (a) bendine tabi sigortalı sayıldıklarından ek 5. madde hükümleri bu sigortalılar için uygulanmayacaktır

2925 Sigortalı Olanlar Ek Madde:5’den Nasıl Faydalanacaktır? 
2925 sayılı Kanun gereğince sigortalıkları devam edenler de bu kapsamdaki sigortalılıkları sona ermediği sürece Kanunun ek 5. maddesi hükümlerinden faydalanamayacaklardır.

01.05.2008-30.09.2008 Tarihleri Arasında 2925 sayılı Kanuna Göre Sigortalı Olanların 01.03.2011 Tarihinde Ek-Madde:5’e Tabi Olması: 
5510 sayılı Kanuna eklenen geçici 29. madde gereğince 01.05.2008 ile 30.09.2008 tarihleri arasında ilk defa 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalı olanlardan 01.03.2011 tarihi itibariyle sigortalılığı devam edenler hakkında 01.03.2011 tarihinden itibaren Kanunun ek 5. maddesi hükümleri uygulanacağı öngörülmüştür. 
01.05.2008 ila 30.09.2008 tarihleri arasında 2925 sayılı Kanuna göre sigortalılığı başlatılıp 01.03.2011 tarihi itibariyle aktif sigortalılığı devam edenlerin Kanunun ek 5. maddesine göre sigortalılıkları devam ettirilecektir.

2925 sayılı Kanuna Tabi Sigortalılığı 01.05.2008 Tarihinden Önce Başlayanlar İçin Uygulama Esası: 
2925 sayılı Kanuna tabi sigortalılığı 01.05.2008 tarihinden önce başlayıp 01.03.2011 tarihinden sonra da devam edenler hakkında 2925 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanmasına devam edileceğinden, bu kapsamdaki sigortalılığı sona ermeyenlerin Kanunun ek 5. maddesine göre sigortalılıkları başlatılmayacaktır.

Ek 5. Maddesine Göre Sigortalılığın Sona Ermesi: 
5510 sayılı Kanunun ek 5. maddesine göre tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanların sigortalılığı;
a)4. maddeye istinaden sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde çalışmaya başladıkları tarihten, 
b)Sigortalılıklarını sona erdirme talebinde bulunanların talep tarihinden, 
c) Prim borcu bulunanlardan talepte bulunanların primi ödenmiş son günden, 
ç)Gelir ya da aylık talebinde bulunanların aylığa hak kazanmış olmak şartıyla talep tarihinden, 
d)Ölen sigortalının ölüm tarihinden itibaren sona erdirilecektir. 
5510 sayılı Kanunun ek 5. maddesi kapsamındaki sigortalılığı 4. maddeye göre çalışması nedeniyle sona erenlerin ek 5. maddeye tabi sigortalılığı zorunlu çalışmalarının sona erdiği tarihi takip eden günden itibaren kendiliğinden başlatılacaktır. Bunlardan ayrıca ''Tarım İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi'' veya ''Orman İşlerinde Hizmet Akdiyle Süreksiz Çalışanlara Ait Giriş Bildirgesi'' alınmayacaktır.

01.05.2008-30.09.2008 Tarihleri Arasında 2925 sayılı Kanuna Göre Tarım Sigortalısı Olanların Sigortalılıklarının Sona Ermesi: 
01.05.2008-30.09.2008 tarihleri arasında 2925 sayılı Kanuna göre tarım sigortalısı olanların sigortalılıklarının sona ermesinde 01.03.2011 tarihinden itibaren Kanunun ek 5. maddesi hükümleri uygulanacaktır. 

01.05.2008-30.09.2008 tarihleri arasında 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalı olup sigortalılığı 01.03.2011 tarihinde devam edenler ile 01.03.2011 tarihinden itibaren Kanunun ek 5. maddesine göre tarım sigortalısı olanların sigortalılıkları ait olduğu yıla ilişkin primlerin takip eden yılın Şubat ayı sonuna kadar ödenmemesi nedeniyle sona ermeyeceğinden, 06.08.2010 tarihli ve 2010/93 sayılı Genelge hükümleri bu durumdakiler için uygulanmayacak, bu sigortalılar prim borçlarını her zaman ödeyebileceklerdir.

Kanunun Ek 5. Maddesine Göre Primlerin Hesabı ve Gün Sayısı :
5510 sayılı Kanunun ek 5. maddesine göre tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz çalışanlar için ay 30 gün, yıl ise 360 gün olarak dikkate alınacaktır. Süreksiz tarım sigortasına müracaat eden sigortalılar 01.03.2011 tarihinden itibaren Kanunun 82. maddesine göre belirlenen prime esas kazancın alt ve üst sınırı arasında olmak kaydıyla sigortalı tarafından belirlenen günlük kazancın otuz katının % 34,5’i oranında prim ödeyeceklerdir. 

Bu primin; 
1.) % 20’si malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, 
2.) % 12,5’i genel sağlık sigortası, 
3.) % 2’si iş kazası ve meslek hastalıkları sigortası primi olacaktır. 
18 Katı üzerinden başlayarak; 
Geçici 29. madde ile Kanunun ek 5. maddesi kapsamındaki sigortalılar 01.03.2011-31.12.2011 tarihleri arasında 82. maddeye göre belirlenen prime esas günlük kazancın alt sınırının on sekiz katı üzerinden başlanılarak, takip eden her yıl için bir puan artırılmak suretiyle otuz katını geçmemek üzere prim ödeyeceklerdir. 
5510 sayılı Kanunun ek 5. maddesine tabi olarak tarım veya orman işlerinde hizmet akdiyle süreksiz olarak çalışanlar; 
01.03.2011-30.06.2011 tarihleri arasında; 
Aylık kazanç alt sınırına göre : 26,55 TL x 18 x % 34,5 = 164,88 TL, 
1.07.2011-31.12.2011 tarihleri arasında; 
Aylık kazanç alt sınırına göre : 27,90 TL x 18 x % 34,5 = 173,26 TL, 
prim ödeyeceklerdir. 
Sigortalılar talepte bulunmaları halinde üst sınıra kadar da prim ödeyebileceklerdir.

01.05.2008 ila 30.09.2008 tarihleri arasında 2925 sayılı Kanuna Tabi Sigortalı Olanların Gün Sayıları ve Primlerinin Hesabı: 
2925 sayılı Kanunun 32. maddesi gereğince bir aylık süre 15 gün, yıl ise 180 gündür. 01.05.2008-30.09.2008 tarihleri arasında 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalı olup sigortalılığı 01.03.2011 tarihinden sonra devam edenler, 2925 sayılı Kanuna göre sigortalılığı 01.05.2008 tarihinden önce sona erip 01.05.2008-30.09.2008 tarihleri arasında yeniden sigortalı olanlar ile 2925 sayılı Kanuna göre sigortalılığı 01.03.2011 tarihi itibariyle sona erip bu tarihten sonra Kanunun ek 5. maddesine göre sigortalılığı başlatılacak olanlar hakkında, ek 5. madde ve geçici 29. madde hükümleri uygulanacaktır. 01.05.2008-30.09.2008 tarihleri arasında 2925 sayılı Kanuna tabi sigortalıların 2011 yılı Mart ayından önceki gün sayılarında ay 15 gün, Mart ayı ve takip eden aylara ilişkin gün sayısı ise 30 gün olarak dikkate alınacaktır.

2925 sayılı Kanuna Tabi Tarım Sigortalılığı 01.05.2008 Tarihinden Önce Başlayanlar: 
2925 sayılı Kanuna tabi tarım sigortalılığı 01.05.2008 tarihinden önce başlayıp 01.03.2011 tarihinden sonra da devam edenler hakkında Kanunun ek 5. madde hükümleri uygulanmayacaktır. Bunlar hakkında gün sayısı her ay için 15 gün olarak alınacak, % 32,5 oranı üzerinden prim tahsil edilmeye devam edilecektir.

VEDAT İLKİ - alitezel.com


--
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz.

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Mail Grubuna Üye Olmak için

emeklilikhaber+subscribe@googlegroups.com adresine boş bir mesaj atın.

Önemli SGK gelişmelerinden haberiniz olsun.

 
Siteyi tavsiye etmek için bu e-maili olduğu gibi arkadaşlarınıza FW edebilirsiniz.

En erken hangi yaşta veya tarihte emekli olabilirim?

Soru: 12.02.1952 doğ. 18.04.1980 – 03.06.1981 tarihleri arasında kamuda öğretmen olarak görev yaptım. Daha sonra 18.02.1993 tarihinde öğretmenliğe tekrar başladım ve halen çalışıyorum. En erken hangi yaşta veya tarihte emekli olabilirim? Süleyman BOZBEYLİ

Cevap: 25 yılı doldurarak emekli olmanız için daha 15.01.2017'ye kadar çalışmanız gerekiyor. Oysa 15 yıllık hizmetinizle 61 yaşını dolduracağınız 12.02.2013'te emekliliği hak ettiğinizden 2013 yazında E.S.'dan yaştan emekli olabilirsiniz.

Şevket TEZEL- SÖZCÜ


--
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz.

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Mail Grubuna Üye Olmak için

emeklilikhaber+subscribe@googlegroups.com adresine boş bir mesaj atın.

Önemli SGK gelişmelerinden haberiniz olsun.

 
Siteyi tavsiye etmek için bu e-maili olduğu gibi arkadaşlarınıza FW edebilirsiniz.

Hangi kurumdan ne şekilde emekli olabilirim?

Soru: 15.02.1954 doğ. 1973 yılında SSK girişim ve 400 prim günüm var. 1991 yılında 5 aylık bir Bağ-Kur süremden sonra 2000 yılından bu yana da aralıksız Bağ-Kurluyum. Toplam 11 yıl 7 ay Bağ-Kur hizmetim var. Hangi kurumdan ne şekilde emekli olabilirim? Hüseyin KARA

Cevap: 01.10.1999'daki yaş ve hizmet durumunuza göre Bağ-Kur'dan yaştan emeklilik bakımından 58 yaş ve 5 bin 400 güne (15 yıla) tabisiniz. SSK günlerinizin yanında varsa askerliğinizi de borçlanarak toplam 5 bin 400 günü tamamlarsanız 15.02.2012'de emekli olabilirsiniz.

Şevket TEZEL- SÖZCÜ


--
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz.

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Mail Grubuna Üye Olmak için

emeklilikhaber+subscribe@googlegroups.com adresine boş bir mesaj atın.

Önemli SGK gelişmelerinden haberiniz olsun.

 
Siteyi tavsiye etmek için bu e-maili olduğu gibi arkadaşlarınıza FW edebilirsiniz.

İsteğe bağlı Bağ-Kur sigortalılığında 15 yılı tamamlamaya dört ayım kaldı ne zaman emekli olabilirim?

Soru: 26.04.1958 doğ. 1980'den itibaren 463 gün SSK'lı olarak çalıştıktan sonra 04.11.1985 tarihinden başladığım isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalılığında 15 yılı tamamlamaya dört ayım kaldı. Ne zaman emekli olabilirim? Nazan E.AKAYDIN

Cevap: Eğer 01.10.1999'a kadar SSK süreniz de dâhil olmak üzere beş yıllık priminiz varsa 54 yaşını dolduracağınız 26.04.2012'de; 01.10.1999'da beş yıldan az süre priminiz varsa 26.04.2014'te de yaştan Bağ-Kur emeklisi olabilirsiniz.

Şevket TEZEL- SÖZCÜ


--
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz.

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Mail Grubuna Üye Olmak için

emeklilikhaber+subscribe@googlegroups.com adresine boş bir mesaj atın.

Önemli SGK gelişmelerinden haberiniz olsun.

 
Siteyi tavsiye etmek için bu e-maili olduğu gibi arkadaşlarınıza FW edebilirsiniz.

SSK'da 7.146 günüm var artık çalışmasam da emekli olabilir miyim?

Emeklilik İçin 25 yılın Tamamında Prim Ödemek Gerekiyor mu?

Soru: 1972 doğ. 1987'de başladığım SSK sigortalılığında 7 bin 146 günüm var. 2012 yılında 25 yılım dolacak. Artık çalışmasam da emekli olabilir miyim? Özay DEMİR

Cevap: SSK'lılıktan emekli olmak için 25 yıllık sürenin tamamında çalışmak yahut prim ödemiş olmak gerekmez. 1987'deki girişinizle 50 yaş ve 5 bin 375 güne tabi olduğunuzdan gerekli gün sayısı şimdiden doldurmuş bulunuyorsunuz. 18 yaşını doldurduğunuz tarihten (1990'dan) başlayacak 25 yıl şartı da çalışsanız da çalışmasanız da 2015 'de tamam olacak. Bu kapsamda artık çalışmasanız bile 50 yaşını dolduracağınız 2022 yılında emekli olabilirsiniz. Ancak Bağ-Kur'dan veya E.S.'dan emekli olmak için erkek sigortalılar tam 25 yıl (9 bin gün) prim ödemiş olmak zorunda bulunuyorlar.

Şevket TEZEL- SÖZCÜ


--
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz.

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Mail Grubuna Üye Olmak için

emeklilikhaber+subscribe@googlegroups.com adresine boş bir mesaj atın.

Önemli SGK gelişmelerinden haberiniz olsun.

 
Siteyi tavsiye etmek için bu e-maili olduğu gibi arkadaşlarınıza FW edebilirsiniz.

En son SSK'lı olduğundan doğum borçlanması SSK'lılığına sayılır

Soru: 01.03.1950 doğumlu annem sigortalılığa 1966'da başlamış ve 652 gün çalışmış. 1986-1989 arasında 958 gün isteğe bağlı Bağ-Kur sigortalısı olmuş. 2001-2002 yıllarında da 210 gün isteğe bağlı SSK primi ödemiş. 1977 ve 1980’deki iki doğumu için borçlanma yaparsa 340 gün eksiği kalıyor. Nasıl emekli olabilir? Emekli olursa dul aylığı kesilir mi? Ebru DAL

Cevap: Anneniz 1986'dan önceki bu doğumlarını borçlanabilir ve en son SSK'lı olduğundan doğum borçlanması SSK'lılığına sayılır. Kalan 340 günün en az 40 gününü çalışarak öderse SSK'lılıktan emekli olabilir. Emekli olursa dul aylığı kesilmez, ancak babanızdan dolayı annenizden başka aylık alan yoksa bağlanacak dul aylığı yüzde 75'ten yüzde 50'ye düşer. Annenizden başka aylık alan biri varsa zaten fark eden hiçbir şey olmaz. 

Şevket TEZEL- SÖZCÜ


--
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz.

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Mail Grubuna Üye Olmak için

emeklilikhaber+subscribe@googlegroups.com adresine boş bir mesaj atın.

Önemli SGK gelişmelerinden haberiniz olsun.

 
Siteyi tavsiye etmek için bu e-maili olduğu gibi arkadaşlarınıza FW edebilirsiniz.

Torba Yasaya göre hangi kurumdan ne zaman emekli olabilirim?

Soru: 08.12.1957 doğ. 05.05.1981 Bağ-Kur girişliyim. İlk 7 ay prim ödedim, 05.09.1985'te vergi kaydımı durdurup SSK'lı olarak çalışmaya başladım. Halen 2 bin 755 gün ödenmiş SSK günüm var. 610 gün askerlik yaptım. Torba Yasaya göre hangi kurumdan ne zaman emekli olabilirim? Doğan ÇINAR

Cevap: Torba Yasa sizin ilginiz 1981-1985 arasındaki prim borçlarınızı yaklaşık yüzde 85 kazançlı olarak ödeyerek size gün kazandıracak oluşudur. Askerliği de borçlanıp 75 gün daha prim ödeyerek 5 bin günü tamamlarsanız bu sürenin sonunda hemen emekli olabilirsiniz. Artık hiç prim ödemeden sadece Bağ-Kur borcunuzu ödeyerek 3 bin 600 günle de 08.12.2016'da yaştan emekli olabilirsiniz. Torba Yasa size toptan prim ödeyerek gün tamamlamanızı kolaylaştıracağı üç ay içinde emekliliinizi sağlayacağı için muhakkak başvurmanızı öneririm.

Şevket TEZEL- SÖZCÜ


--
www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var.

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz.

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz.

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Mail Grubuna Üye Olmak için

emeklilikhaber+subscribe@googlegroups.com adresine boş bir mesaj atın.

Önemli SGK gelişmelerinden haberiniz olsun.

 
Siteyi tavsiye etmek için bu e-maili olduğu gibi arkadaşlarınıza FW edebilirsiniz.

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com