Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

31 Ekim 2015 Cumartesi

Sigortalı çalışmaların memurun göreve başlamasına bağlı olarak birleştirilmesi hk.

Sigortalı çalışmalar memurun göreve başlamasına bağlı olarak birleştirilir

Soru: Hizmet Birleştirmesi ile ilgili ufak bir sorum olacaktı. 21 Ekim 1981 doğumluyum. Mayıs 2011'de devlet memuru oldum. Şu an GİH sınıfında 8/1 derece/kademe ile çalışmaktayım. 2001 / 2011 yılları arasında özel sektörde kesintili olarak toplam 1062 gün SSK'lı olarak çalıştım. Bunun dışında 180 gün işsizlik ödeneği aldım. 2003 / 2008 yılları arasında kendi iş yerimde toplam 1683 gün Bağ-Kur'lu olarak çalıştım. Bunun dışında 124 gün isteğe bağlı sigortalılığım mevcuttur. Şu an çalıştığım kuruma bildirip hizmet birleştirmesi yapsam, ne gibi bir kârım, zararım olur? Maaşım düşer mi, artar mı? Ne zaman emekli olabilirim?
Serdar SEZER/BOLU
Cevap: Emeklilik için 25 yıl fiili hizmet ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Öncelikle Genel İdare Hizmetleri sınıfında memur olduğunuzdan, sigortalı ve Bağ-Kur’lu çalışmalarınız görev aylığınıza esas kazanılmış hak aylık intibakınızı etkilemeyecek. Dolayısıyla da görev aylığınızı değiştirmeyecektir. Askerlik durumunuzu bildirmemişsiniz. Şayet 2008 yılı Ekim ayı başından önce yedek subay olarak askerlik yapmışsanız, yani Emekli Sandığına tabi çalışmanız varsa, sigortalı ve Bağ-Kur’ lu sürelerinizi emekliliği beklemeden emeklilik intibakınızda değerlendirmek üzere birleştirmek zorundasınız. Bu durumda maaşınız emekli kesintinizden dolayı az da olsa düşecektir.  Şayet Emekli Sandığına tabi çalışmanız yoksa ve ilk defa 4/c sigortalısı olarak tesciliniz yapılmışsa, şu anda hizmet birleştirmesi yapmanıza gerek yok. Hizmetlerinizi kurumunuza bildirseniz de maaşınızı etkilemez, sadece emekliliğe esas hizmet yılınızın toplamında dikkate alınır. Emekliliğe hak kazanınca da hizmetleriniz birleştirilir.
Ekrem SARISU - POSTA

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz soruları emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderebilirsiniz!

Evde bakım parası hakkındaki detaylar - Cem KILIÇ yazdı!

Evde bakım parası...

Bir toplumun engellilerine verdiği değer, doğrudan o toplumun gelişmişlik düzeyinin göstergesidir. Ülkemizde son yıllarda engellilere yönelik hizmetler konusunda önemli adımlar atılsa da, halen engellilerin görünürlüklerinin tam sağlanabildiği söylenemez. Engellilerin toplumsal mekânlara ulaşımları ve hareket edebilmelerinin sağlanmasıyla istihdamı konusunda atılacak çok adım var. Ama bunlardan da önce, engellilerin insanca yaşayabilmesi, yoksulluk riskiyle karşılaşmaması için engellilik maaşı ve evde bakım parası gibi mekanizmalar söz konusu.

Neden maaş?
Engellilerin günlük hayatlarını sürdürebilmesi için bakıma ihtiyaçları olduğunda, bakan kişinin işgücü piyasasına girememesi gibi bir durum ortaya çıkabiliyor. Bu durumun önüne geçmek, hem engellinin günlük hayatını sürdürebilmesi için gerekli hizmetlerin sağlanabilmesi, hem de bakım hizmetini sağlayanların çalışmamaları sonucu yoksulluk riskiyle karşılaşmalarını önlemek için engelliye bakan kişilere belirli şartlarda maaş bağlanıyor.
Ülkemizde, toplumsal bağlar ve genelde sosyal hizmetlerin gelişmemiş olması nedeniyle engelli bakımı konusunda geleneksel yöntemlerin tercihi söz konusu. Yani, engellilere merkezlerde değil evlerde bakılıyor. Bu yüzden, engelliye bakım hizmetinin masraflarının karşılanması için “evde bakım parası” uygulanıyor.
Yüzde 50 engelli
Evde bakım parası, engellilere bakan tüm kişilere verilmiyor. Sadece en az yüzde 50 engelli olduğu tespit edilen ve “ağır engelli”ler için evde bakım parası ödeniyor. Ayrıca, engellinin bakıma muhtaç olduğu ibaresinin de sağlık kurulu raporunda yer alması gerekiyor. Aksi halde, engelliye bakan kişilere evde bakım parası ödenmiyor.
Bakım parasının ikinci şartı, engellinin bulunduğu hanedeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin üçte ikisinden düşük olması. 2015’in ikinci 6 ayı itibarıyla bu rakam 606.95 TL’dir. Evde bakım parası alınırken, hanede yaşayanların gelirinin bu sınırın üstüne çıkması halinde, durumun Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bildirilmesi gerekiyor. Şayet söz konusu durum, bakanlıkça tespit edilirse, haksız alınan evde bakım paraları geri istenebilir.

Akrabalık
Evde bakım parası için engelliye bakan kişiyle engelli arasında kan bağı şartı da var. Bununla birlikte, yönetmelik, üvey akrabaların da evde bakım parası alabileceğini söylüyor. Diğer taraftan, engelliye bakan kişinin evde bakım parası alabilmesi için engelliyle aynı adreste ikamet etmesi de şart. Yoksa, bakım hizmetinin tam olarak yerine getirilmeyeceği düşünülerek evde bakım parası ödenmiyor.
Ancak engelliye bakacak başka kişinin bulunamaması, engellinin veya yasal temsilcisinin özel ya da resmi merkezlerde bakım hizmeti almak istememesi halinde, “bakım hizmetleri değerlendirme heyetinin” de görüşüyle, bu bakım, her gün rahatlıkla ulaşılabilecek yakınlıkta ve farklı adresteki akraba tarafından da verilebilmekte. Bu durumda, bakıma muhtaç engellinin 24 saat içindeki tüm bakım ihtiyacının giderilmesi ve fiilen en az 8 saat engelliyle birlikte olunması, bakım raporunda 8 saatten az olmamak üzere kaç saat birlikte olunacağının belirtilmesi şart.

Ne kadar aylık alır?
Bu şartları sağlayan ve engellisine bakan kişiye aylık 830.84 TL ödeme yapılıyor. Bu paranın engelliye bakacak kişiye verilme nedeni, engellinin bakımının daha kaliteli bir şekilde yapılması. Dolayısıyla, paranın bu amaçla kullanılması hem vicdani bir sorumluluk, hem de bir gereklilik.
Evde bakım parası için başvuruların, ikamet edilen yerdeki Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerine yapılması gerekiyor. Başvuru sırasında engellinin bulunması gerekmiyor. Gerekli belgelerle yapılan başvurular değerlendirilerek evde bakım parası bağlanması işlemleri gerçekleştiriliyor.
Bakım parasının, engellinin ihtiyaçları dışında kullanılması hem engellinin hakkını gasp etmek, hem de sosyal yardımı suistimal anlamına gelir. Engelliye baktığı için aylık alan kişiler, bu sorumluluğun mutlaka bilincinde olmalı, engellilerine hak ettikleri ilgi ve alakayı göstermeliler.
Cem KILIÇ - MİLLİYET

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz soruları emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderebilirsiniz!

1996-1999 yılllarında pancar ekmiş olan babam Bağ-Kurdan ne zaman emekli olur?

Babanızın pancar satışından prim kesintisi yapılmışsa gün kazanabilir
Soru: Babam 2 Nisan 1963 doğumlu. 1985 yılında SSK başlangıcı ile 820 gün prim ödemesi var. 1996-1999 yılında pancar ekmiş  babam Bağ-Kurdan ne zaman emekli olur?
Emrah KAVAK
Cevap: Babanız SSK’dan daha erken emekli olabilir. 1996-1999 arasındaki pancar satışından Bağ-Kura prim kesintisi yapılmışsa, prim kesintisini gösteren makbuzlarla kuruma başvurması halinde, 1996-1999 arasını kazanır. Buradan 4 yıl(1440 gün) Bağ-Kur primi kazandığını varsayarsak, sigortalı bir işte çalışarak 1340 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlaması şartıyla, 60 yaşını dolduracağı 2 Nisan 2023’de SSK’da yaş haddinden emekli olabilir. Bağ-Kurda ise, toplam primini 5400 güne tamamlaması lazım. 
Ekrem SARISU - POSTA
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz soruları emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderebilirsiniz!

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com