Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

19 Temmuz 2013 Cuma

Emekli olacağım yaş ve emeklilik tarihim nedir?

Primi 3600 güne yaşı 60’şa tamamlamanız gerek

Soru: Merhaba Haziran 1996’da SSK girişim var. 1150 gün prim ödemem bulunuyor. Emekli olacağım yaş ve tarihim nedir? Beytullah GÜLEÇ


Cevap: Yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 2450 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Ekrem SARISU - Posta 

İnternetten Para Kazanma Kiti





Dünyanın en popüler ve en çok kazandıran online kazanç sistemi satış ortaklığı (Affiliate Marketing) GooMass ile şimdi Türkiyede.



İnternetten para kazanma yolları içersinde en etkili, dünyada en popüler ve en çok kazandıran sistemlerinden biri olan online satış ortaklığı sistemi (Affiliate Marketing) ile her gün yüzlerce dolar kazanmak ve bunu kısa bir süre içersinde otomatikleştirebilirsiniz. Dünyanın en popüler ve en çok kazandıran online kazanç sistemi satış ortaklığı (Affiliate Marketing) GooMass ile şimdi Türkiyede.

İnternetin, bugünün ve geleceğin en büyük iş platformlarından biri olduğunu ve size ne kadar çok para kazandırabileceğinin farkında mısınız? İnterneti kullanarak gün boyu çalışmak zorunda olmayacağınız, sadece istediğiniz zaman çalışacağınız bir işin patronu olabilir ve hayallerinizin de ötesinde para kazanabilirsiniz. Dünyada milyonlarca insan internet üzerinden ayda binlerce dolar kazanıyor. Sizde bu kişilerin arasına katılarak internetten para kazanma fırsatını yakalayabilirsiniz.

GooMass Kiti size internetten para kazanma yolları içersinde başarısını tüm dünyada kanıtlamış en iyi sistemleri, programları, stratejileri ve ihtiyaç duyacağınız tüm kaynakları sunar. GooMass Kiti internetten para kazanma sistemlerinin eğitiminin detaylıca verildiği yazılım arayüzüyle sunulan 6 temel dijital/elektronik kitap, 7 bonus ve görsel eğitim videolarından oluşur:

EĞİTİMLER



Dünyanın en popüler para kazanma sistemi affiliate marketing milyonlarca insana internet üzerinden para kazanma fırsatı sunuyor. Kanıtladığı başarılı sistemi ile Amazon, eBay, Clickbank, WallMart gibi birçok alışveriş ağına hizmet eden, satış ortaklığı ile komisyon kazanma programına dayanan bu sistem Türkiyede de yerini almaya başladı. Affiliate marketing eğitim rehberi size satış ortaklığı sistemini Adan Zye anlatarak bu sistemde nasıl başarılı olacağınızı gösteriyor.


%75e varan yüksek komisyonlar kazanabileceğiniz 110.000in üzerinde aktif satış ortağına ve 70.000 dijital ürüne sahip dünyanın en popüler ve güvenilir satış ortaklığı sistemi. 1998de kurulan Clickbank, güvenli bir şekilde günde 27.000 den fazla dijital ürün satışı gerçekleştirerek dünyada her 3 saniyede bir satış işlemi yapmakta. 200 den fazla ülkeye hizmet etmekte olan ClickBank internette devamlı yüksek trafik alan lider satış ortaklığı platformudur. Clickbank kitabı, satış ortaklığı.


Elektronik ürünlerden giyime, kitaplardan arabalara kadar her ürünün satıldığı dünyanın en popüler alışveriş ağlarından biri olan Amazon.com tüm ürünlerini Amazon Associates Satış ortaklığı programı ile sizlere sunuyor. Ziyaretçilerinin tam güvenini kazanmasıyla yüksek bir dönüşüm oranına sahip olan Amazon.com satış ortaklarına güçlü ve zengin bir teknik yapı sunuyor. Türkiyede ilk ve tek olan Amazon Associates Eğitim Rehberi sizi tüm yönleriyle Amazon satış ortaklığı programı ile tanıştırırarak size en başarılı satış tekniklerini ve stratejilerini öğretiyor.


Türkiyenin yeni satış ortaklığı ağı Xticaret e-kitap ve yazılım gibi dijital ürünlerden yüksek komisyonlar kazanma fırsatını sunuyor. Xticaret eğitim e-kitabı binlerce satış ortağı ile birçok ürünün pazarlanmasına aracılık eden Xticaret Türkçe satış ortaklığına programlarına giriş yapmak ve başarılı olmak için eşsiz bir kaynak. Bu kitap ile Xticaret.com ile satış ortaklığında başarılı olmanın tekniklerini öğreneceksiniz.


İnternetin trafiğini yöneten arama motorlarında ilk sıralara çıkmak için sadece yazılar ve görseller yetmez. SEO ile sitenizin aramalarda üst sıralarda yer almasını sağlayabilir ve bu sayede satışlarınızı katlayabilirsiniz. On-Page faktörlerden anahtar kelime seçimine, içerik optimizasyonundan website yapı planlamasına, LSI sisteminden algoritmalara kadar SEOnun tüm elementlerini içeren dev bir kaynak; SEO rehberimiz sayesinde hem organik sonuçlarda yükselecek, hem de sitenize daha fazla trafik kazandırarak satışlarınızı arttıracaksınız.


Googleın ücretli reklamcılık ağı Adwords ile dakikalar içinde müşteriler kazanmaya ve satış yapmaya başlayın. Bütçeniz ne olursa olsun Googleın reklamcılık ağında reklamlarınızı görüntüleyebilir, müşterilerinizle ürünlerinizi uygun fiyatlara bir araya getirebilirsiniz. Fakat göründüğü kadar kolay olmayan Adwordsü tam performansıyla kullanmak için bilgiye ve deneyime ihtiyacınız var. Adwords eğitim kitabımız ile size söylenmeyen bilgileri edinebilir ve gerekli deneyimi kısa zamanda kazanarak bir Adwords uzmanı olabilirsiniz.


Görsel eğitimin algılama, anlama, hafızada biriktirme ve uygulama süreçlerinin en önemli pozitif pekiştiricileinden biri olduğu doğrusundan yola çıkarak hazırladığımız videolar ile başarıya giden yolunuzu ve sürecinizi oldukça kısaltacaksınız. GooMass kiti ile edineceğiniz videolar sayesinde kısa sürede satış ortaklığına adapte olacağınıza, etkili kampanyalar, güçlü siteler oluşturacağınıza ve hedef satış sayfalarınızın ziyaretçi sayısını arttıracağınıza inanıyoruz.


GooMass bir e-kitap (PDF) değil, bir yazılımdır. GooMass Eğitim Seti birçok sebepten dolayı bir yazılım ara yüzüyle sunulması planlanarak GooMass, internet etkileşimli bir masaüstü yazılımı haline getirildi. Bu sayede GooMass Eğitim Seti, içeriklerine sürekli yeni bilgiler eklenerek her zaman kolaylıkla güncellenebilir bir araç olmuştur. Ayrıca GooMass yazılımı, içeriklerine sadece GooMassı satın alanların ulaşabileceği bir online kimlik denetimi sistemine sahiptir.

Tüm bu eğitimlere ve GooMassın diğer özel bonuslarına sahip olarak GooMass İnternetten Para kazanma Kiti ile sadece interneti kullanarak yüksek bir gelir elde edebilirsiniz. GooMassı bugün edinin, kazanmaya hemen başlayın.



Askerlik borçlanması ile birlikte 7.839 gün prim ödemem var ne zaman emekli olabilirim?


Mart 2014’de emekli olabilirsiniz

Soru: 27 Mart 1964 doğumlum. 3 Şubat 1989 tarihinde sigortalı işe başladım. Askerlik borçlanması ile birlikte 7839 gün prim ödemem var. 1985-1987 yılları arasında askerlik yaptım. 1997 tarihinde askerlik borçlanmamı yatırdım. Ne zaman emekli olabilirim? Ömer İZGİ


Cevap: Başlangıçtan önce yaptığınız askerliğinizi borçlanmanız, sigorta başlangıç tarihinizi 18 ay geri götürerek emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi olmanızı sağlıyor. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemseniz de, 50 yaşınızı dolduracağınız 27 Mart 2014 de emekli olabilirsiniz.

Ekrem SARISU - Posta 

Emekli olmak için ne kadar pirim ödemem gerekiyor?

55 yaşınızı dolduruyorsanız istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz

Soru: 1974’ten SSK’lıyım. SSK ya 115 gün prim ödemem var. 1998’de tarım Bağ-Kura geçtim. Bağ-Kura da 3100 gün prim ödedim. 2005 yılında SSK’lı olarak çalışmaya başladım ve 1400 gün prim ödedim. Emekli olmak için ne kadar pirim ödemem gerekiyor? İzzet ŞENER


Cevap: 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 23 yıldan fazla süredir sigortalı olduğunuzdan, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı oldukça zorlaştırdığından toplumda “mezarda emeklilik” olarak adlandırılan yasaya tabi olmadan eski yasa şartlarıyla emekli olacaksınız. Doğum tarihiniz ve askerlik durumunuz hakkında bilgi vermemişsiniz. Bu nedenle emekli olacağınız tarihi hesaplayamıyoruz. Ama emekli olma seçeneklerinizi şu şekilde sıralayabiliriz. Eski yasaya göre iki şekilde emekli olabilirsiniz.

1)    15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte 55 yaşınızı dolduruyorsanız istediğiniz zaman emekli olabilirsiniz.

2)    25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte de 385 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5000 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 

Ekrem SARISU - Posta 

Bağ-Kur prim günlerinin emeklilik dilekçesini verdikten sonra silinmesi hk.

Yersiz ödenmemiş olması şartıyla ödenen primi silemezler

Soru: Babam 1984 yılında Bağ-Kura kaydolmuş. Ödemeyi yapmadan SSK’lı olarak çalışmaya başlamış. 2011 de tüm primleri toplattığımızda 752 gün Bağ-Kur primi olduğu çıktı. Ödemeyi yapıp SSK primine eklettik. Toplam 5018 prim olunca emeklilik için dilekçe verdik.(Babam 1960 doğumlu) Ancak sistemde daha önce görünen Bağ-Kur primi dilekçeyi verdikten sonra silindi. Ve prim eksikliğiniz var diyerek dilekçemiz kabul edilmedi. Parayı yatırdığımıza dair dekont elimizde. Mahkemeye başvurduk 2001'in Mayıs ayından bu yana mahkeme devam etmekte ve hala sonuç yok. Sizce sonuç ne olacak? Şu an mahkeme Eylül ayına attı. Beklemeli miyiz? Azime YAŞAR


Cevap: Dosyanın içeriğini görmeden, mahkemenin nasıl sonuçlanacağını bilmemiz mümkün değil. Kurumun hangi gerekçe ile priminizi sildiğini belirtmemişsiniz. Burada önemli olan ödediğiniz Bağ-Kur priminin yersiz olup olmadığı hususudur. Şayet ödememeniz gereken bir primi kurumun hatasından da olsa ödemişseniz, bu size o günleri sigortalılık süresi olarak kazanma hakkı vermez. Ödediğiniz prim iptal edilir. Yersiz tahsil edilen prim iade edilir. Ancak, ödenmesi gereken bir primi ödemişseniz, kimse sigortalılık sürenizi silemez. Davanızı iyi takip etmeniz halinde mahkemeyi kazanırsınız.

Ekrem SARISU - Posta 

SSK girişim 1989 olup 1985 ve 1992 doğumlu iki çocuğum var ne zaman emekli olurum?

Başlangıçtan önceki doğumlar borçlanılamıyor

Soru: 1966 doğumluyum.  SSK girişim 1989 da olup toplam 3950 gün prim ödemem var. 1985 ve 1992 doğumlu, iki çocuğum var.  Ne zaman emekli olurum? Remziye HATİSARU


Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 46 yaş şartlarına tabisiniz. 1425 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5375 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Başlangıç tarihinden önceki doğumlar borçlanılamadığından 1985 deki doğumunuz borçlanamazsınız. 1992 deki doğumunuzdan sonraki iki yıllık sürede prim ödemeniz yoksa, doğum borçlanması yaparak 720 gün kazanabilirsiniz. Bu takdirde borçlanmadan sonra 705 gün daha prim ödeyerek emekli olabilirsiniz.

Ekrem SARISU - Posta 

5375 gün prim ödeyerek 50 yaşında emeklilik


Eşiniz 2012 gün daha prim ödemeli

Soru: Eşim 25 Temmuz 1963 doğumlu. İşe giriş tarihi 15 Nisan 1988  olup, 3363 gün prim ödemesi var. Eşim ne zaman emekli olabilir? Güler AĞAN


Cevap: Eşiniz emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. 2012 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5375 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.

Ayrıca, 237 gün daha prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 60 yaşını dolduracağı 25 Temmuz 2023 de emekli olması da mümkün. 

Ekrem SARISU - Posta 

Ne zaman emekli olabilirim?


Emeklilik şartlarınız sigorta başlangıç gün ve ayına göre değişir

29.07.1968 doğumluyum. 1985 yılında stajyer olarak sigorta girişim var. 1998 yılında bir işyerinde sigortalı olarak çalışmaya başladım. 1994 yılında askerliğimi yaptım. Şu anda 3800 gün ödenmiş primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Rıza Fidan


1985 yılındaki staj başlangıcınız, sigortalılık sürenizin başlangıcı sayılmaz. 1998 yılında çalışmaya başladığınız tarih, sigortalılık sürenizin başlangıcı sayılır. Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten önce yaptığınızdan, bu tarih borçlandığınız süre kadar geri gelir.

İlk defa sigortalı olduğunuz tarihi gün ve ay olarak bildirmemişsiniz. Bu nedenle ne zaman emekli olabileceğinizi kesin olarak söyleyebilmem mümkün değil.

Sigorta başlangıcınız 23.11.1998 tarihinden önce ise 25 yıl sigortalılık süresi, 57 yaş ve 5900 prim günü; sonra ise 25 yıl sigortalılık süresi, 58 yaş ve 5975 prim günü şartlarına tabi olursunuz. Yaş şartınız, askerlik borçlanmasıyla bir yaş geri gelir.

Sezgin ÖZCAN - Sözcü 

İhbar süremi çalışıp ayrıldıktan sonra 1 yılı aşkın olan ve hak ettiğim çalışma tazminatımı alabilecek miyim?



Maalesef kıdem tazminatına hak kazanamıyorsunuz

Öncelikle Sözcü Gazetesi gibi dürüst ve gazeteciliğin hakkını layıkıyla veren bir gazetede görev yaptığınız için tebrik ediyorum ve bu değerli gazetenin başarılarının devamını diliyorum. Ben ve değerli aile büyüklerim de her gün sözcü gazetesini takip etmekteyiz. Benim size sorum şu;

06.04.2012 yılından bu yana bir firma da hafta içi 08:30-18:30, cumartesi de 08:30-16:30 arası çalışmaktayım ve idari memur olduğum için mesai ücreti almıyorum. 10.06.2013 tarihi itibari ile çalıştığım iş yerinden ayrılma kararı aldım. Ayrılırken ihbar süremi çalışmaz isem tazminat ödemem gerektiği söylendi. Ben zaten ihbar süremi çalışmayı düşünüyordum. İş günlerinde 2 saat iş arama iznimi düştükten sonra geriye 22 gün ihbar sürem kaldığını söylediler ve ben cumartesi günleri de 08:30 dan 16:30' a kadar çalışıyorum. 02.07.2013 son çalışma günüm. Bu sürenin sonunda yıllık izin paramın ödeneceğini söylediler. Öğrenmek istediğim, ihbar süremi çalışıp ayrıldıktan sonra 1 yılı aşkın olan ve hak ettiğim çalışma tazminatımı alabilecek miyim?

Eğer böyle bir yasal hakkım var ise kaç sayılı kanuna göre bu hakkım var. Köşenizden cevap yazarsanız çok mutlu olacağım. Eminim benim sorumdan cevap bulacak çok sayıda çalışan vardır. Kemal Karakaya


Yasa gereği, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, hak kazanılıp da kullanılmamış olan yıllık ücretli izin süresine ilişkin ücretin, sözleşmenin sona erdiği tarihteki ücret üzerinden ödenmesi gerekiyor. Çalışma süreniz bir yıldan fazla olduğu için hak kazandığınız birinci yılın iznini kullanmamış olmalısınız ki izin ücretinizin ödeneceği söylenmiş.

Kıdem tazminatı konusuna gelince, hangi hallerde kıdem tazminatına hak kazanılacağı, 1475 sayılı (eski) İş Kanununun halen yürürlükte olan 14. maddesinde sayılmış. Söz konusu yasa hükmüne göre, çalışanın kendi isteğiyle işten ayrılması halinde kıdem tazminatı hakkı doğmuyor. Buna göre, çalışma süreniz bir yıldan fazla olmakla birlikte, işten kendi isteğinizle ayrıldığınızdan, maalesef kıdem tazminatına hak kazanamıyorsunuz.

Sezgin ÖZCAN - Sözcü 


İsteğe bağlıya prim öderken SSK'dan emekli olabilmek için ne yapmalıyım?



İsteğe bağlı prim ödemeniz 41 ayı geçmemeli

21.07.1966 doğumluyum. SSK başlangıcım 01.09.1988’den 1996’ya kadar 2001 gün, 1998-1999 arası 510 gün isteğe bağlı, 2008’den 2010’a kadar 828 gün, 2011’de 270 gün olmak üzere toplam 3609 gün primim var. Halen isteğe bağlı 4/b kapsamında 14 ay prim ödemem var. İsteğe bağlı ne kadar prim ödeyebilirim? SSK’dan emekli olabilmek için ne yapmalıyım? Meral Burçak


4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 45 yaş ve 5300 prim günü şartlarına tabisiniz. Sigortalılık süresi ve yaş şartlarını sağlamışsınız. Prim gününüzü 5300 güne tamamladığınızda emekli olursunuz.

4/a statüsünden emekli olabilmeniz için isteğe bağlı 4/b (Bağ-Kur) kapsamında prim ödemenizin 41 ayı (1230 günü) geçmemesi gerekiyor. Geri kalan eksik gününüzü 4/a kapsamında çalışarak tamamlamalısınız.

Sezgin ÖZCAN - Sözcü 

Teyzem dedemin emekli maaşından yararlanabilir mi?



Teyzem, dedemden maaş alabilir mi?

Teyzem 07.09.1992 tarihinde İş Bankası'ndan emekli oldu. Dedem ise 08.11.1998 tarihinde vefat etti. Kendisi Bağ-Kur emeklisiydi. Teyzem dedemin emekli maaşından yararlanabilir mi? Daha önceden başvurduğumuz merciler yararlanamayacağını söylemişti, yeni yasa değişimi buna izin veriyor mu? Emrah Şefik


Teyzenizin kendi emekli aylığı olduğundan, Bağ-Kur emeklisi olan dedenizden aylık bağlanmaz. 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve bu Kanunda yapılan değişiklikler de buna imkân vermiyor.

Sezgin ÖZCAN - Sözcü 

6.000 gün ödenmiş SSK primim var ne zaman emekli olabilirim?



Sigortalılık süresi ve yaş şartını sağladığınızda emekli olursunuz

25.10.1989 sigorta girişliyim. Şu ana kadar yaklaşık 6000 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? Yahya Yiğit


4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 51 yaş ve 5450 prim günü şartlarına tabisiniz. Prim gününüz yeterli, 25 yıllık sigortalılık süreniz 25.10.2014’te doluyor. Doğum tarihinizi bildirmemişsiniz. 51 yaşınız ile 25 yıllık sigortalılık süresinden en son hangisini doldurursanız, o tarihte emekli olmaya hak kazanırsınız.

Sezgin ÖZCAN - Sözcü 
 

İleri yaş emekliliği ve 3600 prim günüyle emeklilik



3600 prim günüyle emeklilik  

İleri yaş emekliliği 3600 gün kabul edersek, bu Bağ-Kur isteğe bağlı sigortalılığını da kapsar mı acaba, yoksa bir işyerinde çalışıp normal SSK’lılığı mı kapsar? İsmail İhtiyar


Sorunuzu net olarak anlayamadım ama şöyle bir genel bilgi vereyim. Öncelikle, 3600 günle 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlar emekli olabiliyor. Ayrıca sigortalının 4/b (Bağ-Kur) kapsamında zorunlu veya isteğe bağlı prim ödemesi varsa, 15 yıllık sigortalılık süresi ve yaş şartının dışında, son 2520 günlük prim ödemesinin en az 1261 gününün 4/a (SSK) kapsamında ödenmiş prim olması gerekiyor.

Sezgin ÖZCAN - Sözcü 

Çeyiz parası alabiliyor muyuz ve almak için ne yapmamız gerekiyor?


Annem çeyiz parası alabilir mi?

Annem 1950 doğumlu. 1970 yılında evlenmiş. Babası 1964 yılında vefat ettiği için o zamanlar çeyiz parası alındığını bilmiyordu. Sizin gazetedeki köşenizi okuduğum için öğrenmek istedim, o hak hala annem için de geçerli mi? Çeyiz parası alabiliyor muyuz ve ne yapmamız gerekiyor? Hüsniye Yıldırım


Annenizin 1964 yılında vefat eden babasından aldığı yetim aylığının, 1970 yılında evlenmesi üzerine kesilmesi nedeniyle bugün çeyiz parası alması maalesef mümkün değil.

Sezgin ÖZCAN - Sözcü 

Vergi Kaçakçılığının Mali Müşavirin Meslek Sırrı Sayılması hk.


Vergi Kaçakçılığı Mali Müşavirin Meslek Sırrı Sayıldı

VERGİ kaçakçılığını ihbar eden ve “ihbar ikramiyesi” talep eden mali müşavirin, ihbarı doğru çıktı ve firmaya milyonlarca lira vergi ve ceza kesildi.

Ancak sıra ihbar ikramiyesi ödenmesine gelince, Maliye; “Sana ikramiye yok. Nedenine gelince, mali müşavirler, yaptıkları iş gereği öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler. Mühbirlere tanınan hak ve menfaatlerden faydalanamazlar” dedi ve ihbar ikramiyesi ödemedi.

OLAY NE?
Bilmeyenler için açıklayalım; vergi kaçakçılığını ihbar edenlere, tahakkuk eden vergi ve vergiye bağlı cezalar üzerinden yüzde 10 oranında bir “ikramiye” hesaplanıyor. İkramiyenin 1/3’ü tahakkuk aşamasında 2/3’ü de tahsil edildikten sonra ödeniyor. Bunun için; ihbarın yazılı olması, ihbar edenin adı-soyadı ve açık adresi ile imzasının bulunması ve dilekçede, “ihbar ikramiyesi ödenmesinin talep edilmesi” gerekiyor.
İhbar dilekçelerinde “Şu kişi çok vergi kaçırıyor” ya da “evi, lüks arabası ve yaşantısına baktığımızda bildirdiği kazancın çok düşük kaldığı fark ediliyor” gibi ifadelere itibar edilmez. İhbarın, somut olay ve belgelere dayalı olması gerekir.
Yazımıza konu olan olayda, bir mali müşavir, çalıştığı şirketin “vergi kaçakçılığı yaptığını” ayrıntılı bilgi ve belgeleriyle ihbar edip “ihbar ikramiyesi” talep ediyor.
Maliye de o şirketi inceliyor ve gerçekten çok büyük bir vergi kaçakçılığı buluyor. İş ihbar ikramiyesi ödemeye gelince, mali müşavire “arkadaş sana ikramiye yok” diyor.
Gerekçe olarak da; 3568 sayılı Kanun'un 43. maddesi gösteriliyor.

O MADDE NE DİYOR?
3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'nun “meslek sırları” başlıklı 43. maddesine göre;
“Meslek mensupları(yani muhasebeci ve mali müşavirler)ve bunların yanlarında çalışanlar, işleri dolayısıyla öğrendikleri bilgi ve sırları ifşa edemezler. Çeşitli kanunlarda muhbire tanınan hak ve menfaatlerden faydalanamazlar”.
Bu maddeye istinaden; serbest muhasebeci mali müşavirlere ve yeminli mali müşavirlere “ihbar ikramiyesi” ödenmiyor.

FARKLI YAKLAŞIMLAR
- Vergi kaçıranlara ihbar ikramiyesi ödenmesi ile ilgili 1905 sayılı kanunun 6. maddesinde, ihbar ikramiyesi ödenmeyecek kişiler arasında, muhasebeci ya da mali müşavirler yer almıyor.
- Danıştay'ın “vergi kaçakçılığını ihbar eden şirket ortağına da ihbar ikramiyesi ödenebileceğine” dair kararı var(Dn.3.D. 18.10.1995 Tarih ve E.1995/139,K.1995/3105).
- Meslek sırrı, vergi kaçakçılığı gibi yasa dışı konular olmamalı. Meslek sırrı; şirketin bankalardaki parası, borcu, alacakları, gayrimenkulleri, müşteri listesi, mal alış fiyatları vs. olabilir.

YARGI NE DİYOR?
Yukarıdaki örnek olayda;
- Ankara Vergi Mahkemesi, serbest muhasebeci mali müşavir olan muhbire, “ihbar ikramiyesi Ödenemeyeceğine” karar verdi (Ank.6 No.lu Vergi Mah.8.12.2011 Tarih ve E.2011/1715,K.2011/1413 sayılı).
- Danıştay Üçüncü Dairesi de mahkeme kararının onanmasına oybirliğiyle karar verdi. (Dn. 3.D. 19.2.2013 Tarih ve E.2012/747, K.2013/478)
Buradan çıkan bir başka sonuç da vergi kaçakçılığını ihbar etmeyi düşünen mali müşavirlerin, bu ihbarı kendileri değil bir başkası aracılığıyla yapabilecekleri..

Şükrü KIZILOT - Hürriyet

--
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

  1. İsteğe bağlı sigortalılık hangi hallerde sona erer?
  2. 5510 sayılı Kanundan sonra isteğe bağlı sigortalıların sigortalılık statüleri ne olacaktır?
  3. Ocak 2010 ayına ait isteğe bağlı sigorta primini en geç ne zamana kadar ödemeliyim?
  4. Sürekli iş göremezlik geliri alan kişilerin isteğe bağlı sigortalı olmaları halinde genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekir mi?
  5. Ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan yabancı bir ülkede SSK kapsamında çalışan sigortalıyım. İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum. Bunun için işverenim benim adıma Kurumunuza müracaat edebilir mi?
  6. 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının prime esas kazançları nasıl uygulanacaktır?
  7. İsteğe bağlı sigortalıyım analık borçlanması yapabilir miyim?
  8. İsteğe bağlı sigortalılar, Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecekler mi?
  9. Askerlik borçlanması olarak ödediğim tutarı prim borçlarıma saydırabilir miyim?
  10. 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce İsteğe Bağlı Sigortalı olanların durumları ne olacak?
  11. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için yaş şartı aranıyor mu?
  12. İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum ne yapmam gerekir?
  13. İsteğe bağlı sigortalılar hangi tarih itibarıyla sigortalı olacaklardır?
  14. İsteğe bağlı sigorta nedir?
  15. İsteğe bağlı sigortalılık prim oranları ne kadardır?
  16. 5510 sayılı Kanuna göre emeklilik yaşı hesabında 18 yaş altı çalışmalar sigortalılığın başlangıcı olarak değerlendirilir mi?
  17. 5510 sayılı Kanun gereğince yapılan borçlanmalar ne şekilde değerlendirilecektir?
  18. 5510 sayılı Kanuna göre sigortalılar hangi süreleri borçlanabilirler?
  19. 5510 sayılı Kanuna göre kimler doğum borçlanması yapabilmektedir?
  20. 5510 sayılı Kanuna göre fiili hizmet süresi zammı uygulamasından kimler yararlanmaktadır?
  21. 01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olup bu tarihten önce veya sonra aylık bağlananlar sosyal güvenlik destek primine tabi çalışabilecekler mi?
  22. 5510 sayılı Kanun gereğince sigortalılar, emekli aylıklarını kestirmeksizin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışabilecekler mi?
  23. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar sosyal güvenlik destek primine tabi olarak 4/a (SSK) kapsamında çalışabilecekler mi?
  24. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak 4/c kapsamında çalışabilecekler mi?
  25. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar,sosyal güvenlik destek primine tabi olarak BAĞ-KUR kapsamında çalışabilecekler mi?
  26. 5510 sayılı Kanunla ev hizmetlerinde çalışan sigortalıların, çalışmadıkları süreler için Genel Sağlık Sigortası primi ödenecek mi?
  27. 5510 sayılı Kanuna göre; özürlü sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanmasının şartları nelerdir?
  28. SGK'dan aylık almakta olan hak sahiplerinin aylıkları ne kadar süre içerisinde bankadan çekilmezse Kuruma iade edilir?
  29. Yabancı uyruklu kişiler sigortalı sayılacak mı?
  30. Yeni sistemde SGK aylık bağlama oranı düşürülüyor mu?
  31. 5510 sayılı Kanun kimlere SGK' ya bilgi ve belge verme yükümlülüğü getirmiştir?
  32. Emeklilik için geçerli olan süreler yeni Yasa ile uzatıldı mı?
  33. 5510 sayılı Kanuna göre 4(c) sigortalısı kimlerdir?
  34. 5510 sayılı Kanuna göre 4(b) sigortalısı kimlerdir?
  35. 5510 sayılı Kanuna göre 4(a) sigortalısı kimlerdir?
  36. Borçlanma için Kurumunuza başvuruda bulundum; ancak hesaplanan borç tutarını ödeyemedim bu durumda yapılacak olan işlem nedir?
  37. Bağ-kur'luyum 5510 sayılı Kanuna göre boşta geçen sürelerimi borçlanabilir miyim?
  38. 5510 sayılı Kanuna göre borçlanılacak sürelerin tamamının borçlanılması zorunlu mudur?
  39. Askerlik borçlanması yapmak istiyorum hangi belgelerle nereye müracaat etmem gerekir?
  40. İsteğe bağlı Bağ-kur'luyum doğum borçlanması yapabilir miyim?
  41. Askerlik borçlanması olarak ödediğim tutarı prim borçlarıma saydırabilir miyim?
  42. 5510 sayılı Kanuna göre köy muhtarlarının aylık prime esas kazançları ne şekilde belirlenir?
  43. Bağ-kur 'dan kız yetim aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  44. Bağ-kur'dan erkek yetim aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  45. Bağ-kur'dan dul aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  46. İş yerimde çalıştırdığım sigortalıların primlerini nasıl ve en geç ne zaman Sosyal Güvenlik Kurumuna ödemem gerekmektedir?
  47. SSK ve Bağ-kur borçlularına gönderilen ödeme emri ne anlama gelmektedir?
  48. Bağ-kur'lu olan kişilerin, prime esas kazançları ile ilgili yazılı beyanda bulunmamaları halinde, aylık primleri nasıl belirlenir?
  49. Bağ-kur'da prime esas kazançlarını düşük beyan edenler hakkında nasıl bir işlem yapılmaktadır?
  50. Bağ-kur kapsamında sigortalı olanlar, aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı nasıl belirlenir?
  51. Birden fazla işyeri sahibiyim her bir işyerinden dolayı ayrı ayrı prim yatıracak mıyım?
  52. İsteğe bağlı sigortalıyım zorunlu sigortalılık nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna borcum var bu durum isteğe bağlı sigortalılığımı etkiler mi?
  53. 510 sayılı Kanunun 4/b kapsamında BAĞ-KUR sigortalısı olanların primleri nasıl yatırılacaktır?
  54. İsteğe bağlı sigortalıyım ödeyemediğim aylardan dolayı biriken prim borçlarımı en geç ne zaman yatırmak zorundayım?
  55. Bağ-kur sigortalılarının prime esas kazançları nasıl uygulanacaktır?
  56. BAĞ-KUR sigortalısıyım Malüliyet talebim Kurum Sağlık Kurulunca reddedildi ne yapabilirim?
  57. BAĞ-KUR sigortalısıyım Malül aylığı alabilmek için çalışma gücündeki kayıp oranı ne olmalıdır?
  58. BAĞ-KUR sigortalısı iken başkasının bakımına muhtaç derecede malül oldum emekli olabilir miyim?
  59. BAĞ-KUR sigortalısıyım Kurumunuz Sağlık Kurulunun red kararına karşı malülen emekli olabilmek için Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulundum Yüksek Sağlık Kurulu beni yeniden muayene eder mi?
  60. BAĞ-KUR'dan erkek yetim aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi
  61. BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?
  62. BAĞ-KUR sigortalısıyım borçlanma sürelerim aylık hesabında dikkate alınır mı?
  63. BAĞ-KUR'dan dul aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde dul maaşım kesilir mi?
  64. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR sigortalılarının prim borçlarının olması yaşlılık aylığı bağlanmasını etkiler mi?
  65. BAĞ-KUR emeklisi eşimden dul aylığı alıyorum aynı zamanda babamdan da BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alabilir miyim?
  66. BAĞ-KUR emeklisi imam nikahlı eşim vefat etti ölüm aylığı alabilir miyim?
  67. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR'a tabi çalışanların malülen emekli olma şartı nedir?
  68. 1479 sayılı BAĞ-KUR Kanununa göre yaşlılık aylığı almakta iken Belediye Başkanı seçildim Emekli aylığım kesilir mi?
  69. BAĞ-KUR emeklisiyim eşim vefat etti cenaze ödeneği alabilir miyim?
  70. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocuğuyum evlenme ödeneği almak için ne yapmalıyım?
  71. SSK sigortalısı olarak çalışan bekar bir bayanım BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?
  72. BAĞ-KUR sigortalıları için ödenen cenaze ödeneği ne kadardır?
  73. Babam 4(b) BAĞ-KUR sigortalısıyken vefat etti biz Hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır mı?
  74. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı almakta iken evlendim Evlenme ödeneği hesaplanırken maaşım ile birlikte aldığım ek ödeme bu tutara dahil edilir mi?
  75. Çiftçi BAĞ-KUR'undan dolayı yetim aylığı alan bir bayanım Evlendiğimde evlenme ikramiyesi alabilir miyim?
  76. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocukları evlenmeleri halinde evlenme ödeneği alabilecek mi?
  77. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocuğuyum Evlenme ödeneği almak için ne yapmalıyım?
  78. BAĞ-KUR'dan evlenme ödeneği almıştım ikinci kez evlendim yine evlenme ödeneği alabilir miyim?
  79. 90 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanan iş yeri ve işte çalışıyorum benden ve işverenimden tahsil edilecek olan malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranları kaçtır?
  80. 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanan iş yeri ve işte çalışıyorum benden ve işverenimden tahsil edilecek olan malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranı kaçtır?
  81. İtfaiyede yangın söndürme işlerinde çalışıyorum yaş haddi indiriminden nasıl yararlanabilirim?
  82. Cam fabrikasında eritme işlerinde çalışan SSK sigortalısıyım fiili hizmet süresi zammım ne kadardır?
  83. Döküm fabrikasında maden eritme işlerinde çalışıyorum en fazla kaç yıl fiili hizmet süresi zammı alabilirim?
  84. Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işlerde çalışan SSK sigortalısıyım fiili hizmet süresi zammı ne kadardır?
  85. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar fiili hizmet süresi zammı uygulamasından yararlanabilirler mi?
  86. Su altında dalgıçlık işinde çalışan sigortalıyım fiili hizmet süresi zammım ne kadardır?
  87. 360 günden eksik sürelerime fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?
  88. Yeraltı maden ocaklarında, kanalizasyon yapımı işlerinde çalışıyorum yaş haddi indiriminden nasıl yararlanabilirim?
  89. Yaptığım iş nedeniyle aynı anda birden fazla riske tabiyim her iki risk için de fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?
  90. İtfaiye teşkilatında çalışanlar fiili hizmet süresi zammından yararlanabilirler mi?
  91. Geçici iş göremezlik ödeneği alabilmem için aranan şartlar nelerdir?

Bankalar vatandaşları nasıl soyuyor?

60 kalemde soygun

Bankaların vatandaştan aldığı 60 kalem ücretin detayları açıklandı. Hesap defteri yazdırmaktan kasa ziyaretine kadar her şeyden ücret alan bankalar, olmayan işlemden bile para istiyor

Bankaların vatandaştan 'işlem ücreti' adı altında aldığı ücretlerin detayları, 'soygun'un nasıl gerçekleştiğini ortaya koydu. Kapısından giren müşterinin her adımını paraya döken bankalar, vatandaşa EFT, havale, kredi dosya masrafı gibi işlemleri için 'astronomik' tarifeler uygularken; herhangi bir işlem yapılmayan hesaptan bile 'işlemsizlik' ücreti alıyor. Bankaların vatandaştan aldığı 60 kalem ücretin detayları açıklandı. Listede yok yok... Buna göre bankalar; hesap açmaktan hesap defteri yazdırmaya kadar her işlemden hatta olmayan işlemden bile ücret tahsil ediyor. Herhangi bir işlem yapılmayan hesaptan 1-8 lira arasında işlemsizlik ücreti isteniyor. Kiralık kasadan 150 lira ila bin lira arasında ücret alındığı yetmiyormuş gibi, kiralanan kasayı ziyaret de ücrete tabi. Bunun için 5-35 lira arasında para alınıyor. 

BAKAN TEPKİSİ 
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, kredi kartı sayısının 56 milyon 361 bin 749 adede ulaştığını belirtti. Mart 2013 itibarıyla 280.1 milyar lira seviyesine ulaşan bireysel kredilerin 73.7 milyar lirayı bulan yüzde 26.3'lük bölümünün kredi kartı alacaklarından, 206.5 milyar lirayı bulan yüzde 73.7'sinin de tüketici kredilerinden oluştuğunu belirten Yazıcı, "Özellikle 2011'in 3'üncü çeyreğinden itibaren, kredi kartı alacakları tüketici kredilerinden daha hızlı artmaktadır" dedi. 

GELİRLERİ ARTIYOR 
BDDK'nın Mart 2013 raporuna göre, sektörün dönem net kârının önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16.3 artarak 6 milyar 953 milyon liraya yükseldiğini anlatan Yazıcı, "Mart 2012-2013 döneminde, faiz dışı gelir kalemlerinden bankacılık hizmet gelirleri yüzde 22.5'lik artışla 5 milyar 359 milyon lira olarak gerçekleşmişti" diye konuştu. 

HAKSIZLIK LİSTESİ
Ücret adı Alınan tutar (TL) 
EFT 0-500 Havale 0-500 
Swift (Döviz transferi) 10-1.000
İpotek tesis 150-400 
İpotek Fek 100-1.500 
Ekspertiz 225-3.200
Acil Ekspertiz 1.260-3.200 
Dosya masrafı 0-5.000 
Hayat sigortası 27-1.063
Konut sigortası 88-170 
Ferdi kaza sigorta 50-1.250 
Kasko poliçe bedeli 450-2.000 
İstihbarat 0-1.500
Kredi kullandırım üc. 0-3.000 
Konut kredisi esnek ödeme 50-750 
Kredi faiz indirimi 100-1.500 
Ödeme planı değişikliği 0-500 
Kredi kartı aidatı 0-800 
Hesap işletim ücreti 0-50 
Ekstre ücreti 0-40 
Erteleme isteme 5-10 
Gecikme bildirim+ihbarname 2-100 
Kart yenileme ücreti 0-25 
Sözün ihlali ücreti 5-10 
Mil puan hizmet ücreti 15-100 
Katalog ücreti 5 
Sanal kart 0-2.50 
Hesap özeti 0-55 
Hesap cüzdanı yazdırma 1-5 
Ekstre ücreti sayfası 0-30 
Arşiv araştırması, dekont 0.5-100 
Hesap açma 0-15 
ATM kullanımı 0-50 
Kiralık kasa 150-1.000 
Kasa ziyaret masrafı 5-35 
Hesap yıllık bakım ücreti 0-24 
Menkul kıymet işlemi 0-300 
Şifre gönderim ücreti 0-25 
Çek bildirim ücreti 0-150 
KKB çek bilgileri raporu 2-112 
Çek tahsilatı 5-750 
Çek karnesi 1-1.000 
Seyahat çeki 20-1.000 
Vize ücretleri 2.5-100 
Hediye çeki düzenlenmesi 5-20 
Çek sorgulama ücreti 0.5-100 
Çeşitli hizmetlere ait ücret 0-900 
Borcu yoktur yazısı 10-100 
SMS şubesi işlem ücreti 0-20 
Şans oyunu havalesi 0-2 
Rehin kaldırım ücreti 0-100 
Senet masrafları 5-500 
Kasa depozitosu 75-1.000 
İşlemsizlik ücreti 1-8 
Mevduat araştırma ücreti 1.5-750 
Mobil işlemler 0-50 
Referans mektubu düzenleme 25-400 
Telefon, faks ve posta 2-50 
Para bozma ve tümleme 10 
OGS/HGS/Fatura işlemleri 0-40

Kaynak: ŞERİFE GÜZEL - TAKVİM

-- 

Sigortasız çocuk bakıcılığı yapan kadınların dikkatine!

Bakıcının sigorta zaferi

Evde çocuk bakan kadınlara tazminat yolu açıldı. Nevin Ulusoy adlı kadın Mayıs 2009-Kasım 2010 yılları arasında sigortasız çocuk bakıcılığı yaptığı aile tarafından tazminatsız olarak işten atıldı. Soluğu mahkemede alan kadın hakkında Türkiye'de örnek teşkil edecek bir karar verildi. Ankara 6. İş Mahkemesi, sigortasız olarak evde çocuk bakıcılığı yapan kadının açtığı tespit davasını kabul etti. Mahkeme, Ulusoy'u haklı bularak, kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesine hükmetti. Avukat Kemalettin Yılmaztekin, Türkiye'de çocuk bakıcılarına sigorta yapılmadığını, ilk defa bir çocuk bakıcısının hizmetinin sigorta kapsamında değerlendirildiğini i fade etti. 

Kaynak: TAKVİM

--
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

22.000 emekliye geri para ödemesi yapıldı!


22 bin emekliye geri ödeme oldu

Çalışma Bakanı Faruk Çelik, kira geliri nedeniyle sosyal güvenlik destek primi (SGDP) sehven kesilen 22 bin 282 çalışan emekliye, paralarının geri ödendiğini bildirdi. Bakan Çelik, kira geliri nedeniyle, yanlışlıkla SGDP kesilenlerin hatalı kayıtlarının program aracılığı ile otomatik olarak sonlandırıldığını söyledi. 

Kaynak: TAKVİM
--
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com