Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

4 Aralık 2015 Cuma

Malulen emeklilikte yeni uygulamalar var - İTİRAZDA SINIR YOK - Cem KILIÇ yazdı!

Malullükte yeni uygulamalar var

İş kazası sonucu veya diğer nedenlerle çalışma gücünü önemli ölçüde kaybeden bir kişinin korunması çok önemli. Malullük aylığının bağlanmasındaki amaç, çalışamayacak duruma düşen bir sigortalının hayatını belirli bir standartta sürdürmesinin sağlanması. Ancak pek çok noktada bazı sorunlar söz konusuydu. SGK, çıkardığı genelge ve yönetmelikle sorunları çözdü.

Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede engelli çocuğu bulunan annelerin 1 Ekim 2008 sonrası çalıştığı her bir yıl 450 gün olarak değerlendiriliyor. Ayrıca çalıştığı her dört yılın karşılığı olarak emeklilik yaşından bir yıl indirim yapılıyor. Ancak bu noktada en önemli husus, çocuğun başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede engelli olduğunun tespiti. Malullük tespiti ile engellilik tespiti arasında önemli farklar bulunuyor. Malullülükte hastalığın çalışma gücünde kayıp yaratması şart. Ancak engellilikte bu durum geçerli değil. Dolayısıyla, çocuğun başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede engelli olması durumu engellilik yönetmeliği çerçevesinde düzenlenince daha çok kadının erken emeklilik hakkından yararlanması sağlanmış oldu. Geçmişte bu haktan yararlanamayan kadın sigortalıların başvurularını yenilemesi gerekiyor.

İtirazda sınır yok

En önemli sorunlardan biri, malullük raporundaki çalışma gücü kaybı oranının tespiti. Pek çok sigortalı sağlık raporundaki oran yüzde 60’ın altında kaldığı için malullük aylığı alamıyor. Sağlık kurulu raporuna itiraz hakkı mevcut. Ancak itirazın karar verildikten sonra 6 ay içerisinde yapılması şarttı. Yönetmelikte yapılan değişiklikle bu süre şartı kaldırıldı. Bu süreyi kaçırsalar bile yeniden sağlık kurulu raporu almadan Yüksek Sağlık Kurulu raporuna itiraz edebilecekler.

Bazı durumlarda malullük aylığı alan kişiler çalışmaya başlayınca malullük aylığı kesilmektedir. Çalışmaya başladığı için aylığı kesilen kişiler çalışmalarını sonlandırdıklarında yeniden malullük aylığına başvurabilirler. Bu durumda bu kişilerin malullük durumlarının tespiti çalışmaları sonlandıktan sonra o günkü hukuki mevzuat çerçevesince değerlendirilmek-teydi. Böyle olunca mağduriyetler yaşanabiliyordu. Örneğin, malul sayılan kişi çalışmaya başlayıp işten ayrıldıktan sonra yeniden malullük aylığına başvurduğunda, bu kez o günkü mevzuat kapsamında bu rahatsızlık malullük kapsamında değerlendirilmeyince malullük aylığı alamıyordu. Bu durum, pek çok malulün “yeniden malullük aylığı alamayacağım” korkusuyla kayıtdışı istihdama yönlenmesine neden oluyordu. Yapılan değişiklik sonrası bu durumdaki kişilerin malullük tespiti ilk kez malul sayıldıkları tarihteki mevzuat çerçevesinde yapılmaya başlandı.

Gurbetçinin durumu

SGK, gurbetçilerin malullük aylığı almasını önemli ölçüde kolaylaştırdı. İkili sosyal güvenlik sözleşmemizin bulunduğu 18 ülkedeki sigorta girişinin Türkiye’de de giriş olarak sayılacağı hüküm altına alınmıştı. SGK bu girişin malullük için de dikkate alınacağını ifade etti. Dolayısıyla, gurbetçilerin malullük aylığı alabilmesi için önemli bir kolaylık sağlanmış oldu. Genelge ile 18 ülkedeki sigorta girişinin Türkiye’de de malullük sigortası açısından giriş olarak sayılması ile bu sorun aşılmış oldu. 4 ülke istisna kapsamında. Fransa, Hollanda, İsviçre ve Danimarka’da malul sayılmış kişiler Türkiye’den malullük aylığı alamıyor.

Prim ödeme esnek!

Malul sayılan bir kişinin malullük aylığı alabilmesi için en az 10 yıldır sigortalı olması ve 1800 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Bunun tek istisnası, malul sayılan kişinin sağlık kurulu raporunda, “başkasının sürekli bakımına muhtaç” ibaresinin yer alması. Bu durumda 10 yıllık sigortalılık şartı aranmıyor.

Ancak çoğu kez bu şartlar sağlanamadığı için kişiler sağlık kurulu raporu ile malul sayılsalar bile malullük aylığı alamıyor. Bu koşullar esnetilirse malullük aylığı alan kişi sayısı artabilecektir. Koşullarda küçük bir esneme yapılması mümkün olabilir. Malullüğe konu rahatsızlıkların listesinin uzaması sonrası bu değişiklik de yapılırsa bu durumdaki sigortalıların yüzü gülecektir.

Cem KILIÇ - MİLLİYET

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz soruları emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderebilirsiniz!



  1. Yaşımı büyüterek emekli olabilir miyim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
  2. Emekli olma yaşımı rica etsem öğrenebilir miyim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
  3. İlk işe giriş tarihinden önce yapılan askerlik süresinin borçlanılması halinde emeklilik yaşı değişir mi? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
  4. 8000 prim günüm var acaba ne zaman emekli olabilirim? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
  5. 550 gün askerlik yaptım erken emeklilik için ne kadar askerlik borçlanması yapmam gerekiyor? - Ali ÖZTÜRK Ekonomist yanıtladı!
  6. SSK prim gün sayımı doldurup çalışmayı bırakırsam eşimin sigortasından faydalanabilir miyim?
  7. Hangi ödeme ve yardımlar Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınmaz?
  8. Kıdem tazminatı hesabında dikkate alınan ödeme ve yardımlar nelerdir?
  9. SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları
  10. SSK ve Bağ-kur primlerimi birleştirmek için ne yapmalıyım?
  11. Eksik günlerimi eski vergi ve şirket ortaklığı kayıtlarımı ibraz ederek kısmi Bağ-kur ödemesi yapmak suretiyle tamamlayabilir miyim?
  12. Geçmişe dönük SSK primi yatırmam mümkün mü?
  13. Banka kredisiyle emeklilik uygulaması yeniden çıkacak mı?
  14. Torba yasa çıktığında eski vergi kayıtlarıyla Bağ-kur hizmeti kazanmak mümkün olacak mı?
  15. Geriye dönük 1800 gün borçlanma hakkı veren yasa çıktı mı?
  16. 17/11/1987 staj sigortam 20/07/1989 tarihinde ise normal sigortam başladı ne zaman emekli olurum?
  17. SSK primi ödenmeye başladıktan sonra Bağ-kur otomatik olarak düşer mi?
  18. 24 ay askerlik borçlanması tutarı ne kadardır?
  19. Yaşı bekliyorum askerlik borçlanması yaparsam emeklilik yaşım geri gelir mi?
  20. SSK'da Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik Kimler İçin Geçerlidir?
  21. Stajer öğrenci iken yapılan SSK girişleri emeklilikte başlangıç olarak kabul edilir mi?
  22. Bağ-kur prim borçlanması yapabilir miyiz?
  23. 2 çocuk için 4 yılı borçlanarak 3600 günden emekli olabilir miyim?
  24. Emeklilik için geriye dönük olarak toplu ödeme yapmak mümkün mü?
  25. Daha erken emekli olup maaş alma ihtimalim var mı?

Eşim doğum borçlanması yaptırabilir mi? - Ne zaman emekli olur?



Boş gününüz olmadığından doğumunuzu borçlanamazsınız
Soru: Eşim 6 Nisan 1969 doğumlu. Bağ-Kur’a 15 Nisan 1993’de kayıt oldu. 30 Haziran 2002’de ayrıldı. 3315 gün (9 yıl, 2 ay,15 gün) primi var. 24 Şubat 2014’de sigortalı oldu. Sigorta primleri ödeniyor.  571 gün primi var. Toplam primi 3886 gündür. 22 Ekim 1999’da doğum yaptı. Doğum borçlanması yaptırabilir mi? Ne zaman emekli olur?
A. YAPICI
Cevap: Eşiniz SSK’da emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5600 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi. Sigortalı çalışmasıyla 1714 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Ayrıca sigortalı çalışmasıyla 689 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 1260 güne tamamlamanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız 6 Nisan 2027’de SSK’dan yaş haddinden emekli olabilir.
Doğum borçlanması yapabilmek için; doğum tarihinden sonra ki 2 yıllık sürede prim ödenmemiş olması gerekiyor. Sorunuzdan eşinizin, doğumu sonrasında ki iki yılda Bağ-Kur primi ödediği anlaşıldığından, doğum borçlanması yapamaz. 
Ekrem Saris - POSTA

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz soruları emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderebilirsiniz!

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com