Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

13 Ağustos 2012 Pazartesi

Kasko Hesaplama Nasıl Yapılır?

İndirimli Özel Alışveriş Fırsatları

Özel Alışveriş

3600 günden kıdem tazminatı uygulaması kalkacak mı?

 
Kıdem tazminatı yasası çıkarsa işten ayrılmadan kıdem tazminatı alınacak 

Soru: İşimden ayrılmak istiyorum fakat 2960 günüm var. Yeni yasalara artık yetişemiyorum. 3600 günüm dolmasını beklemekteyim. Bu tazminat olayı kalkacak mı? Yoksa 3600 gününü dolduran yine tazminatını alabilecek mi? Eğer tazminat 15 yıl+3600 gün kalkarsa, yani tazminat alamayacaksam bugün iş değiştireceğim. Yok bu hak hala deva ediyorsa günüm dolana kadar çalışmaya devam edeceğim. Bir bakışla kanunu pek bilmediğim için vereceğiniz cevaba göre hareket edeceğim.  Mustafa SEVER 

Cevap: Henüz yeni yasa çıkmadı. Şayet ortada dolaşan yasa taslağı TBMM sinin ikinci yasama döneminde ele alınıp da yıl sonuna kadar aynı şekilde yaslaşırsa, kıdem tazminatı fonu kurulacak. İşveren , kıdem tazminatı olarak “ kıdem primi” adı altında çalışan adına açılacak olan “bireysel kıdem hesabı” na para yatıracak. Yatırılan paralar, yetki alan bireysel emeklilik şirketlerince para piyasalarında nemalandırılacak. Çalışan hesabında biriken kıdem tazminatını ve nemasını izleyebilecek. 

15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemesi olan, bireysel kıdem hesabında biriken kıdem tazminatının yarısını alabilecek. Bugün 8 Eylül 1999 dan önce sigorta başlangıcı olanlardan, 15 yıl süresi ve 3600 gün prim ödemsi olanlar kıdem tazminatı alarak işinden ayrılabiliyor. Yeni dönemde ise sigorta başlangıç tarihine bakılmaksızın 15 yılı ve 3600 gün olan her sigortalı kıdem tazminatının yarısını alacak. Bugün kıdem tazminatı almak için işten ayrılmak gerekiyorken. Yeni dönemde ise kıdem tazminatının almak için işten ayrılmak gerekmiyor. 

Sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999’dan sonraysa zaten bugünde 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 günle kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılamazsınız. Başlangıcınız 8 Eylül 1999 dan önceyse, 15 yıl ve 3600 gün prim ödeme şartını sağlayana kadar yeni yasanın çıkıp çıkmayacağı belli olur. Ve hangisi işinize geliyorsa ona göre işlem yaparsınız. 

Ekrem Sarısu - POSTA

--

www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var. 

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz. 

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz. 

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com 
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber 

15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 günüm doldu kıdem tazminatı alıp başka iş yerinde çalışabilir miyim?


Kıdem Tazminatı Fonu

İşveren kıdem tazminatının iadesini isteyebilir

Soru: 15 yıl 3600 günüm doldu. Kıdem tazminatı alıp başka iş yerinde çalışabilir miyim? Emekli olunca bu kıdemi aldığım için maaşta sorun olur mu? Seval IRMAK YİĞİTER


Cevap: 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 gün prim ödemenizi doldurduğunuzdan kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz. Bu uygulama emekli olmayı zorlaştırdığından toplumda “mezarda emekli” olarak adlandırılan 4447 sayılı yasa ile 8 Eylül 1999 tarihinden itibaren getirildi. Bu yasa ile emekli olunacak prim ödeme gün sayısı 5000 günden 7000 güne çıkartıldı. Ayrıca kadına 58, erkeğe 60 yaş şartı getirildi. 8 Eylül 1999 dan önce sigortalı olanların sisteme geçişi de kademeli olarak sağlandı. Sigortalılık süresine göre erkekte 44-58 arası yaş ve 5000-5975 arasında prim ödeme, kadında 40-56 arası yaş ve 5000-5975 gün arasında prim ödeme şartı getirildi. Kanun koyucu getirilen şartlarla emekli olacağı tarih uzatılan sigortalılardan çalışmak istemeyenlerin, kıdem tazminatı alma hakkı da uzamasın diye, sigortalılık süresi ve prim ödeme şartını sağlayana, kıdem tazminatı alarak işinden ayrılma hakkı getirdi.


Burada işten kıdem tazminatı alarak ayrılma tarihinde, emekli olunacak yaş dolana kadar çalışmama iradesinin olması gerekiyor. Dolayısıyla kıdem tazminatını alarak ayrılıp, ertesi gün veya kısa bir süre sonra başka bir işyerinde çalışmaya başlanması halinde, işveren ödediği kıdem tazminatının iadesini isteyebilir. Bunun önüne geçmek için; kıdem tazminatını alıp ayrıldıktan makul bir süre sonra, örneğin 4, 6 ay gibi bir süre sonra çalışmaya başlanması halinde, işveren kıdem tazminatını isteyemez. Çünkü ayrılırken çalışmama iradesi olan bir kişinin 4, 6 ay sonra oturmaktan sıkılarak iradesi tekrar çalışmak yönünde değişebilir. Sonuç olarak; kıdem tazminatını alıp hemen ertesi gün çalışmak yerine, makul bir süre sonra çalışmaya başlamanızda yarar var.


Ekrem Sarısu - POSTA

Malulen emekli olma şansım var mı?

Değerli www.emeklilikhaber.com üyeleri;

Sizler için Yeni SGK ve Emeklilik Haberlerini aşağıda derledik.
Okumak için sitemizi www.emeklilikhaber.com ziyaret edebilirsiniz.


Yeni Gelen Yorumlar www.emeklilikhaber.com

www.emeklilikhaber.com tanıtım ve tavsiye mesajı:
 
Değerli arkadaşım;

Bu e-postayı size faydalı bir siteyi duyurmak için gönderiyorum.

Sigortalı çalışıyorsanız  yeni SGK haberlerini günlük olarak yayınlayan bir site var. 

Düzenli olarak önemli gelişmeleri takip edebilirsiniz. 

Ayrıca İş arkadaşlarınızın ve tanıdıklarınızın önemli SGK gelişmelerinden
haberdar olmalarını istiyorsanız onlara bu siteyi tavsiye ediniz. 

Ziyaret İçin Tıkla www.emeklilikhaber.com 
RSS Aboneliği http://feeds.feedburner.com/emeklilikhaber 

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Tarihi Hesaplama

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nereden ve nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Değerli ziyaretçi;

SSK ve Bağ-kur’dan en erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek istiyorsanız bana yazabilirsiniz.

Emeklilik hesapları basit bir konu değildir.

SSK’da işe giriş tarihinizin geriye getirilmesi, Askerlik borçlanması ve ne kadar borçlanma yapılması gerektiği, Bağ-kur’dan SSK’ya geçişBağ-kur’a bildirilmeyen vergi ve şirket ortaklığı kayıtlarınızın durumu, vergi borçlanması,doğum borçlanması, yurtdışı borçlanması,yaştan 3600 günden emeklilik, son 1260 gün şartı vb. hususlar önemli ayrıntılardır.

Bağ-kur’lunun emeklilik hesapları ise SSK’ya göre daha zordur. Konu hakkında bilgisi olmayanların mağdur ettiği bir yığın esnaf vardır.

Emeklilik hesabınızda sadece 1 aylık yanlışlık sigortalıya yaklaşık 1.000 liraya ( ödediği sigorta primi+ alamadığı emekli maaşı toplamı ) mal olmaktadır. Bırakın 1 ayı yapılan yanlış hesap ve yönlendirmelerle yıllarca emekli maaşı alamayan sigortalılar vardır. Yukarıdaki hesaba göre bu kişilerin uğradığı zararın büyüklüğü ortadadır.

En erken hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli olacağınızı öğrenmek önemli bir bilgidir.

Sigortalılık bilgilerinizi yazıp gönderdiğinizde tarafımdan emeklilik hesabınız yapılacaktır. 

Emeklilik Sorunlarınız İçin Yazın. Hizmetimiz ücretlidir.

    Ali ÖZTÜRK Ekonomist
    Sorularınız İçin Yazın:

    2012 Kasko Fiyatları Hesaplama ve Fiyat Karşılaştırma Aracı

    Malulen emekli olma şansım var mı?

    NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

    26.11.1980 doğumluyum. 01.03.2005 tarihinde işe başladım. İşe başladığımda herhangi bir özrüm yoktu. Sonradan %48 özürlü oldum. İş yerinde özürlü kadrosunda çalışmamakla birlikte 2012 yılından itibaren vergi indiriminden yararlanıyorum. Çalışma sürem içerisinde üç ameliyat geçirdim ve 16 ay raporum var. Normal ve indirimden ne zaman emekli olabilirim? Malulen emekli olma şansım var mı? Teşekkürler.

    G. Nuhoğlu/Gümüşhane

    Çalışan işçiye kredi kartı borç ödemesi, çocuğunun eğitim harcaması, konut veya araba alınması gibi nedenlerle kıdem tazminatı ödenebilir mi?


    Çalışan işçiye kıdem tazminatı ödenebilir mi?
     
    Okurumuz N. Özçelik, “ 01.03.1993 Yılında özel bir şirkette çalıştım. 31.10.2009 tarihinde işyerinden Emeklilik için yaş dışında diğer şartları tamamladığı için çıkış yapıldı. Hiç aralık vermeden 01.11.2009 tarihinde tekrar girişim yapıldı ve halen aynı işyerinde çalışıyorum. O dönemde kıdem tazminatımı aldım. Yıllık izin hak ediş tarihim ne olmalı ve izinim kaç günden başlatılmalı 14 mü? 26 mı?” diyor.

    Aslında okurumuzun sorusunda önemli bir ayrıntı var. İş sözleşmesi devam ederken kıdem tazminatı ödenmesi çalışma hayatında sıklıkla karşımıza çıkan ve ileride işçi-işveren arasında önemli anlaşmazlıklara sebebiyet veren bir konudur. 

    Özellikle son dönemlerde işçilerden kredi kartı borcu ödenmesi, çocuğunun eğitim harcaması, konut veya araba alınması vs. gibi nedenlerle kıdem tazminatı talepleri gelebiliyor. İleride de bu durumlarda sorun yaşanabiliyor.

    Çalışan işçi kıdem tazminatı alamaz

    1475 sayılı İş Kanunu’nun 14. maddesine göre aynı kıdem süresi için bir defadan fazla kıdem tazminatı veya ikramiye ödenmez.

    Ancak kıdem tazminatı ödenmiş hizmet süresinin tekrar dikkate alınmayacağı yolundaki bu hüküm, kıdem tazminatı alarak işyerinden ayrılma halinde uygulanabilir. Eğer sona eren bir hizmet sözleşmesi değil, aynı işverenin diğer bir işyerinde yada aynı işyerinde aralıksız çalışma söz konusu ise bu durumda iş akdinin devam etmesi nedeniyle bu hüküm uygulanmaz. Yani hizmet akti devam ederken yapılan bir ödeme kıdem tazminatı olarak kabul edilemez.

    Hizmet ilişkisi devam ederken kıdem tazminatı adıyla yapılan ödemenin gerçekten, hukuk anlamında kıdem tazminatı olup olmadığına gelince; bu iş Kanununun kıdem tazminatını düzenleyen 14. maddesinde bu hakkın doğumu için gerçekleşmesi gerekli şartlara bakmak ve nitelendirmeyi ona göre yapmak lazımdır. Kanunun anılan maddesinde kıdem tazminatına hak kazanabilmek için gerçekleşmesi gerekli koşulların başında hizmet aktinin maddede açıkca belirlenen sebeplerle işveren ya da işçi tarafından feshedilmesi veya işçinin ölümü sebebiyle son bulması koşulu yer almaktadır. Bunun doğal sonucu olarak da hizmet ilişkisini doğuran hizmet akti feshedilmeden ya da işçinin ölümü ile son bulmadan kıdem tazminatı hakkının doğması mümkün değildir.

    Bir işyerinden diğer bir işyerine nakil akdin feshi sonucunu doğurmaz. İşyerinin devrinde de aynıdır. İşçinin ekonomik gerekçelerle işverenden olan kıdem tazminatını alarak çalışmaya devam etmesi kıdem tazminatına hak kazanılan bir durum değildir.

    İş ilişkisi devam ederken kıdem tazminatı adıyla bir ödeme yapılmaması gerekir.

    Bu ödeme ancak işçinin ilerde son ücreti ve tüm hizmet süresine göre hesap edilecek kıdem tazminatından mahsup edilebilecek bir meblağı teşkil edebilir.

    Yargıtay’ın istikrar kazanmış uygulamasına göre bu tür ödemenin avans olarak kabulü ile tüm hizmet süresi üzerinden hesaplanan kıdem tazminatının yasal faizi ile birlikte mahsubu gerekmektedir. Dolayısıyla da işçiye hizmet akdi devam ederken kıdem tazminatı adı altında ödeme yapılmamalıdır.

    Yıllık izin hakkı devam eder

    Bu tür durumlarda işçinin iş sözleşmesi kesintisiz devam ettiği için yıllık izin kıdemi de devam etmektedir. Ancak iş akdi devam ederken yıllık izin adı altında ödeme yapılamayacaktır. 15 yıl (dahil) ve daha fazla hizmeti olanlar en az 26 gün yıllık izin kullanmaktadır. Dolayısıyla 01.03.1993 yılından bu yana kesintisiz çalışan okurumuzun izin 26 gün izin hakkı olacaktır.

    Resul KURT - STAR

    Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com