Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

11 Temmuz 2013 Perşembe

3600 günü ve 15 yıllık sigortalılık süresi olana derhal "Kıdem tazminatı alabilir" yazısı verilecek!

Kıdem tazminatı kolaylaştı
 
Bildiğiniz gibi 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar, 3600 günü ve 15 yılı doldurmaları halinde, istifa etseler bile kıdem tazminatı alabiliyorlar. Ancak istifa etmeden önce bu kişilerin önce SGK müdürlüğüne gidip 'Kıdem tazminatı alabilir' yazısı almaları gerekiyor.
Geçtiğimiz aya kadar bu yazıyı almak, çalışanlar açısından biraz netameliydi. Mevzuat gereği yazı için başvuran kişinin işten ayrılmış olması gerekiyordu. İşten ayrıldıktan sonra ise bu yazı işe yaramıyordu.

İşte SGK bu açmaza çözüm getiren genelgeyi geçtiğimiz günlerde yayınladı. Buna göre artık kıdem tazminatı yazısı için başvuran sigortalılarda işten ayrılma şartı aranmayacak. Başvuru yapan kişinin başvuru tarihinde en az 3600 günü ve 15 yıllık sigortalılık süresi varsa "Kıdem tazminatı alabilir" yazısı derhal verilecek.

Sadettin Orhan - BUGÜN

Daha önceki Bulgaristan çalışmalarımı Türkiye'ye taşıyabilir miyim?

Bulgaristan borçlanması yapamazsınız

Soru: Sadettin Bey, Bulgaristan'da yerleşik bir firmanın Türkiye ofis sorumlusu olarak 2007'de Türkiye'ye giriş yaptım. 2012 Ocak ayında Türk vatandaşlığını kazandım. Sosyal güvencem Bulgaristan'da sağlanıyor. Firma Türkiye'de sigorta girişi yapmayı kabul etmediğinden ben de burada bir arkadaşımın firmasından sigorta primi ödüyorum. Acaba eş anlı olarak iki ülkede sigortalı olmam ileride hizmet birleştirmesinde sorun çıkarır mı? Daha önceki Bulgaristan çalışmalarımı Türkiye'ye taşıyabilir miyim? Borçlanma benim için söz konusu olur mu? Yoksa Bulgaristan ödemelerini durdurup sadece Türkiye'ye mi ödeme yapmalıyım? Ümit K.

Cevap: Ümit Bey, sosyal güvenlikte az rastlanabilecek bir hikayeniz var. Öncelikle Bulgaristan ile Türkiye arasında sosyal güvenlik sözleşmesi olmadığından, ileride iki ülkedeki çalışmaları birleştirme şansınız yok. Yine Türk vatandaşlığına geçmeden önceki Bulgaristan hizmetlerinizi Türkiye'ye aktarma veya borçlanma imkanınız bulunmuyor. Zorunlu göç kapsamında gelmiş olsanız borçlanma imkanınız olabilirdi fakat bu kapsamda değilsiniz. Türkiye'den emeklilik için başlattığınız sigortanızı devam ettirmeniz gerekiyor. Fakat bu sigorta fiili çalışmaya dayanmıyorsa, ileride sorun yaşayabilirsiniz.

Sadettin Orhan - BUGÜN

Memur emeklilerinin gösterge artışıyla 500 TL zam alacağı haberleriyle ilgili son durum hakkında bir bilginiz var mı?


500 lira zam size değil

Soru: Sadettin Bey, memur emeklilerinin gösterge artışıyla 500 TL zam alacağı haberini köşe yazınızdan okudum. Fakat herhangi bir gelişme olmadı. Acaba son durum hakkında bir bilginiz var mı? Ercan K.

Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz düzenleme yasalaştı ve yürürlüğe girdi. Ancak kapsamını yanlış anlamışsınız. Yapılan zam bütün memur emeklilerini değil bazı daire başkanları ve benzeri kadrolardan emekli olanları kapsıyor.

Sadettin Orhan - BUGÜN

Kardeşimin engelli maaşı babam sigortalı işe başladığı için kesilir mi?

Gelir beyanında bulunmalısınız

Soru: Sadettin Bey, benim %74 engelli raporlu 16 yaşında kardeşim var. Kendisi için engelli maaşı alıyoruz. Evimizde sadece ağabeyimin sigortası vardı, babam sigortasızdı. Şimdi babamın da sigortası başladı. Acaba bu durumda kardeşimin maaşı kesilir mi? Bildirmemiz gereken bir yer var mı? Bildirmezsek ceza alır mıyız? Ebru A.

Cevap: Değerli okurum, ilgili yönetmelik gereği gelir durumunuzda değişiklik olması halinde üç ay içerisinde kaymakamlığa bildirmeniz gerekiyor. Aksi halde yersiz ödeme işlemi yapılabilir ve aldığınız aylıkları cezalı olarak ödemek durumunda kalabilirsiniz. Babanızın çalışmaya başlamış olması illa kardeşinizin aylığının kesileceği anlamına gelmez. Gelir-gider durumunuz bütün olarak değerlendirilir.

Sadettin Orhan - BUGÜN

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com