Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

8 Temmuz 2013 Pazartesi

Asgari ücretle apartman görevlisi olarak çalışmaktayım - Temmuz ayından itibaren asgari ücretin arttığı söyleniyor - Bu artışa göre elime kaç lira geçecek?

Asgari ücretle çalışan apartman görevlisinin net ücreti 868.27 TL oldu

Soru: Asgari ücretle apartman görevlisi olarak çalışmaktayım. Temmuz ayından itibaren asgari ücretin arttığı söyleniyor. Bu artışa göre elime kaç lira geçecek? Hüseyin/ANKARA


Cevap: 1 Temmuz 2013 den itibaren asgari ücret 1.021.50 TL ye yükseldi. Apartman görevlilerinin ücretinden vergi kesilmediğinden, ellerine diğer asgari ücretlilere göre bir miktar fazla para geçmektedir. 1 Temmuz 2013 den itibaren 1.021.50 TL olan ücretinizden 143,01 TL sosyal sigorta primi, 10.22 TL İşsizlik sigortası primi olmak üzere toplam 153.23 TL kesinti yapılır. Ve net olarak elinize 868.27  TL geçer.   
 
Ekrem SARISU - POSTA

Yeni çıkacak erken emeklilik yasasından babam da yararlanmak istiyor bu konuda bilgi verebilir misiniz?

Erken emeklilik çıkmadı

Soru: Babam 6 Aralık 1959 doğumlu.  SSK başlangıcı 1 Ocak 1984  olup, 4150 gün primi var. Yeni çıkan erken emeklilik yasasından yararlanmak istiyor. Bu konuda bilgi verebilir misiniz? Saliha ŞAHİN


Cevap: Henüz erken emeklilik yasası çıkmadı. Çıksa bile, emekli olmak için aranan şartlardan yaş dışındaki şartları yerine getirip, yaşın dolmasını bekleyenleri kapsayacağı söyleniyor. Yasa bu şekilde çıkarsa babanız yararlanamaz. Ancak, tasarının TBMM sinde değişmesi de mümkün. Yasa çıkarsa burada kapsamlı açıklamalar yaparız. Gazeteniz Postayı takip etmenizde yarar var. 
 
Ekrem SARISU - POSTA



Temmuz'da yürürlüğe girecek iş sağlığı ve güvenliği kanunu için risk değerlendirmesi yapacak mıyım?

Çalışanı olmayan şirketin risk değerlendirmesi yapmasına gerek yok

Soru: Çıkan yeni kanunlar beni çok korkutuyor. Ben metal sektörüne kalıp imalatı yapıyorum. Ufak bir  atölyem var. Çalışanım yok. Tek başıma çalışıyorum. Fakat işyerim şahıs değil, limited şirket.  Yüzde 90’ı  bana yüzde  10 kardeşime ait. Ama kardeşim başka yerde sigortalı olarak çalışıyor. Hem müdürüm, hem işçi. Temmuz’da yürürlüğe girecek iş sağlığı ve güvenliği kanunu için risk değerlendirmesi yapacak mıyım? Bilgilendirirseniz çok sevineceğim. Mustafa AYDIN 


Cevap: 30 Haziran 2012’de yürürlüğe konan 6331 sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunun kapsam ve istisnalar başlıklı 2 nci maddesinin, istisnaları(kanuna tabi olmayanları) belirlenen 2 nci fıkrasının (ç) bendi:  “Çalışan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabına mal ve hizmet üretimi yapanlar.” hükmünü içermektedir. Yasanın bu hükmüne göre, sigortalı çalışanınız yoksa risk değerlendirmesi yapmasına gerek bulunmuyor.
 
Ekrem SARISU - POSTA

Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz

54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 7 Kasım 1969 doğumluyum. Bağ-Kura giriş tarihim 1993 Şubat ayı olup, Bağ-Kurdan çıkış tarihim 2005 Şubat ayında. SSK’lı çalışmaya başlama  tarihim Mart 2005 olup, halen sigortalı çalışmaya devam ediyorum. Mart 2005’te girdikten sonra hiç sigorta çıkışım olmadı. En erken ne zaman emekli olabilirim? İbrahim ÖZÇELİK


Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de, 54 yaşınızı dolduracağınız 7 Kasım 2023 de emekli olabilirsiniz.  
 
Ekrem SARISU - POSTA

3600 günle ne zaman emekli olurum?


3600 günle ne zaman emekli olurum?

26.03.1982 SSK girişim, 05.01.1959 doğum tarihim. 2400 gün primim var. 600 gün askerlik ödersem, 3600 günle ne zaman emekli olurum?
S. Eroloğlu (19.06.2013)


600 gün askerlik borçlanması yapsanız da, eksik kalan 600 günü 24.05.2014 tarihinden sonra tamamlayabileceğinizden, 60 yaş şartına tabi olursunuz. 3600 prim günüyle, 60 yaşınızı dolduracağınız 05.01.2019’da emekli olabilirsiniz.
 
Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


Ne zaman emekli (maaş-ikramiye almadan veya alarak) olabilirim? - Kaybım olmaması için en kazançlı durum tavsiyeniz neler olabilir?


Son 2520 gün, emeklilik statünüz için önemli
5 Ocak 1967 doğumluyum. Memuriyete başlama tarihim 20 Ekim 1990. O günden beri memuriyet hayatımın haricinde sadece 27 ay Bağ-Kur’lu olarak çalıştım. Askerliğimi 1 ay bedelli yaptım. Diğer yıllar hep Emekli Sandığına tabi (memur) olarak çalıştım ve çalışmaya devam ediyorum. Ne zaman emekli (maaş–ikramiye almadan veya alarak) olabilirim? İstifa edersem ve kendi işyerimi açmam durumunda (yine Bağ-Kur’lu ya da başkasının yanında çalışıyor da olabilir) emeklilik yönünden kaybım ve kazançlarım var mıdır? Kaybım olmaması için en kazançlı durum-tavsiyeniz neler olabilir? Yine istifa edersem hiç çalışmamam durumunda geçmiş 23 yıla yakın bir hizmet süremi yakmamak koşuluyla emeklilik yolu var mıdır? 

Ahmet Güneş (22.06.2013)


4/c (Emekli Sandığı) statüsünden emeklilik için 25 yıl fiili hizmet süresi ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Bağ-Kur dahil 25 yıllık fiili hizmet sürenizi tamamladığınızda, memuriyetten ayrılabilir ve çalışmadan yaşınızın dolmasını bekleyebilirsiniz. 52 yaşınızı doldurduğunuzda da emekli aylığınız bağlanır ve emekli ikramiyeniz ödenir.

Memuriyetten ayrılıp, yaşınız dolana kadar SSK ve/veya Bağ-Kur’lu olarak çalışmayı düşünüyorsanız, emeklilik statünüzün belirlenmesinde son 2520 günlük prim ödemeniz önem arz ediyor. Emekli Sandığından emekli olabilmeniz için hizmet sürenizin en az 25 yıl ve son 2520 gün içinde daha çok Emekli Sandığı kapsamında hizmetinizin (prim gününüzün) olması gerekiyor.

Hizmet süreniz 15 yıldan fazla olduğundan, yaşınızı beklemek üzere memuriyetten ayrılmanız halinde, hangi statüden emekli olursanız olun, memuriyette geçen sürenize ilişkin ikramiyenizi emekli olduğunuzda alırsınız.

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


Bağ-kur'dan SSK'ya geçişimin bir yolu var mıdır?


SSK’ya geçişimin bir yolu var mıdır?
Ben 04.01.1970 doğumlu bayanım. Sigorta başlangıç tarihim 01.09.1987, SSK prim gün toplamım 2447. Uzun yıllar sigortalı çalıştıktan sonra kendi iş yerimi kurarak, 2415 gündür de Bağ-Kur’luyum. Geçen gün bağlı olduğum SGK’ya gittiğimde Bağ-Kur’dan emekli olma yaşımın 50, doldurmam gereken prim günümün de 7200 olduğunu öğrendim, ama oradaki yetkili bana “Keşke SSK emeklisi olabilsen, o zaman 5400 prim günü ve 44 yaş (yani neredeyse 6 ay sonra) emekli olabilirdin” dedi. “Prim günümün yaklaşık 500 gün eksik olduğunu ama kızımı doğurduğum 22.12.1999 yıllında 2 yıl çalışmadığım için borçlanmayla yaşım dolduğunda hemen gelecek yıl emekli olabileceğimi” belirtti. Bu bilgiler doğru mudur? Tabi bu duruma çok üzüldüm, çünkü Bağ-Kur emeklisi olmamla SSK emeklisi olmam arasında çok fazla bekleme ve prim farkım var. Bir kaç kişiye danıştığımda “şirketimin sahibi olmaya devam edip başka bir yerde SSK’lı çalışabileceğim” söylendi. Acaba SSK’ya geçişimin bir yolu var mıdır ve nasıl? 

Nurhan Mutluer (22.06.2013)


SSK’ya geçişinizin yolu var. Size söylendiği gibi, şirket sahipliğiniz (ortaklığınız) devam ederken başka bir işyerinde 4/a (SSK) kapsamında çalışabilirsiniz. Bu durumda, Bağ-Kur sigortalılığınız sona erer.

01.09.1987 sigorta başlangıcıyla, 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 44 yaş şartına tabi olduğunuz da doğru. Hatta 5400 değil, 5225 prim günü şartlarına tabisiniz. Ancak 4/a statüsünden emekli olabilmeniz için bir de son 3,5 yıl (1260 gün) 4/a kapsamında prim ödemiş olmanız gerekiyor.
Başka bir işyerinde 4/a kapsamında çalışmaya başlayıp, 1260 gün prim ödediğinizde (3,5 yıl sonra) 4/a statüsünden emekli olabilirsiniz. Bu durumda doğum borçlanması yapmanıza da gerek kalmaz. 
 
Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


Prim günlerim dolu askerliğimi ödersem emeklilikte bana ne gibi katkısı olur?


Askerliğimi ödesem bana ne gibi katkısı olur?
01.02.1971 doğumluyum. 30.11.1989’da SSK’lı olarak çalışmaya başladım. 1991-1992 yılında askerlik görevimi 15 ay yaptım. Primlerim dolu, 7101 günün var. Askerliğimi ödesem bana ne gibi katkısı olur? 
N. Türkmen (19.06.2013)


Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra yaptığınızdan, askerlik borçlanması, emeklilik şartlarınızı değiştirmez, prim gün sayısı kazanırsınız. Bu da emekli aylığınızın hesaplanmasında esas alınan temel parametrelerden biri olan aylık bağlama oranınızı artırır. Ayrıca 01.01.2000 öncesi döneme ilişkin kısmi aylığınızın, toplam emekli aylığınız içindeki ağırlığını artırır.
 
Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


Bağ-Kur emeklisiyim, eşim yabancı uyruklu, ileride vefatım halinde eşim maaşımı alabilir mi?


Vefatım halinde yabancı uyruklu eşime maaş bağlanır mı?
Ben Bağ-Kur emeklisiyim, eşim yabancı uyruklu ve evleneli de daha birkaç ay oldu. İleride vefatım halinde eşim maaşımı alabilir mi? Erdoğan Demiröz (20.06.2013)


Allah geçinden versin, vefatınız halinde, yabancı uyruklu da olsa nikâhlı eşinize dul aylığı bağlanır.
 
Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


Kapıcının emekli olduğu durumda ödenecek tazminatta "yıl x son maaş" dışında eklenecek giderlerin ne şekilde olacağı hususunda detaylı bilgi verir misiniz?


Kapıcının kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Kapıcının emekli olduğu durumda ödenecek tazminatta “yıl x son maaş” dışında eklenecek giderlerin ne şekilde olacağı hususunda detaylı bilgi bulamıyorum. Bu konuda bir form var mıdır, yoksa detaylı bilgi verir misiniz? Aylin Ungan (22.06.2013)


Kapıcının çalışma süresinin her tam yılı için 30 günlük brüt ücreti tutarında, bir yıldan artan süre için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.
Kıdem tazminatına esas alınacak 30 günlük ücrete, kapıcıya konut tahsis edilmiş ise konutun rayiç kira bedeli dahil edilir. Örneğin kapıcı konutunun aylık rayiç bedeli 500 TL ise bu tutar, normal ücretine ilave edilir.

Ayrıca kapıcı konutunun elektrik, su ve ısıtma giderleri apartman yönetimi tarafından karşılanıyorsa bu giderler de dikkate alınır. Bu durumda söz konusu giderlerin yıllık toplamının 30 günlük ortalaması kıdem tazminatına esas ücrete dahil edilir. Başka ayni veya nakdi ödemeler varsa onların da kıdem tazminatına esas ücrete dahil edilmesi gerekir.
 
Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


Askerliğimi 8 ay kısa dönem olarak 31.7.1984-31.3.1985 tarihleri arasında yaptım - Ne zaman emekliliğe hak kazanabilirim?

Askerlik borçlanmasıyla sekiz ay erken emekli olabilirsiniz

14.8.1959 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 04.03.1991 (1985 yılında kayınpederimin şirketinde SSK girişim var ancak 4 aylık sigorta bildirimi bordrosu verilmediği için bu tarih başlangıç olmuyor sanırım). Ayrıca kayınpederimin şirketine 10.03.1986 yılında ortak oldum, ancak Bağ-Kur kaydımı da bulamıyorum. Askerliğimi 8 ay kısa dönem olarak 31.7.1984-31.3.1985 tarihleri arasında yaptım. 1991’den bugüne kadar toplamda 7000 küsur prim ödeme gün sayım var. Ne zaman emekliliğe hak kazanabilirim? Kayınpederimin şirketine ortak olarak girdiğim tarih sigorta başlangıç günü olarak kabul edilebilir mi? Ahmet Çıracı (21.06.2013)


1985 yılında kayınpederinizin işyerindeki çalışmanızla ilgili dört aylık bordroyu temin edip, SGK’ya ibraz edebilirseniz, bu tarih sigorta başlangıcınız sayılır. Aksi halde hizmet tespit davası açıp, bu çalışmanızı kanıtlamanız gerekir.

Kayınpederinizin şirketine ortak olmanıza bağlı Bağ-Kur sigortalılığınız 4 Ekim 2000 tarihine kadar tescil edilmemiş ise ortak olduğunuz tarih de sigorta başlangıcınız sayılmaz.

04.03.1991 sigorta başlangıcıyla, 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 52 yaş ve 5525 prim günü şartlarına tabisiniz. Prim günü ve yaş şartlarını sağlamışsınız. 25 yıllık sigortalılık sürenizin dolacağı 04.03.2016’da emekliliğe hak kazanıyorsunuz. Sekiz aylık askerlik sürenizi borçlanırsanız, sigorta başlangıcınız sekiz ay geri gelir ve sekiz ay önce (04.07.2015’te) emekli olabilirsiniz.
 
Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


3600 prim günüyle ne zaman ve kaç yaşında emekli olabilirim?

3600 prim günüyle kaç yaşında emekli olurum?

01.03.1959 doğumluyum. 22.03.1985 tarihinde mecburi Bağ-Kur’lu  oldum. 19.04.1990 tarihine kadar 5 yıl 27 gün, 19.10.1992-25.02.1993 arası 4 ay 6 gün yeniden Bağ-Kur’lu olarak çalıştım. Daha sonra 1994-95 tarihleri arasında 365 gün Bağ-Kur hizmetim var. Toplam olarak 2293 gün Bağ-Kur prim günüm vardır. 3600 prim günüyle ne zaman ve kaç yaşında emekli olabilirim? Huriye Güney


3600 prim günüyle 4/a (SSK) statüsünden emekli olabilmeniz için en az son 1260 gün 4/a kapsamında prim ödemeniz ve 58 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. 1307 gün eksik prim gününüz var. Ara vermeden prim ödediğinizde, 2017 yılında 58 yaşınızla birlikte prim gününüzü de tamamlayıp emekli olabilirsiniz.

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


Gerektiğinden fazla SSK primi ödersem emekli maaşımda fark olur mu? - Yoksa yeteri kadar mı ödemeliyim?


Gerektiğinden fazla prim ödersem maaşımda fark olur mu?

30.04.1966 doğumlu bayanım. İlk sigorta başlangıcım 19.02.1991. 17.10.2009’dan beri 4/a’lı olarak çalışmaktayım. 2438 gün sigorta, 2905 gün Bağ-Kur primim var. Kalan sigorta primlerimi borçlanma ile kapatmak istiyorum. 1991-1994 yılları arasında halk eğitimde usta öğretici olarak çalıştım. Tahmini 100 gün prime ihtiyacım var. Daha fazlasını ödersem emekli maaşımda fark olur mu? Yoksa yeteri kadar mı ödemeliyim? Tck.Osman


Emekli aylığınız; 2000 öncesi, 1 Ocak 2000 ila 30 Eylül 2008 dönemi ve 1 Ekim 2008 sonrası dönem için hesaplanacak üç ayrı kısmi aylık toplamından oluşacak. Aylık hesaplamasında esas alınan temel parametrelerden biri olan aylık bağlama oranı, her üç dönem için farklı.

2000 öncesi dönem için uygulanacak aylık bağlama oranı, 5000 günden sonraki ilave her 240 gün için yüzde 1 oranında; 1 Ocak 2000 ila 30 Eylül 2008 dönemi için 3600 günle 9000 gün arasındaki ilave her 360 gün için yüzde 2 oranında artıyor.

Örneğin, emekliliğiniz için gereken 5450 prim günü yerine 5480 prim günüyle emekli olursanız, 2000 öncesi döneme ilişkin kısmi aylık bağlama oranınız yüzde 1 artar. Ya da 5760 prim günüyle emekli olduğunuzda, 2000 öncesi ve sonrası döneme ilişkin aylık bağlama oranı yüzde 2 oranında artar.

Diğer yandan, emekli aylığı hesaplamasında esas alınan diğer temel parametre olan aylık ortalama kazanç, sigortalılık süresi boyunca üzerinden prim ödenen prime esas kazanç tutarları esas alınarak belirlendiğinden, ortalama kazancınız düşük ise aylık bağlama oranındaki bu artış anlam ifade etmiyor. Sonuç itibariyle, primleriniz düşük kazanç üzerinden ödendiyse, prim gününüzü 5480 güne tamamlayacak kadar süreyi borçlanmanız yeterli.

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


Şimdi dışarıdan prim ödeyip emeklilik yaşımı beklemek mi daha iyi olur ya da yaşıma 6 yıl kala ödemek mi avantajlı olur?


Dışarıdan prim ödemek için acele etmenize gerek yok

15.04.1975 doğumluyum. 1996 Ağustos’ta SSK’lı olarak çalışmaya başladım. 2009 Mart’a kadar primlerim tavandan ödendi. 2008 Mart’ta doğum yaptım. Kaç yaşında emekli olurum? Şimdi dışarıdan prim ödeyip, yaşımı beklemek mi daha iyi olur ya da yaşıma 6 yıl kala ödemek mi avantajlı olur? Özgür 


Emeklilik için 20 yıl sigortalılık süresi, 53 yaş ve 5900 prim günü şartlarına tabisiniz. Yaklaşık 15 yıl sonra, 53 yaşınızı dolduracağınız 14.04.2028 tarihinde emekliliğe hak kazanıyorsunuz.

Bana göre, dışardan prim ödemek için acele etmenize gerek yok. Eksik prim gününüzü 15 yıl içinde tamamlamanız mümkün olabilir. Hatta gerektiğinde doğum borçlanması da yapabilirsiniz. Primlerinizi şimdi ödeyip yaşınızın dolmasını bekleseniz de yaşınızın dolmasına altı yıl kala ödemeye başlasanız da bir şey  fark etmez.

Ayrıca dışardan (isteğe bağlı olarak) ödeyeceğiniz primler 4/b (Bağ-Kur) kapsamında geçen sigortalılık süresi kabul edileceğinden, 1230 günü geçmemesi, kazanç ortalamanızın düşmemesi için de primlerinizi tavandan ödemeniz gerekiyor.

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


Askerlik borçlanması yapsam bana bir faydası olur mu? - Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim?

Askerlik borçlanması yapsam emekliliğime faydası olur mu?

Sigortalı işe başlama tarihim 01.01.1989, doğum tarihim 04.06.1965, şu andaki prim gün sayım 5600 gündür. 1985-1986 tarihleri arasında askerlik yaptım. Askerlik borçlanması yapsam bana bir faydası olur mu? Bu şartlarda ne zaman emekli olabilirim? Hüseyin Aydın


01.01.1989 sigorta başlangıcıyla, emeklilik için 25 yıl sigortalılık süresi, 51 yaş ve 5450 prim günü şartlarına tabisiniz. 220 gün askerlik borçlanması yapmanız bir yıl erken emekli olmanızı sağlar. Bu durumda emeklilik yaşınız 50’ye iner, sigortalılık süresi ve prim gün sayısı şartlarını sağlamış olduğunuzdan, 50 yaşınızı dolduracağınız 04.06.2015 tarihinde emekliliğe hak kazanırsınız. 

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


İşvereni SSK'ya şikayet etmemin bana ne gibi bir artısı olur ve bu süreci nasıl yaparım, avukat tutmama gerek var mı? - Eksik yatan kısımlar SSK'ya sonrasında işlenir mi?

İşvereni şikâyet etmemin bana ne yararı olur?

İşveren, almış olduğum 4.250 TL aylık maaşımı 1.200 TL’den SSK’ya beyan ederek yatırmaktadır. 01.06.2013 tarihi itibari ile ayrıldım ve yasal haklarımı aldım. İşvereni SSK’ya şikâyet etmemin bana ne gibi bir artısı olur ve bu süreci nasıl yaparım, avukat tutmama gerek var mı? Birçok kişi bu soruların cevabını veremiyor. Eksik yatan kısımlar SSK’ya sonrasında işlenir mi? Cömert Teksürer


Emekli aylığı hesaplamasında esas alınan temel parametrelerden biri aylık bağlama oranı, diğeri ortalama kazanç tutarı. Bunlar ne kadar yüksek olursa, bağlanacak emekli aylığı da o kadar yüksek olur. Ortalama kazanç tutarı, sigortalılık süresince işveren tarafından SGK’ya bildirilen prime esas kazanç tutarlarına göre hesaplanıyor.

SGK’ya şikayet etmek için avukat tutmanıza gerek yok. Dava açmayı düşünürseniz, davayı işveren ve SGK aleyhine açmanız gerekiyor. Dava dilekçesi yazmayı biliyorsanız, derdinizi de anlatabilecekseniz, dava açmak için de avukat tutmanıza gerek yok.

SGK’ya şikayetiniz sonucu müfettiş incelemesinde prime esas kazancınızın eksik bildirildiği tespit edilirse; dava açmanız durumunda ise bildirilmesi gereken gerçek ücretinizi ispatlamanız halinde, eksik bildirilen prime esas kazançlarınız düzeltilir. 

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ


Bilgilerinizi girin, size özel kasko sigortası fiyatlarını karşılaştırın... 


Araç kasko değerine en uygun kasko poliçesini hesaplayın...


Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com