Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

19 Haziran 2014 Perşembe

Torba yasada emeklilere hangi müjdeler var?

Resul KURT - DÜNYA
Resul KURT – DÜNYA

Torbada emeklilere müjde var…

Meclis gündemindeki torba yasayla emekli çalışanların Bağ-Kur Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarının yapılandırılması ve bazı emeklilerden Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) alınmamasına dair düzenlemeler bulunmaktadır. 
5510 sayılı Kanun'un geçici 14. maddesi, Bağ-Kur SGDP uygulamasının 01.10.2008 öncesi düzenlemeler doğrultusunda devam etmesini sağlamıştır. 4/c (Emekli Sandığı) kapsamında SGDP ye tabi çalışmak mümkün olmadığından uygulamada 4/a (SSK) SGDP ve 4/b (Bağ-Kur) SGDP olmak üzere iki tür SGDP uygulaması bulunmaktadır.
4/a (SSK) SGDP, bir işverenin yanında emekli olarak çalışan kişinin aldığı ücreti üzerinden – SGK ya bildirilen 02 nolu Aylık Prim ve Hizmet belgesi aracılığıyla oluşturulan tahakkuk tutarı üzerinden- işvereni tarafından %32 oranında yapılan kesintidir. 4/a (SSK) SGDP uygulamasında, emekli kişinin emekli aylığından herhangi bir kesinti yapılmamaktadır. Bu SGDP türünde çalışanın borcunun oluşması da mümkün değildir. Çünkü prim ödeme yükümlüsü çalışan değil işverendir. Dolayısıyla gündemde olan yasa tasarısında 4/a (SSK) SGDP lisi olarak çalışanları etkileyen bir değişiklik olmayacaktır.
4/b (Bağ-Kur) SGDP ise; emekli olmasına rağmen 4/b (Bağ-Kur) sigortalılığını gerektirir faaliyetine devam eden (gelir vergisi mükellefi, Ltd. Şti. ortağı, AŞ yönetim kurulu üyesi ve ortağı) kişilerin almakta oldukları aylıklardan %15 oranında kesinti yapılan SGDP türüdür. Bu SGDP türünde prim borçlarından bizzat sigortalı sorumlu olduğundan SGDP sigortalılığını gerektirir faaliyetin SGK`ya ya geç bildirilmesi ya da SGK tarafından daha sonra tespit edilmesi nedeni ile geriye yönelik borç tahakkuk edilmesinden kaynaklı olarak emeklilerin SGDP borçları oluşmaktadır.
Torba Yasa ile 4/b (Bağ-Kur) Sosyal Güvenlik Destek Primi borçlarının faizi silinmekte ve ana para TÜFE oranındaki artırılmaktadır. Ayrıca 2 ayda bir ödemeli 18 taksit olanağı getirilmektedir.
Ayrıca Torba Yasa ile yanında iki kişi çalıştıran 4/b (Bağ-Kur) SGDP'lilerinin SGDP primi ödememesi yönünde düzenleme yapılmaktadır. Ancak tasarıda bu kapsamda kimlerin olduğu açık değildir. Bu kapsamda yalnızca gerçek kişi işverenlerin 2 kişi çalıştırması durumunda SGDP ödemelerinin amaçlanması durumunda bu açıkça belirtilmeli ya da tasarıya "yanında 2 işçi çalıştıran gerçek kişi yada şirket ortağı 4/b (Bağ-Kur) SGDP mükelleflerinin SGDP ödemeyecekleri açıkça yazılmalıdır.
Uygulamada özellikle limited şirketlere hatır ortağı olan ve hiçbir gelir elde edemediği gibi ortaklıktan da bir türlü ayrılamadığı için SGDP ödemek zorunda kalan emekliler mağdur olduğundan şirket ortağı kişilerinde 2 kişi çalıştırması durumunda SGDP ödememelerinin sağlanması hatta bu durumda olan kişilerin gelir vergisi ödemelerine bakılması ve bu şirket faaliyetinden elde edilen yıllık gelirin asgari ücretin yıllık tutarının aşılması durumunda SGDP ödemelerini sağlayacak düzenlemelerin yapılması adalete daha uygun olacaktır.
Resul KURT – DÜNYA
--
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızı emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderiniz. 


Torba yasada biz niye düşünülmedik? - ESKİ VERGİ KAYITLARIYLA GERİYE DÖNÜK BAĞ-KUR HİZMETİ KAZANMAK İSTEYENLERİN DURUMU!

bagkur_logo

Esnaf borçlanma hakkı talep ediyor

Soru: Bağ – Kur'a tabi bir iş yapıp, kaydı olmayanlardanım. Emeklilik için geçmiş günlerimi saydıramayacak mıyım? Torba yasada biz niye düşünülmedik?

Muhsin Koncuk

Cevap: Bağ – Kur kapsamında bir iş yaptığını söyleyen ancak sahte sigortalılık belgeleri düzenlediği için sigortalılıkları silinenlere bu hak tanındı. Geçmişte sahte sigortalılık yapanlar, geçmişe ilişkin (22.03.1985'e kadar olan sigortalılık) sürelerini kazanacak. Bu bir çelişki. Sahtecilik yapmayanlara hak verilmezken, sahtecilik yapanlar bir anlamda ödüllendirilecek. Bu nedenle 22 Mart 1985 tarihinden bu yana aslında serbest meslek kazancı elde edip de Bağ – Kur'a tescillerini yaptırmamış olanlara da bu hakkın tanınması gerekir.

Bir diğer düzenlemede esnafın 12 ay ve üzeri prim borçlarının sigortalılık süresiyle birlikte silineceği yönündeydi. Ancak tasarıdan çıkarıldı. Torba Yasa Tasarısı'na göre, önceki yıllara ait 60 aydan fazla Bağ-Kur prim borcu olduğu için sigortalılığı sona erenlere, bu borçlarını ödeyip tekrar sigortalı olma hakkı verilecek.

Cem Kılıç – MİLLİYET


--
SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz tüm sorularınızı emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderiniz. 

AŞAĞIDAKİ EMEKLİLİK YAZILARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

  1. En erken nereden ve nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?
  2. SSK ve Bağ-kur primlerimi birleştirmek için ne yapmalıyım?
  3. Stajer öğrenci iken yapılan SSK girişleri emeklilikte başlangıç olarak kabul edilir mi?
  4. 2000 yılında işe giren erkek sigortalılar nasıl 3 yıl erken emekli olabilir? - Yeni !!
  5. 8 çocuğu olan bir kadın borçlanarak emekli olabiliyormuş böyle bir şey var mı? - Yeni !!
  6. Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik İçin Askerlik yapılan Sürenin Kaç ayını veya gününü borçlanmak yeterlidir?
  7. Bağ-kur borcu nedeniyle SGK'dan uyarı mektubu alan vergi mükellefleri ve şirket ortaklarının dikkatine!
  8. Bağ-kur prim borçlanması yapabilir miyiz? Yeni !!
  9. 900 Günden Dul ve Yetim Aylığı Başvuruları
  10. Bağ-kur'da Askerlik Borçlanmasıyla Nasıl Emeklilik Yaşı Aşağıya çekilir?
  11. Bağ-kur'dan SSK'ya geçişte askerlik borçlanması son 1260 günün hesabında dikkate alınır mı?
  12. Birden Fazla SSK Sicil Numarasının Teke İndirilmesi
  13. Daha erken emekli olup maaş alma ihtimalim var mı? - Yeni !!
  14. Doğum borçlanması yaparak kimler hemen emekli olabilir?
  15. Emeklilik başvurumuza kaç gün içerisinde cevap alabiliriz?
  16. Emeklilik hesabım yapılırken hangi işe başlama tarihim sayılacak?
  17. Emeklilik için geriye dönük olarak toplu ödeme yapmak mümkün mü? -Yeni !!
  18. En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti
  19. Kapanmış vergi kayıtlarına rağmen devam etmiş Bağ-kur borçlarını ödeyerek emekli olabilir miyiz?
  20. Karşılaştırmalı SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama
  21. Kendi isteğimle ne zaman işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilirim?
  22. Limited şirket ortaklarının Bağ-kur sorunları ve emeklilik durumları hk.
  23. Çocuk nedeniyle 2 yıl erken emekli olabilir miyim?
  24. Üzerinden 5 yıl geçmiş Bağ-kur prim borçları silinir mi?
  25. 3600 Günden Yaştan Emeklilik Başvuruları

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com