Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

28 Nisan 2011 Perşembe

Sosyal Güvenlik Kurumca yapılan fazla ve yersiz ödemeler Torba yasa olarak tanımlanan 6111 sayılı kanun kapsamında nasıl ödenebiliyor?

Anneniz yersiz aylık borcunu Torba Yasa kapsamında ödeyebilir

Soru: Annem hem eşinden hem de babasından dolayı SSK’dan aylık almaktaydı. Aylığından birini 2005 yılında kestiler. 10.000 TL ana para 9.000 TL faiz borcu geldi. Ödeme gücü olmadığından borcunu bu güne kadar ödeyemedi. Torba yasadan yararlanarak borcunu faizsiz ödeyebileceğini duyduğunda SSK ya gitti. Ancak yetkililer Torba yasanın durumunu etkilemediğini ve vadeli ödemesi halinde 60.000 TL ödenmesi gerektiğini belirttiler. Bu doğru mu? Ana parayı ödeyerek borçtan kurtulma imkanımız var mı?
DURAN
Cevap:

İsteğe bağlı sigortalı olan kadınlar hangi durumda 18 gün prim ödeyerek 30 gün kazanabiliyor?

Ev işlerinde süreksiz çalışan kadınlar sosyal güvenliklerini isteğe bağlı sigortalı olarak sağlayabilir


Soru 22: Her gün ayrı bir evde temizlik yapan kadın çalışan 18 gün prim ödeyerek, 30 gün kazanma uygulamasından yararlanabilir mi? 
FATMA
Cevap: Evinde Geliri Vergisi Kanunun 9/6 ncı maddesinde sayılan, salça, tarhana, hediyelik eşya, örgü, dantel vb.  vergiden muaf tutulan işlerli yapan isteğe bağlı sigortalı kadınlar, prime esas kazancın alt sınırı üstünden 18 gün prim ödeyerek 30 gün kazanabiliyor. Ev işlerinde süreksiz çalışan kadınlar bu haktan yararlanamıyor. Ancak, ev hizmetlerinde ay içinde30 günden az çalışan sigortalılar, ay içinde zorunlu sigortalılık dışındaki 30 günden az kalan sürelerini borçlanabilirler. Ev işlerinde süreksiz çalıştığından dolayı sigortalı yapılmayan kadınlar da,  sosyal güvenliklerini isteğe bağlı sigortalı olarak sağlayabilirler.


Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Sorular İçin Tıklayınız  Ekrem SARISU - POSTA

Babamın vefatı halinde annemin emekli olma şansı var mı?

Babanızın vefatında annenize dul aylığı bağlanır


Soru: Babamın doğum tarihi 15 Haziran 1935, SSK girişi 1975, prim gün sayısı 405 gün. 1 Temmuz 1987 Bağ-Kur’a kayıt yapıldı. Bağ-Kur prim gün sayısı 6 yıl 3 ay 18 gün. 25 Ekim 1993’ de tekrar  SSK’ya geçiş yapılmış.  Sadece 5 gün sigortalı olarak çalışmışlığı var. Ayrıca 24 ay askerliği var. Fakat askerliğini borçlanmadık. Babam bu şartlarda nasıl emekli olur? Babamın ölmesi halinde, annemin emekli olma şansı var mı?
Ahmet KURT / ANKARA
Cevap:

Sosyal Güvenlik Destek Primi borcumuzu Torba Kanun kapsamında yeniden yapılandırdık artık Destek primi otomatik olarak maaşımızdan kesilir mi?

Yapılandırmada tescili yapılmıştır ayrıca başvuruya gerek yok


Soru : Sosyal Güvenlik Destek Primi borcumuzu Torba Kanun kapsamında yeniden yapılandırdık. Fakat emekli aylığımdan kesilmesi için ayrıca başvuru yapmadık. Destek primi otomatik olarak maaşımızdan kesilir mi? Yoksa kesin diye bildirimde bulunulmalı mı?
Cem LAÇİN
Cevap:

Askerlik borçlanmasını yatırırsam ne zaman emekli olurum?

250 gün askerlik borçlanması yeterli


Soru: Doğum tarihim 17 Ağustos 1964, SSK girişim 1 Şubat 1986 olup, bugüne kadar 8650 gün prim ödemem var. Askerlik görevimi 1 Mart 1984 ile 31 Ağustos 1985 arasında yaptım. Askerlik borçlanmasını yatırırsam ne zaman emekli olurum? Ve askerlik borçlanmasını  kaç gün yatırsam yeterli olur.
M.M.
Cevap:

26 Mart 1987 de SSK girişim var. 6 Eylül 2007 den itibaren yatırıyorum. Ne zaman emekli olabilirim?

53 yaşınızı doldurmanız gerekiyor


Soru: 5 Ocak 1968 doğumluyum. 11 Kasım 1991 Bağ-Kur girişim. 26 Mart 1987 de SSK girişim var. 6 Eylül 2007 den itibaren yatırıyorum. Ne zaman emekli olabilirim?
Ramazan USTA
Cevap:

Eşim 5500 veya 7000 güne tabi olarak mı emekli olabilir?

Eşinizin ödeyeceği prim 5975 gündür


Soru: Ekli dosyada eşime ait hizmet dökümünü gönderiyorum. 5500 veya 7000 güne tabi olarak mı emekli olabilir?
Zeynep ARIK
Cevap:

SSK emeklisi dul bayan Emekli Sandığından yetim aylığı alabilir mi?

SSK emeklisi dul bayan Emekli Sandığından yetim aylığı alabilir

Soru: Sorum, SSK emeklisi bayanın, ölen  Emekli  Sandığı mensubu üyesi eşinin emekli maaşının alıp alamayacağıdır. Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. Cengiz PEKEL
Cevap:

Sigortalı işe giriş tarihim 1 Mart 1982 olup toplam 6600 gün prim ödemem var ne zaman emekli olurum?

Aralık 2012 de emekli olabilirsiniz


Soru: 11 Aralık 1966 doğumluyum. Sigortalı işe giriş tarihim 1 Mart 1982 olup,  toplam 6600 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olurum?
Gültekin TURA
Cevap:

3 çocuk sahibiyim. Emekli olma şansına sahip miyim? Eğer sahipsem ne yapmam gerekir?

Doğum borçlanmasıyla 1440 gün kazanabilirsiniz  


Soru:18 Aralık 1967 doğumlu bir bayanım. 1 Mayıs 1984 tarihi sigorta başlangıç tarihim. İki yıl boyunca SSK’lı olarak çalıştım. 1986 yılında işimden ayrıldım. Şuan 3 çocuk sahibiyim. Emekli olma şansına sahip miyim? Eğer sahipsem ne yapmam gerekir?
Asiye ÖZTÜRK
Cevap:

Torba yasa ile yapılan düzenleme ile 1 Mart 2011 tarihinden itibaren Bağ-Kur faaliyetlerine son vermeden sigortalı olarak çalışma hk.

Bağ-Kurlu sigortalı gösterilerek değil fiilen çalışarak prim ödemeli  


Soru: Bağ-Kur başlangıcım 4 Ocak 1994 olup, 17 yıl 3 ay 5 gün prim ödemem var. Nisan ayı dahil primlerimi eksiksiz ödedim. Hiç borcum ve boşluğum yok. Bağ-Kurda 25 yıl (9000 iş günü) prim ödemem gerektiğini biliyorum. 9000 iş gününü doldurduktan sonra emeklilik için yaşı beklemem gerektiğini de biliyorum. Öğrenci taşımacılığı yapıyorum. Vergi levham var. Araçta benim üzerime. Vergi mükellefiyetim devam etmekte. Şimdi benim merak ettiğim konu, yeni çıkan torba yasasında vergi mükellefiyetin devam etse bile başka bir iş verenin yanında kendimi çalışıyor gibi gösterip, SSK dan daha erken emekli olup, olmayacağım?  Vergi mükellefiyetim devam ettiği halde, yeni çıkan bu yasa ile benim sigortaya geçme şansım var mı var ise, ne kadar daha prim öderim? Ve de kaç yaşında emekli olurum? Diğer bir sorum ise, Bağ-Kurda kaldığım takdirde ne kadar daha prim ödeyeceğim?  Ve de kaç yaşında emekli olacağım? Ve de şansım olsa bile sigortaya geçmemin ne kadar doğru olacağını yazar iseniz sevinirim.
Engin KILIÇ
Cevap:

Emekli olabilmem için 9 ay prim yatırmam gerektiği ve 52 yaşında da emekli olabileceğim çıkıyor askerlik süresini borçlanıp primlerini yatırsam bir faydası olur mu?

3600 günle 60 yaşı doldurmanız gerek


Soru: 1 Ekim 1967 doğumluyum. Sigortalı olarak işe giriş tarihim 2 Şubat 1987 olup, 1987/3 tertip askere gittim. 18 ay askerlik sonrasında bir kaç ay sonra tekrar sigortam başladı fakat yinede bazı yıllar sigortasız çalıştım. Son 4 yıldır düzenli olarak sigortalı olarak çalışmaktayım.
SGK dan sorgulama yaptığımda 3600 günü doldurduğumu işaretlediğimde ki ondanda emin değilim? Emekli olabilmem için 9 ay prim yatırmam gerektiği ve 52 yaşında da emekli olabileceğim çıkıyor askerlik süresini borçlanıp primlerini yatırsam bir faydası olur mu?
Ömer MENEKŞE
Cevap:

Aktif Bağ-kurlu olan bir kişi vergi mükellefiyeti devam ederken Tarım sigortası yaptırabilir mi?

Vergi mükellefiyeti devam eden Bağ-Kurlu tarım sigortalısı olmaz


Soru: Aktif Bağ-kurlu olan bir kişi, vergi mükellefiyeti devam ederken, Tarım sigortası yaptırabilir mi?
Muhsin ORPAK
Cevap:

Bugün 67 yaşında olup 1800 gün prim ödemesi olan biri nasıl emekli olabilir?

8 Eylül 1999 dan önce sigortalı olanların en az 3600 gün prim ödemeli


Soru : Bugün 67 yaşında olup, 1800 gün prim ödemesi olan biri nasıl emekli olabilir?
Cemal SAKA

Cevap:

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com