Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

28 Nisan 2011 Perşembe

Torba yasa ile yapılan düzenleme ile 1 Mart 2011 tarihinden itibaren Bağ-Kur faaliyetlerine son vermeden sigortalı olarak çalışma hk.

Bağ-Kurlu sigortalı gösterilerek değil fiilen çalışarak prim ödemeli  


Soru: Bağ-Kur başlangıcım 4 Ocak 1994 olup, 17 yıl 3 ay 5 gün prim ödemem var. Nisan ayı dahil primlerimi eksiksiz ödedim. Hiç borcum ve boşluğum yok. Bağ-Kurda 25 yıl (9000 iş günü) prim ödemem gerektiğini biliyorum. 9000 iş gününü doldurduktan sonra emeklilik için yaşı beklemem gerektiğini de biliyorum. Öğrenci taşımacılığı yapıyorum. Vergi levham var. Araçta benim üzerime. Vergi mükellefiyetim devam etmekte. Şimdi benim merak ettiğim konu, yeni çıkan torba yasasında vergi mükellefiyetin devam etse bile başka bir iş verenin yanında kendimi çalışıyor gibi gösterip, SSK dan daha erken emekli olup, olmayacağım?  Vergi mükellefiyetim devam ettiği halde, yeni çıkan bu yasa ile benim sigortaya geçme şansım var mı var ise, ne kadar daha prim öderim? Ve de kaç yaşında emekli olurum? Diğer bir sorum ise, Bağ-Kurda kaldığım takdirde ne kadar daha prim ödeyeceğim?  Ve de kaç yaşında emekli olacağım? Ve de şansım olsa bile sigortaya geçmemin ne kadar doğru olacağını yazar iseniz sevinirim.
Engin KILIÇ
Cevap:
Torba yasa ile yapılan düzenleme ile 1 Mart 2011 tarihinden itibaren, Bağ-Kur sigortalıları faaliyetlerine son vermeden sigortalı olarak çalışarak 4/a sigortalısı(eski adıyla SSK’lı) olabiliyor. Ancak, sorunuzda belirttiğiniz gibi bir işverenin yanında çalışıyor gösterilerek değil, fiilen çalışarak sigortalı olmak lazım. Çünkü, SGK fiili çalışma olmadığını tespit ettiğinde, sigortalılık sürenizi iptal eder.
Doğum tarihinizi bildirmediğinizden emekli olacağınız tarihi net olarak bildiremiyoruz. Ancak genel bilgi verebiliyoruz. Bağ-Kurda emekli olmak için; 25 yıl prim ödeme(9000 gün) ve 54 yaş şartlarına tabisiniz. İki şartı birlikte yerine getireceğiniz tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca, 15 yıldan fazla prim ödemeniz olduğundan, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte yaş haddinden emekli olmanızda mümkün.
Sigortalı çalışarak en az 1260 gün prim ödemeniz halinde, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi,  5674 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. 1260 günden sonra prim ödemseniz de, 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 4 Ocak 2019 tarihinde 54 yaşınızı da dolduruyorsanız emekli olabilirsiniz. Doldurmuyorsanız 54 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.


Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Sorular İçin Tıklayınız  Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com