20 Ekim 2016 Perşembe
5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra boşanan kız çocukları tekrar sağlıktan yararlandırılabilecekler mi?
5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra boşanan kız çocukları tekrar sağlıktan yararlandırılabilecekler mi?
Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra boşanan kız çocukları, öğrenci olması şartı ile 25 yaşına kadar ya da malul olması şartı ile tekrar sağlıktan yararlanabilirler. Öğrenci veya malul olmaması halinde hak sahibi anne ya da babaya tekrar dönemeyeceklerdir.
SGK Yurtiçi Sağlık Hizmetlerinden Yararlanma Şartları hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtları için tıklayın
Kaynak: SGK
Askerlik borçlanması yatırsak ne kadar yatırmalıyız?
Babanız askerliğini borçlanıp ayrıca 83 günde prim ödeyerek emekli olabilir
Soru: 20 Ağustos 1958 doğumlu. Sigorta girişi 1 Temmuz 1980, 20 ay askerlik süresi var. Toplamı 4117 gün prim ödemesi bulunuyor. Ekim sonuna kadar geçmişe dönük prim ödenebileceğine dair bir kanun çıkmış. Bu kanun bizim için de geçerli mi? Askerlik borçlanması yatırsak ne kadar yatırmalıyız? Ve ne zaman emekli olur?
Emine EMLEK
Cevap: Geçmişe dönük prim ödenmesine imkân veren bir yasa çıkması. Prim borçlarını yapılandıran, yani taksitle ödenmesine imkân sağlayan bir yasa çıktı. Bu yasa sizi ilgilendirmiyor. Babanızın primi yeterli olmadığından askerliğinin tamamını borçlanması gerek. Askerliğini borçlanması halinde, emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi, 5000 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi olur. Askerlik borçlanmasından sonra 83 gün daha prim ödeyerek toplam primini 5000 güne tamamlayarak emekli olabilir.
Ekrem SARISU - POSTAEmeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın
Sigorta emeklisi merhum babamın maaşını da alabilir miyim?
Emekli kız çocuğu Bağ-Kurdan yetim aylığı alamaz
Soru: Sigorta emeklisiyim. Vefat eden eşimden dolayı Bağ-Kurdan maaş alıyorum. Yasaların değiştiğini duydum. Sigorta emeklisi merhum babamın maaşını da alabilir miyim?
FATMA
Cevap: Bağ-Kur, emekli kız çocuğuna ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. SSK emeklisi olduğunuzdan Bağ-Kurdan yetim aylığı alamazsınız.
Ekrem SARISU - POSTA
Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın
İş kazasının geç bildirilmesi halinde ne gibi işlem yapılmaktadır?
İş kazasının geç bildirilmesi halinde ne gibi işlem yapılmaktadır?
4/a kapsamında bulunan sigortalının geçirdiği iş kazasının Kuruma Kanunda belirtilen süreler içersinde bildirilmemesi halinde, olay tarihi itibariyle Kuruma bildirim yapılıncaya kadar Kurumca sigortalıya ödenen geçici iş göremezlik ödenekleri işvereninden tahsil edilir.
Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında bulunan sigortalılara ise bildirim yapılıncaya kadar geçici iş göremezlik ödeneği ödenmez.
Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın
Kaynak: SGK
Emekli Sandığından; annem, kardeşim ve ben şehit aylığı alıyoruz - Tütün İkramiye tutarları, aylık oranlarımıza göre mi ödenir?
Emekli Sandığından; annem, kardeşim ve ben şehit aylığı alıyoruz. Tütün İkramiye tutarları, aylık oranlarımıza göre mi ödenir?
Tütün İkramiye tutarları; aylıkta bulunan kişilere eşit oranda ödenmektedir.
Kaynak: SGK
İşten ayrıldıktan sonra kaç gün içinde alınan raporlar ödenir?
İşten ayrıldıktan sonra kaç gün içinde alınan raporlar ödenir?
İşten çıkış yapıldığı tarihten sonra 9 gün içinde açılan istirahat raporları çalışır raporu alıncaya kadar süre sınırlaması olmaksızın ödenir.
Hastalık Sigortası hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtları için tıklayın
Kaynak: SGK
Etiketler:
hastalık
,
Hastalık Hali
,
Hastalık Sigortası
Sigortasız olarak çalışanların iş kazası geçirmesi halinde rapor ücreti ödenir mi?
Sigortasız olarak çalışanların iş kazası geçirmesi halinde rapor ücreti ödenir mi?
Sigortalılık hakkı yasal bir hak olup aynı zamanda mecburidir. Sigortalılık isteğe bağlı değildir. İşçi ile işverenin sigortalılığın yapılmayacağı konusunda yapacağı her türlü sözlü ve yazılı anlaşma geçersizdir. İş kazasına uğrayan veya meslek hastalığına yakalanan sigortalı kaçak çalıştırılıyor ve geçirdiği iş kazası/meslek hastalığı işvereni tarafından bizzat Kuruma bildirilmemiş ise bizzat kendisi, ölümü halinde eşi, çocukları veya anne-babası Kuruma yazılı bir dilekçe ile başvurabilirler. Kanunun 23 üncü maddesi, “Sigortalı çalıştırmaya başlandığının süresi içinde sigortalı işe giriş bildirgesi ile Kuruma bildirilmemesi halinde, bildirgenin sonradan verildiği veya sigortalı çalıştırıldığının Kurumca tespit edildiği tarihten önce meydana gelen iş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık halleri sonucu ilgililerin gelir ve ödenekleri Kurumca ödenir.” Hükmündedir. Buna göre, Sigortasız olarak çalışan işçinin iş kazası geçirmesi halinde konu denetmene bildirilmesi ve denetmen raporuna göre işlem yapılması gerekir. İlk işe girdiği gün iş kazası geçiren ve işe girişi Kuruma bildirilmeyen işçinin iş kazası geçirmesi halinde işe başladığı ve kaza geçirdiği gün itibariyle sigorta tescil işleminin yapılması, aynı gün için ödenen yevmiyesi üzerinden i istirahatli olduğu günler için iş göremezlik ödeneğinin ödenmesi gerekmektedir.
İş Kazası Sigortası hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtları için tıklayın
Kaynak: SGK
Etiketler:
İş kazası
,
İş Kazası sigortası
,
İş Kazası ve Meslek Hastalığı
2008’den sonra eşimden 4(b)’den (Bağ-Kur) kalan dul aylığı almaktayım - 2008’den sonra 4(c)’den emekli olmam halinde dul aylığı almaya devam edebilir miyim?
2008’den sonra eşimden 4(b)’den (Bağ-Kur) kalan dul aylığı almaktayım. 2008’den sonra 4(c)’den emekli olmam halinde dul aylığı almaya devam edebilir miyim?
5510 sayılı Kanunun 54. maddesine göre her iki aylığın ödenmesine devam edilir.
Ölüm Aylığı hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtları için tıklayın
Kaynak: SGK
Kaydol:
Kayıtlar
(
Atom
)