Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

14 Haziran 2017 Çarşamba

Askerliğimin kaç gününü borçlanırsam daha erken emekli olabilirim?

Askerliğimin ne kadarını borçlanayım?
Soru 15 Aralık 1969 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 15 Haziran 1995 olup bugüne kadar 6500 gün pirim ödemem var. Askerliğimi sigorta giriş tarihinden önce 18 ay olarak yaptım. Askerliğimin kaç gününü borçlanırsam daha erken emekli olabilirim?
Ali GÜNAY/HATAY
Cevap: Askerlik sürenizin 13 ayını borçlanmanız halinde emekli olmak için 25 yıl sigortalılık süresi 5675 gün prim ödeme ve 54 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan askerlik başlanmasından sonra prim ödemeseniz dahi, 54 yaşınızı dolduracağınız 15 Aralık 2023’de emekli olmanız mümkün.

Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Ekrem SARISU - POSTA

Sigorta başlangıç tarihim geçerli midir?

Sigorta geçmişinizle ilgili net bilgi gerekiyor

14 Haziran 1968 doğumluyum. 25 Mayıs 1993 sigorta başlangıcım. Sorgulattığım zaman sigorta başlangıç tarihim gözüküyor ama sigortayı yapan firma primi yatırmamış bu yüzden askerliği borçlanman gerekiyor deniliyor. Askerliğimi 1993-1995 yılları arası 18 ay yaptım. 2013 yılından itibaren Bağ-Kur’luyum. Sigorta başlangıç tarihim geçerli midir? Askerliğim SSK’ya sayılıyor mu, borçlanma yapmam gerekiyor mu, ne zaman emekli olabilirim? SSK’dan mı yoksa Bağ-Kur’dan mı emekli olmam avantajıma olur? Mustafa Pazar
Sigorta başlangıcı, sigortalı adına ilk defa emeklilik için gereken ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına prim ödendiği tarihtir. 25 Mayıs 1993 tarihi staj sigortası ise başlangıç sayılmaz. 4/a (SSK) kapsamında çalışmanıza rağmen prim günleriniz bildirilmemiş ise hizmet tespit davası açabilirsiniz.
Borçlanılan askerlik süresi, sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Ayrıca askerlik sigorta başlangıcından önce yapılmış ise emeklilik yaşını da etkiler. 4/a emeklilik şartlarınızın tespiti için sigorta başlangıç tarihinizin netleştirilmesi, 4/b (Bağ-Kur) emeklilik şartlarınızın tespiti için ise 1 Haziran 2002 tarihi itibariyle mevcut olan prim gün sayınız gerekiyor.
4/a statüsünden emeklilik için daha az prim günü gerekir. Ayrıca sigorta başlangıç tarihinize ve 1 Haziran 2002 tarihindeki prim gün sayınıza göre 4/a statüsünden daha erken emekli olmanız mümkün olabilir.

Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Bağ-Kur emekli aylığımı tekrar başlatabilir miyim?

Bağ-Kur emekli aylığımı tekrar başlatabilir miyim?

28 Nisan tarihli SÖZCÜ’deki köşenizde yer alan, iki statüden emekli maaşı alınması bahsi ile ilgili bilgi rica ediyorum. 1986 kuruluşlu şirketimden 2000 yılında Bağ-Kur emeklisi oldum. Şirketim 2008’de kapandı. 2009’da memuriyetime devam edip 2013 Nisan ayında memur emeklisi olarak çalışma hayatımı sonlandırdım. 2009’da çalışmaya başlayınca emekli maaşımı dondurmuştum. Şu anda sadece Emekli Sandığından maaş alıyorum. Bağ-Kur emekli maaşımı da tekrar başlatabilir miyim? Ergün Doğruya
Verdiğiniz bilgilerde eksiklik yoksa belirttiğiniz hizmet süreleriyle Bağ-Kur ve Emekli Sandığından ayrı ayrı emekli olmanız mümkün olmamakla birlikte, sorunuzu Bağ-Kur’dan emekli olduktan sonra Emekli Sandığı Kanununa tabi çalışmaya başladığınızı ve Emekli Sandığından da emekli aylığına hak kazandığınız varsayımıyla yanıtlıyorum.
5335 sayılı Kanununun 30. maddesi gereğince, sosyal güvenlik kurumlarından emekli aylığı alanların, bu aylıkları kesilmeksizin kamu kurum ve kuruluşlarında çalıştırılmalarına imkan bulunmadığından, 2009 yılında Emekli Sandığına tabi olarak çalışmaya başladığınızda Bağ-Kur aylığınızın kesilmesi gerekiyordu, siz de aylığınızı dondurmuşsunuz. Bir anlamda Bağ-Kur emekli aylığınız kesilmiş.
Bağ-Kur kapsamında emekli aylığı alırken Emekli Sandığı kapsamında çalışmaya başlayanların, Emekli Sandığı kapsamında geçen hizmetleri emeklilik öncesi hizmetleriyle birleştirilmeyip, müstakil olarak değerlendiriliyor.
Emekli Sandığı kapsamında çalışma sona erdiğinde, kesilen Bağ-Kur emekli aylığının yeniden bağlanmasının istenmesi halinde, kesilen Bağ-Kur aylığı güncellenerek yeniden başlatılıyor. Emekli Sandığına tabi hizmet aylık bağlanmasına yeterli ise Emekli Sandığından da ayrıca aylık bağlanıyor. Durumunuzu buna göre değerlendirerek, Bağ-Kur aylığınızın bağlanması için başvurabilirsiniz.

Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Kıdem tazminatına esas alınacak süre hk.

Kıdem tazminatına esas alınacak süre

1966 yılında Emekli Sandığına bağlı olarak 155 gün vekil öğretmenlik yaparak çalışma hayatına başladım. 16 Ekim 1967-27 Kasım 1973 tarihleri arasında 854 gün SSK’lı olarak özel sektörde çeşitli işyerlerinde çalıştım. 1 Ocak 1974-1 Ağustos 1991 tarihleri arasında 18 yıl özel banka sandığına tabi olarak çalışıp, hizmetlerimi birleştirmek suretiyle 1991 yılında emekli oldum ve 18 yıl üzerinden tazminatımı aldım. İş hayatına 1966 yılında başladığım halde ve arada geçen sigortalı sürelerimi birleştirdiğim halde tazminatımı 18 yıl üzerinden aldım. Diğer  çalıştığım kurumlar dikkate alınmadı. Bu doğru mudur? Namık Şen
Kıdem tazminatı, hizmet sözleşmesinin devam etmiş veya aralıklarla yeniden akdedilmiş olmasına bakılmaksızın aynı işverenin aynı veya değişik işyerlerindeki çalışma süreleri üzerinden ödenir. Daha önce başka işverenlere ait işyerlerindeki çalışma süreleri dikkate alınmaz. Buna göre, emeklilik nedeniyle ayrıldığınız son işyeriniz (banka) tarafından, sadece buradaki çalışma süreniz için kıdem tazminatı ödenmesinde yasaya aykırı bir durum yok.


Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com