Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Temmuz 2011 Cuma

Eylül 2008 tarihinde işe başladığım şirket sigortamı 6 ay geç başlattı. Dava açarsam geriye dönük ödeme yapılabilinir mi?

Anayasa Mahkemesinin iptal kararından sonra emekli olanlar emekli ikramiyesi alabilir

Soru: 8 Haziran 1962 doğumluyum. 1982 yılında askerliğimi tamamladım. 12 Aralık 1986 yılında sigorta girişim yapıldı. 15 gün kadar bu kurumda sözleşmeli olarak çalıştıktan sonra, 28 Aralık 1986 da kadrolu devlet memuru olarak emekli sandığına geçtim. Burada 15 yıl 3 ay yani toplam da 5490 gün çalıştım. Mart 2002 yılında müstafi sayılarak ayrıldım. Şuan da sigortalı olarak çalışıyorum. Toplam sigorta prim gün sayım 1029’dur. Emekli sandığında ki prim günlerimle toplam prim gün sayım6519’dur. Sigortaya 1260 gün prim ödenmesi gerektiğini biliyorum. Askerliğimi borçlanırsam  1260 gün için faydası olur mu?  Eylül 2008 tarihinde işe başladığım şirket sigortamı 6 ay geç başlattı. Dava açarsam geriye dönük ödeme yapılabilinir mi? Ayrıca Devlet Memuru görevden ayrılanlara, tazminat ödenmesi gibi bir yasa hazırlanıyordu. 15 yıl 3 aylık hakkımı alabilir miyim? Olursa ne kadar süre içinde gerçekleşir?
Alaattin ÇOKKOŞAR / İZMİR

Cevap:
Askerlik borçlanmasıyla kazanılan günler askerlik yapılan süreye mal edilir. Askerlik son yedi yıl içinde yapılmadığından, askerlik borçlanması son yedi yılın hesabında dikkate alınmaz. 231 gün daha prim ödeyerek, sigortalı çalışarak ödediğiniz primi 1260 güne tamamlamanız halinde, SSK da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ve prim ödemenizi 1260 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Anayasa Mahkemesi memuriyetten ayrılarak daha sonra sizin gibi SSK ya(veya Bağ-Kura) prim ödeyerek emekli olanlara, emekli ikramiyesi ödenmesine mani olan yasa hükmünü iptal etti. Ve iptal kararı 9 Temmuz 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. 9 Temmuz 2011 tarihinden sonra SSK veya Bağ-Kurdan emekli olacaklar, memurluk sürelerine ilişkin emekli ikramiyesini alabilecekler. Emekli olduğunda emekli ikramiyenizi alabilirsiniz.
İş Mahkemesine hizmet tespit davası açıp, çalışmanızı mahkemede kanıtlayabilirseniz, 6 aylık çalışma sürenizi kazanabilirsiniz.


Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Sorular İçin Tıklayınız  Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com