Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

31 Ocak 2012 Salı

GSS primi ödemek yerine isteğe bağlı sigortaya prim ödemek hk.

Çocuk için sağlık sigortası yerine isteğe bağlı sigortaya prim ödemek daha akılcı

Soru: Oğlum 29 Temmuz 1977 doğumlu. Şu anda hiçbir sosyal güvencesi yok. Sadece 24 Aralık 2004 tarihinde 1 aylık çalıştığı işyerinde SSK girişi var. Konservatuarı bitirdi. Henüz işi yok. Benden dolayı kira geliri var. Dolayısıyla bu ödemeleri ben yapacağım. Şimdi zorunlu olarak genel sağlık sigortası olacak. Sorum şudur? Gelir tespiti yaptırarak dışarıdan sağlık için ödeme yapmak yerine, oğlum için isteğe bağlı Bağ-Kur ödemesi yaparak, hem sigorta prim hakkı için yatırım yapmış hem de sgk’lı olarak zaten otomatikman sağlık hizmetlerinden de yararlanır hale getirebilir miyim? Eğer bu uygun veya kanuni olarak yapılamaz ise, o zaman gelir tespiti için nereye başvurmam gerekiyor.


Ayla KILIÇ

Cevap: Oğlunuz okulu bitirdiği için, sağlık yardımı kendi sigortasından alacak. Bulunduğunuz yerdeki, sosyal dayanışma ve yardımlaşma vakfına başvurarak, gelir testi yaptırarak. Şayet aile içinde kişi başına düşen geliriniz, asgari ücretin üçte biri olan 295.50 TL den az çıkarsa prim ödemeden, 295.50 ile 886.50 arasında çıkarsa aylık 35.46 TL, 886.50 ile 1.773 TL arasında ise 106.38 TL, 1.773 TL den fazla ise aylık 212.76 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alabilir. Oğlunuz muhtemelen sizinle birlikte oturuyor. Gelir tespitinde aile aile içindeki, baba, eş, evlenmemiş çocuk(yaşı ne olursa olsun) kira geliri olduğuna göre, büyük ana ve büyük babanın harcamaları, gelirleri, taşınır ve taşınmaz malları birlikte dikkate alınıyor. Oğlunuz sizinle birlikte oturduğundan ve kira geliri olduğundan, prim ödeyerek sağlık yardımı alacağı anlaşılıyor.
Tespitiniz çok doğru oğlunuzun aylık 212.76 TL( veya 106.38 TL) Genel Sağlık sigortası primi ödeyerek, sağlık yardımı alması yerine isteğe bağlı sigortalı olarak aylık 284 TL prim ödeyerek sağlık yardımı alması çok daha doğru olur. Çünkü, isteğe bağlı prim ödeyerek hem emeklilik açısından gün kazanıyorsunuz. Hem de sağlık yardımı alıyorsunuz. Oysa genel sağlık sigortasının kişin emekliliğine hiçbir faydası yok. Sadece sağlık yardımı almasını sağlıyor. Sonuç olarak, oğlunuzun isteğe bağlı sigortalı olmasında yarar var.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com