Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

17 Eylül 2013 Salı

Bağ-kur borcu nedeniyle SGK'dan uyarı mektubu alan vergi mükellefleri ve şirket ortaklarının dikkatine!


Ali ÖZTÜRK Ekonomist
www.emeklilikhaber.com

17 Eylül 2013 Salı

Bağ-kur borcu nedeniyle SGK'dan uyarı mektubu alan vergi mükellefleri ve şirket ortaklarının dikkatine!

Bilindiği üzere SGK borçlu Bağ-kurlu vatandaşlara yakın zamanda uyarı mektupları göndermeye başladı. Elimde bir Bağ-kur sigortalısına 22.08.2013 tarihinde gönderilmiş 25.795 liralık bir borç mektubu var. Sözkonusu mektupta Bağ-kur borcu olanlar için 36 aya kadar taksitlendirme imkanı olduğu belirtilmekte ve ilk taksit ödemesi yapıldığı andan itibaren sağlık hizmetinden de yararlanma imkanın doğduğu vurgulanmaktadır.

Bu madalyonun iyi tarafıdır.



Şimdi kötü tarafına bakalım.

Aynı mektupta; Bağ-kur borcu olan ve süresi içinde ödemeyenlere icra sopası gösterilmektedir. İcra ifadesi kesmemiş olacak ki SGK tarafından alacaklarının tahsili için otomatik icra programlarının oluşturulduğu ifade edilmiştir. Yani Bağ-kur borcunuzu ödemezseniz icra takibiyle karşı karşıya kalacaksınız dahası bu iş için otomatik icra programlarını bile hazırladık diye vatandaşı bir güzel bilgilendiriyorlar.

Sıradan bir vatandaşa 5.000 lira bile borcunuz var diye yazı gönderip ödemezseniz veya taksitlendirmez iseniz icra kapıda deseniz herhalde sabaha kadar uyuyamaz.

Ama benim Bağ-kur'lu vatandaşım bu konuda şerbetlidir.

O'na 100 milyarda Bağ-kur borcu yazısı gönderseniz korkmaz.

Çünkü Bağ-kur borcu nedeniyle haciz gelmez diye düşünür. Korkusuzluğunun ve rahatlığının nedeni budur.

SGK bunu bildiği için bu defa bu ifadelere yer vermiştir.

Peki adama sormazlar mı ne verdin de ne istiyorsun diye?

Bağ-kur borcu var diye emekli etmedin sağlık hizmeti de vermedin yetmedi bir de öde diye icra kartını öne sürüp vatandaşı korkutuyorsun. Dahası astronomik borç rakamları gönderiyorsun.

Bakın hiç bir devlet bu kadar yüksek rakamda borcu  öde diye vatandaşına göndermez. Efendim biz iyi niyetle gönderiyoruz amacımız borcu taksitlendirip sağlıktan faydalanmalarını sağlamak diyor bir SGK yetkisi.. Madem iyi niyetlisiniz icra ve otomatik icra  kelimelerinin ne işi var o mektupta?

Vatandaşları tek rahatlatan husus Bağ-kur bize haciz uygulamaz düşüncesidir. 

Eğer SGK esnafa Bağ-kur borçları için haciz uygulamaya başlarsa dananın kuyruğu o zaman kopar. Bizim şerbetli dediğimiz Bağ-kur'lular için ağlama vaktidir.

Taksit olayı işin kolayı gibi gösteriliyor ama o taksitleri ödemek esnafa kolay olsaydı yüz binlerce kişinin Bağ-kur aflarında yaptıkları yapılandırmalar bozulmazdı. Yani Bağ-kur borçları bu noktalara gelmeden devlet bu mektupları gönderecekti. Vatandaşa 25-30 bin liralık borç mektupları gönderip ödeyin yada taksitlendirin yoksa icra yoluna gideceğiz demek devletin büyüklüğüne yakışmaz. Değme esnafta bu paraları bir kalemde ödeyemez. Taksitlendirme yapsa bile rakam büyük olduğu için 36 ayda taksit yapsanız altından kalkamaz. Geçmiş Bağ-kur aflarında bir kaç taksiti düzenli ödeyip sonra yapılandırması bozulan vatandaşları ne çabuk unuttunuz? Devlet esnafın ödeme gücünün ne olduğunu bilmiyor mu? Demek ki bilmiyor bilseydi bu kadar büyük rakamda borç gönderip 36 taksit imkanını lütufmuş gibi sunmazdı!

Bağ-kur'dan astronomik tutarda borç mektubu alanlar ne yapmalı?

Bağ-kur benim elimdeki mektupta 25.795 liralık borcu kafadan hesaplayıp göndermiştir. Vatandaşın son 3 yıldır SSK'lı çalışmalarını dikkate almamıştır. Ayrıca 01.03.2011 tarihi itibariyle SSK'lı çalışma varsa Bağ-kur otomatik durmalıdır bu yapılmamıştır. Ayrıca 01.03.2011 öncesi çakışan SSK hizmetlerinin Bağ-kur borcuna mahsup edilmesi gerekmektedir. Yani bu vatandaşa gönderilen 25.795 liralık borç bu işlemler yapıldığında 10.000 liranın altına bile düşebilir.

Bağ-kur borcu için SGK'dan yazı alan vatandaşların SSK ve Bağ-kur hizmet dökümleri incelenmelidir. Çakışan dönemler için Bağ-kur borcundan düşülmek üzere mahsup talep edilmelidir.

Vergi veya şirket ortaklığı kapandığı halde bu kapanışlar bildirilmediği için devam eden Bağ-kur kayıtlarının netleştirilmesi için ilgili yerlerden kapanış kayıtları alınarak Bağ-kura ibraz edilmelidir. Bağ-kur İB formu dediğimiz evrak Bağ-kura verildiğinde Bağ-kur hizmet süreniz ve borç durumunuz kesinlik kazanacaktır.

Bu işlemleri yapmadan Bağ-kur borcunuz için telaşa kapılmayın.

Copyright © 2013 emeklilikhaber.com 

Ali ÖZTÜRK Ekonomist

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com