Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

19 Kasım 2014 Çarşamba

3600 günle emekli olabilirmiyim?


Bağ-Kurlular ve 8 Eylül 1999 dan sonra SSK’lı olanlar 3600 günle emekli olamıyor

Soru: 28 Eylül 1961 doğumlu bayanım.25 Mart 2008 de Bağ-Kurlu oldum, primlerimi düzenli ödüyorum. Bir yardım derneği adına satış yaptığımız küçük bir çerez standımız var ve gerçek usulde vergi mükellefiyim. Öğrenmek istediğim konu 3600 prim günümü 25 Mart 2018 tarihinde doldurduktan sonra 58 yaştan dolayı emekli olabilir miyim? Prim günümü doldurup 59 yaşından gün aldığımda bu işlem gerçekleşebilir mi? Bu standımı şimdi devlet hastanesinde taşeron firma da sigortalı çalışan kızımın üzerine devredip, onun çalışanı olarak sigortalı olabilir miyim? Bunun sigortalı olarak emekliliğime yararı olur mu? Ayrıca kızım 1 Mayıs 2005 tarihinden itibaren sigortalı ve 15 Ekim 1985 doğumlu ne zaman emekli olabilir? Şu anda çalışmasından dolayı devir işleminden kendisine bir zararı dokunur mu?  Ayrıca ona vergi veya sigorta primi yönünden yük getirir mi? Çıkacak olan torba yasasıyla 1980 ve 1985 tarihli iki doğumu borçlanabilir miyim? Eğer borçlanma kabul edilirse emekli tarihine ne katkısı olur, geriye ne kadar prim günüm kalır. Eğer bir şekilde ödemelerden vazgeçmem halinde ödemiş olduğum primleri geri alma şansım var mıdır? Ne yapabilirim?
C.İÇİNAK
Cevap: 3600 günle emekli olma hakkınız yok. Bağ-Kurda yaş haddinden emekli olmak için, 5400 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. Ara vermeden prim öderseniz priminizi 15 tam yıla tamamlayacağınız 25 Mart 2023’de Bağ-Kurdan emekli olabilirsiniz.
Bağ-Kurdan daha erken emekli olacağınızdan, SSK’ya geçmenize, dolayısıyla işyerinizin kızınıza devrine  gerek yok. 
Torba yasada sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumların borçlanılmasına izin veren düzenleme yok. Maalesef başlangıçtan önceki iki doğumunuzu borçlanamazsınız.
Kızınız emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi. Toplam 7000 gün prim ödemiş olması şartıyla, 58 yaşını dolduracağı tarihte emekli olabilir.
Aranan yaşı doldurduğu halde emekli olacak kadar primi olmayanlar, ödedikleri primi geri alabiliyor. Faaliyetinize son vermiş olmanız şartıyla, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihten itibaren talep etmeniz halinde ödediğiniz primleri “toptan ödeme” adı altında geri alabilirsiniz.
Ekrem SARISU - POSTA

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz soruları emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderebilirsiniz!




Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com