Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

8 Aralık 2011 Perşembe

1 Ocak 2012 tarihinden itibaren başlayacak olan zorunlu GSS uygulamasının ayrıntıları hk.

1 Ocak 2012’de Zorunlu GSS Başlıyor

Aslında 1 Ekim 2008 günü başlaması gereken zorunlu GSS, önce 1 Ekim 2010’a sonra da 1 Ocak 2012 gününe ertelendi. 26 Temmuz 2010 pazartesi günlü Gazete Habertürk’ün haberinden sonra da 6111 ile yapılan yasal değişiklik ile vatandaşlara verilecek 1 asgari ücret ceza da kaldırıldı… Ancak, 1 Ocak 2012’den itibaren ayda 30 günden az çalışanlar da, 18 yaşından büyük çocuklarımız da işsizler de her ay SGK’ya GSS primi ödeyecekler…

SSK veya Bağ-Kur statüsünde emekli olanlara kamudaki çalışmalarına ilişkin ikramiye ödenmesini engelleyen yasa hk.

15 Yıldan az çalışan memura ikramiye yok!

Anayasa Mahkemesi verdiği iptal kararıyla 300 bin memurun umudunu yine boşa çıkardı...

Emekli aylıkları arasındaki eşitsizliğin intibak yasasıyla giderilmesi hk.

Emekli aylıkları arasındaki eşitsizlik intibak yasasıyla giderilecek

Soru: 10 Ağustos 1965 doğumluyum. 1979'da sigorta başlangıcım var. 700 primim vardı, evlenince çalışmadım. 2002'de tekrar işe başladım ve 3600 günü tamamladım. 1440 günde 2 çocuğa doğum borçlanması yaptırdım. 5020 çıkan primimle 2011 Mayıs'ın 5'inde emekli oldum. Fakat emekli maaşım çok düşük, 660 milyondan bağlandı. İşten ayrıldığımda maaşım askeri ücretin üzerindeydi. 680 TL alıyordum. 1440 gün primi de askeri ücretten ödedim. Maaşımın düşüklüğü ondan mı kaynaklanıyor acaba? SSK ya gidip dilekçe verdim, neden böyle düşük olduğuna dair. Fakat bir sonuç alamadım. 3600 den emekli olan arkadaşlarım var, onlar 900 TL alıyorlar. Şu andaki maaşım 716 TL. Benim neden bu kadar düşük geliyor, beni bu konuda aydınlatırsanız çok mutlu olacağım.

Özürlü hakkıyla emekli olmak için gereken şartlar hk.

Özürlü hakkıyla emekli olmanız için vergi indirim hakkı lazım

Soru: 1994 Bağ-Kur başlangıcım var. 2004 de SSK işe başladım. Şuan hale SSK lı olarak devam ediyorum. 10 Eylül 1967 doğumluyum. 100,12 iş göremezlik raporum var. Ne zaman emekli olabilirim? Bağ-Kura borcum da var. Borcumu ödesem emekli olabilir miyim?

9 milyon emekliye karşılık sigortalı çalışan sayısı hk.

17 milyon sigortalı 9 milyon emekli var


BAŞLIKTA yuvarlak olarak ifade ettiğimiz sayı, son 6 yıl itibariyle, tabloda gösterilmiştir.

Sahte kimlik ve evraklarla başkasının yerine tedavi olmanın önlenmesi hk.

SGK damardan girecek!

Devlet vatandaşını artık damarından tanıyacak. Önümüzdeki yıl uygulanmaya başlanacak sistemde, hastanelere giden vatandaşların avuç içi damar izlerine bakılacak.

Staj yaparken verilen SSK sicil numarasının yanılgıya yol açması hk.

Staj sigortasında verilen sicil numarası yanılgıya yol açıyor

Soru: 25 Aralık 1967 Doğumluyum. 12 Şubat 1987 tarihinde staj sigortam var. Bu sigorta bildiğim kadarıyla emekliliğe bir katkı sağlamıyor. Bu sigortanın neden yapıldığını anlamış değilim. O dönemde, emekliliğe bir etkisi olmadığı konusunda bizi uyaranda olmadı. Bizlerde kendimizi sigortalı sandık. Oysaki, daha önceden de sigortalı olabilirdik.

Hizmet tespit davasını kazanarak emekli olma hk.

Hizmet tespit davasını kazanarak emekli olursunuz

Soru: 7 Mayıs 1965 doğumluyum. 9 bin gün primim var. İlk çalıştığım yerde girişim 1 Mayıs 1982 dir. Fakat prim ödemesi gözükmüyor. Bu sebeple 5 Ağustos 2009 tarihinde hizmet tespit davası açtım. Dava devam etmektedir. iki şahidimde mahkeme tarafından dinlendi. İşe giriş bildirgemin aslı bilir kişiye gitti. İmzamın ve resmimin benim olduğuna dair olumlu rapor geldi. Ayrıca, hakimin istemiş olduğu iş yerinin o yıllarda açık olduğuna belgeleyen raporu aldım. Bundan sonraki duruşmam 2 Şubat 2012 tarihinde. Bu bilgiler ışığında mahkemenin sonucu ne olur? Ne zaman emekliliği hak ederim? Ve geriye dönük hak sahibi olabilir miyim?

Emekli aylığınızdan başka geliriniz yoksa ödediğiniz emlak vergilerini geri alma imkanı hk.

Eşimin ödediği emlak vergilerini geri alabilir miyiz?

27 KASIM 2011 tarihli AKŞAM Gazetesindeki köşe yazınızı okudum. Ben 15 Temmuz 2011'de emekli oldum. 1994 yılında biten eşimle 1/2 oranında hisseye sahip olduğumuz brüt 117 m2 evimiz var. Eşim hiçbir sosyal güvenlik kuruluşuna tabi değil, benim sigortam üzerinden bakılıyor. Tapuyu aldığımızdan beri ben ve eşim ayrı ayrı emlak vergisi ödüyoruz. Yazınızda belirttiğinize göre eşimin vergi ödememesi gerekir diye düşünüyorum. Eğer böyle ise 2007 ve takip eden yıllarda eşimin ödediği vergiyi geri alabilir miyiz? E. Hayri ESİN

Özürlü çocuğu olan annelerin erken emeklilik durumu hk.

Özürlü çocuğu olan annelerden SGK ne istiyor?

Dr. Resul KURT

Bu köşede zaman zaman SGK’nın vatandaşlara verdiği hizmetin kalitesini ve yapılan uygulama yanlışlıklarını dile getiriyoruz. İşte okurlarımızdan Feyza Sema İnan da diyor ki; “Ben 1977 doğumluyum ve bir tekstil firmasında insan kaynakları uzmanı olarak çalışmaktayım. Down Sendromlu 4 yaşında bir oğlum var. 1 Ekim 2008’de çıkan kanunda özürlü çocuğu olan annelerin erken emeklilik hakkından söz ediliyor. Benim oğlumun özür derecesi yüzde 65 olmasına rağmen, SGK Başkanlığı’ndan olumsuz cevap aldım. Bu kanundan ben neden faydalanamıyorum?”

Tarım SSK’da borçlanma ile 900 günü tamamlayıp dul aylığı bağlatma hk.

Tarım SSK’da borçlanma ile 900 gün tamamlanır

Eşim Mahmut Avcıoğlu 2010 yılın mayıs ayında vefat etti. Kendisi, 01.08.2005 günü Tarım SSK’lı olmuştu ve hem 5 yılı hem de 900 günü tamamlayamadan vefat ettiğinden, Urfa SGK’ya gittik askerliğini borçlanalım da bana dul aylığı bağlansın diye ama SGK 900 günü tamamlamak için askerlik borçlanması olmaz dedi. Bu doğru mu? Eşi

Ücretsiz SMS ile cep telefonunuza gelecek SGK hizmetleri hk.

ÜCRETSİZ SMS İLE SGK HİZMET VERECEK

SGK vatandaş odaklı hizmet verme adına etkin, kaliteli ve süratli olarak aşağıdaki hizmetleri verecektir. Bu hizmetlerden yararlanmak isteyen işveren iştirakçi ve hak sahiplerine SMS ile (ücretsiz) on-line olarak bildirilecektir.

Sigortalının ölümü halinde ana ve babaya aylık bağlanabilmesi için aranan şartlar hk.

Anne ve babaya ölen çocuğundan aylık bağlanması

Sigortalının çalışırken veya sürekli iş göremezlik geliri ile malullük, vazife malullüğü veya yaşlılık aylığı almaktayken ölümü halinde, öncelikle eş ve çocuklarına dul ve yetim aylığı bağlanıyor.

Eş ve çocukların yanı sıra, kanunda aranan şartları sağlaması halinde ana ve babaya da ölen çocuğundan gelir veya aylık bağlanabiliyor.

Sigortalı çalışan kız çocuğunun Emekli Sandığından yetim aylığı alması hk.

Sigortalı çalışan kız çocuğu Emekli Sandığından yetim aylığı alabilir

Soru: 11 Kasım 2011 tarihinde babamızı kaybettik. Annem de babam gibi Emekli Sandığından emekli. Anneme babamın emekli maaşının yüzde 50 si bağlandı. Kız kardeşim ise 4 yıldır SSK’lı olarak çalışmakta ve bekar. Bu durumda kız kardeşime de maaş bağlanabilir mi?

Fazla prim gün sayısının bağlanacak olan SGK emekli aylığına etkisi hk.

Gün Sayım Artarsa Emekli Aylığım Ne Kadar Etkilenir?


Soru: Yazılarınızın ve sayfanızın takipçisiyim. Benim de bir sorum var. Şu an 8 bin 600 günüm var. Şimdi emekli olmam mı yoksa 9 bin günü tamamlayıp emekli olmam mı daha avantajlı olur? Necmi EMİR

Evlenen kız çocuklarına çeyiz parası ödenmesi hk.

Sigortalının evlenen kız çocuklarına çeyiz parası ödenir


Soru: “Malullük maaşı alan eşim vefat edince bana ve kızıma maaş bağlandı. Kızım ay sonunda evlenecek. Kızıma ne kadar çeyiz parası ödenecek, ileride ben de evlenirsem çeyiz parası alabilir miyim?” Ayşe V.

Bugün itibariyle kıdem tazminatı tavanı hk.

Kıdem tazminatında tavan var mı?

Kıdem tazminatı konusu, çalışma hayatının en sorunlu alanlarından birisi olup, iş davalarının neredeyse büyük bölümü kıdem tazminatıyla ilgili. Kıdem tazminatının ödenmemesi, eksik ödenmesi gibi konular en çok anlaşmazlık olan konular. Okurumuz Adil AÇIK, “Kamu veya özel sektörde çalışan işçiler kanunda sayılan koşullarla işten çıktığında yada çıkarıldığında kıdem tazminatı alırlar. Bugün itibariyle kıdem tazminatı tavanı 2.731,85 TL’dir. Mantığım almıyor. Kıdem tazminatında tavan uygulamasının bir gerekçesi var mıdır? Varsa nedir?” diye soruyor.

Vefat eden sigortalı çocuklarından ana ve babaya aylık bağlanması hk.

Oğlundan ana-babaya aylık verilir

Ali bey, oğlum 1998 yılında vefat etti ve ben emekli değilim. Eşim ise emekli ben oğlumdan aylık alabilir miyim? İsmi Saklı

Hanımefendi, çocuklarından ana ve babaya aylık bağlanır ama bunun iki hatta üç bölümü var.

Fazla vergi ödeyip dava açan çalışanlara vergi iadesi müjdesi hk.

Çalışana vergi iadesi müjdesi

Anayasa Mahkemesi'nin çalışanın gelir vergisinin yüzde 27'den fazla olamayacağı kararının ardından fazla vergi ödeyip dava açan çalışanlara müjde...

Hükümetin eşit işe eşit ücret başlığıyla açıkladığı memurların yeni ek ödeme düzenlemesi hk.

Hangi memur ne kadar ek ödeme alacak?

'Eşit işe eşit ücret' düzenlemesinden 450 bin memur yararlandı. Üst düzey görevlilere 723, memurlara ise 123 lira ek ödeme yapılacak.

Emeklilerin ve memurların maaşlarına enflasyon zammının eklenmesi hk.

Emekli ve memura enflasyon zammı

Enflasyondaki 5 aylık fark şimdiden, memur ve emeklilere zammın kapısını araladı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2011 Kasım enflasyonunu dün açıkladı. Kasımda, tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) aylık bazda bir önceki aya göre yüzde 1,73 artış gösterirken, yıllık bazda da yüzde 9,48'ye çıktı.

Kıdem tazminatı fonu kurulduğunda kazanılmış hakların durumu hk.

Türkiye hukuk devletidir kıdem tazminatı fonu kurulduğunda kazanılmış haklar korunur

Soru: SGK konusu ile ilgili bir kaç sorum olacak. Öncelikle 20 Mart 1975 doğumluyum.

Sigorta Sicil Kartımda ilk işe giriş tarihim 1 Ekim 1991 olarak gözükmekte.


1 Aralık 2011 tarihi itibarı ile toplam 3900 gün prim ödemem bulunmakta. Ama hizmet dökümünü incelediğimde, prim ödemelerimin 1993 de başladığı gözükmektedir. Meslek Lisesi Bankacılık Bölümü okuduğumdan dolayı, 2 yıl boyunca stajyer olarak çalışmıştım. Anladığım kadarı ile bu süreler sigortadan sayılmıyor.

Eş ve babadan bağlanacak aylıklardan yüksek olanı tercih etme hk.

Eş ve babadan bağlanacak aylıklardan yüksek olanı tercih edebilirsiniz

Soru: Çiftçi bağ-kur emeklisi eşim 27 Kasım 2011 tarihinde vefat etti. Esnaf Bağ-Kur emeklisi babam, Nisan 2002 de vefat etti. Hem eşimden, hem de babamdan ayrı ayrı emekli maaşı alabilir miyim? Aydınlatırsanız sevinirim.

Güler AKINCI/AFYON

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com