Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

15 Temmuz 2013 Pazartesi

233 TL’den az kazanana maaş!


233 TL’den az kazanana maaş!

2022 sayılı Kanuna göre muhtaç sayılan 65 yaşından büyükler ile yüzde 40’tan fazla özürlü olanlara aylık bağlanıyor. TBMM’den geçen henüz Resmi Gazete’de yayınlanmayan düzenleme ile muhtaçlık kriterindeki aylık gelir rakamı asgari ücrete endekslendi ve 233 lira oldu. Bugüne kadar bu rakam memur maaş katsayısına bağlı idi ve 120 lira olarak uygulanıyordu

En yüksek primi ödeyip en düşük emekli aylığı alanların sorunları



SGK’da esnafın temsilcisi de oldu

Sosyal Güvenlik uygulamalarında en mağdur kesim Bağ-Kur’lu dediğimiz esnaf-sanatkar ve vergi mükellefleri olmuştur. Toplamda en çok primi onlar öder, en uzun emeklilik bekleme zamanı onlarındır ve ne yazık ki en düşük emekli aylığı da onlara bağlanır…

Benim sahipsiz dediğim Bağ-Kur’lular da artık Sosyal Güvenlik Kurumu yönetim kuruluna üye gönderdiler ve ilk üyeleri de TESK başkanı Bendevi PALANDÖKEN oldu. Kendisini ve temsil ettiği camiasına yürekten tebrikler ediyorum.

Davayı kaybedersem SGK parayı benden tahsil edebilir mi?


Paran yoksa canını alamazlar

Ali bey, ben 6 yıl önce eşimin alkol alması nedeniyle eşimden ayrıldım babamdan kalan maaşını almaya başladım. Yakınlarım benden para istemeye başladılar bir süre sonra onlara para vermeyince beni şikayet edip maaşımı kestirdiler. Şimdi ise iş mahkemesine dava açtım bana SGK’dan yüklü bir ceza geldi şu anda oğlumun yanında kalıyorum kendi canımdan başka hiç bir gelirim ve malım da yok. Davayı kaybedersem benden SGK parayı tahsil edebilir mi? İsmi Saklı

65 yaş ve Özürlü aylığı alanların sayısı artar mı?


2022 (65 yaş ve Özürlü) aylığı alan sayısı artar mı? 

Kamuoyunda 65 yaş aylığı veya özürlü aylığı olarak bilinen 2022 sayılı Kanuna göre muhtaç sayılan 65 yaşından büyükler ile yüzde 40’dan fazla özürlü olanlara aylık bağlanmaktadır. TBMM’den geçen henüz Resmi Gazetede yayınlanmayan düzenleme ile muhtaçlık kriterindeki aylık gelir rakamı asgari ücrete endekslendi ve şimdilik 233 lira oldu. Bugüne kadar bu rakam memur maaş katsayısına bağlı idi ve bu gün 120 lira olarak uygulanıyordu.

2022 sayılı Kanun’un 1. maddesine göre, aylık bağlanacak olanların muhtaç sayılması gerekiyor ve bugüne kadar muhtaçlık kriteri, mevcut memur maaş katsayısı ile 1620 gösterge rakamının çarpımı ile bulunuyordu. 30 Haziran 2013 haliyle, 1620 X 0,073837 = 119,61 lira muhtaçlık sınırıydı. Şimdi muhtaçlık sınırı net asgari ücretin 3’de birine getirildi.

Gelir Vergisi açısından Engelli İndirimi Uygulaması hk.


Engelli indirimi uygulaması 

Daha önce de çeşitli vesilelerle yazdığımız üzere, Gelir Vergisi açısından 'Engelli İndirimi Uygulaması', Gelir Vergisi Kanunu'nun 31'inci maddesine göre ücretli çalışan engelli veya bakmakla yükümlü olduğu engelli bireyi bulunanlar, serbest meslek kazancı elde eden engelli veya bakmakla yükümlü olduğu engelli bireyi bulunanlar ve basit usulde vergilendirilen engelliler gelir vergisi indiriminden yararlanabilirler. Bu indirim uygulamasında Resmî Gazete'nin 30 Mart 2013 tarihli nüshasında yayınlanan 'Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik' ile değişiklik yapılmış olduğu belirtilerek artık engelli raporlarının Maliye Bakanlığı Merkez Sağlık Kurulu'na gönderilmeyeceği ve yapılacak işlemlerde rapordaki oranın esas alınacağı basında yer alan yazılarda benimsenmektedir. Bu yazımda engelliler için GV indirimi ile ilgili bazı detayları aşağıda anlatmaya çalışacağım.

Bağ-Kur sigortalısı olan babam ne zaman emekli olabilir?



Soru: 27.08.1957 doğumlu ve halen 225 gün SSK sigortalılığından sonra 27.03.1994 tarihinden beri Bağ-Kur sigortalısı olan babam ne zaman emekli olabilir? Y.YILMAZ

Cevap: Babanız 01.10.1999 tarihindeki yaş ve hizmet durumuna göre Bağ-Kur’dan emeklilik bakımından 58 yaşına tabi bulunuyor. Varsa muhtemelen 20 ay olan askerliğini borçlansa bile 25 yılını (9000 gününü) doldurarak emekliliği 3,5 yıldan önce mümkün olmayacağından babanız için en yakın emeklilik 27.08.2015 tarihinde yaştan emekliliktir.

Şevket Tezel - www.alitezel.com

SSK prim teşvikinden yararlanacak olan iller


Sigorta Priminde Yeni Bölgesel Teşvik Geldi 

6486 sayılı Kanunla 5510 sayılı Kanuna ilişkin getirilen değişikliklerden biri de prim teşviki ile ilgili idi. Getirilen değişiklik ile işverenlerin yurtdışında çalıştıracakları sigortalıları için de beş puanlık prim teşviki uygulanmasının önü açılmıştı. İşverenler için teşvikte hak mahrumiyetine neden olacak unsurlar arasında ise sigortasız işçi çalıştırmanın yanında, çalışmayan birini sigortalı olarak göstermeye de yer verilmişti.

6486 sayılı Kanunla bunlara ek olarak on ve üzerinde sigortalı çalıştıran işyerlerine uygulanmak üzere, Hazinece karşılanan bu beş puana, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden altı puana kadar ilave puan eklemeye, sosyoekonomik gelişmişlik endeksini dikkate almak suretiyle ilave puan uygulanacak illeri ve uygulama süresini belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili kılınmıştı.

İşte bu uygulamanın detaylarını ortaya koymak üzere 14.07.2013 tarihli RG’de yayımlanan 2013/4966 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile bu yeni sigorta prim teşviki yürürlüğe konuluyor.

BKK 01.01.2013 tarihinden geçerli olmak üzere 14.07.2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş bulunuyor.

Bilindiği üzere primlerini süresinde yatıran özel sektör işverenleri için zaten prime esas matrahları üzerinden yüzde 5’lik bir prim desteği yürürlükte bulunuyor. Getirilen bu ikincil prim desteği ise bölgesel nitelikte ve prime esas kazanç matrahı alt sınırına tabi bulunuyor. Üç gruba ayrılan ve üç ayrı tarihe kadar devam ettirilmesi öngörülen bu ikincil teşvik sigorta prim tabanına yani alt sınırına göre yüzde 6 oranını esas alıyor. Yani 5510 sayılı Kanunun 81 nci maddesinde öngörülen ve uygulanmakta olan malûllük, yaşlılık ve ölüm sigorta primi işveren hissesinde beş puanlık prim teşvikine ilave olarak, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanmak üzere altı puan ilave edilmek suretiyle sigorta primi teşviki uygulanacak.

Uygulama zikredilen illerde yüzde beş’lik prim teşvikinden yararlanmakta olan yani primlerini süresinde yatırmakta olan işyerlerinden en az 10 çalışanı olanlarını kapsıyor.

O iller hangileri?

Söz konusu yeni teşvik;

Afyonkarahisar, Amasya, Artvin, Bartın, Çorum, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Karaman, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Kütahya, Malatya, Nevşehir, Rize, Sivas, Trabzon ve Uşak'ta faaliyet gösteren iş yerleri için 31 Aralık 2016'ya kadar;

Adıyaman, Aksaray, Bayburt, Çankırı, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Kahramanmaraş, Kilis, Niğde, Ordu, Osmaniye, Sinop, Tokat, Tunceli ve Yozgat illerinde faaliyet gösteren iş yerleri için 31 Aralık 2017'ye kadar;

Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van ve Çanakkale’nin Bozcaada ve Gökçeada ilçeleri içinde faaliyet gösteren iş yerleri için ise 31 Aralık 2018'e kadar uygulanacak.

Beş puanlık prim teşvikinde yararlanamayan işyerleri ile Yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlar çerçevesinde düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilecek yatırımlarla istihdam edilen sigortalılar için teşvikten yararlanan işyerleri bu yeni teşvikin kapsamı dışında bulunuyor.

Şevket Tezel - www.alitezel.com

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com