Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

23 Ocak 2016 Cumartesi

Doğum borçlanması iptal edilebilir mi? - Şimdi doğum borçlanmasını bir dilekçe vererek Bağ-Kur'dan geri alıp SSK'ya kaydırabilir miyim?

Doğum borçlanması iptal edilebilir mi?
1951 doğumluyum. 1 Ekim 1970-Şubat 1980 yılları arasında Emekli Sandığına bağlı olarak çalıştım. Mart 1988-Aralık 1988 tarihleri arasında isteğe bağlı olarak Bağ-Kur'a prim yatırdım ve sonra ayrıldım. 1981 doğumlu bir çocuk annesiyim. Eylül 2014’ten itibaren Bağ-Kur'a tekrar prim yatırmaya başladım. Şubat 2015’te doğum borçlanmasını yatırdım. Kasım 2015 tarihine kadar Bağ-Kur'a primimi yatırdım. Kasım sonunda SSK’lı olarak çalışmaya başladım. Şimdi doğum borçlanmasını bir dilekçe vererek Bağ-Kur'dan geri alıp SSK'ya kaydırabilir miyim? SSK'dan doğum borçlanması yapabilmek için doğum tarihinden sonra 2 yılı geçmemek kaydı mı var? Bu durumda daha ne kadar prim yatırırsam SSK'dan emekli olabilirim? 11 yıl Emekli Sandığına bağlı çalışmış olduğum için Emekli Sandığından emekli olabilme şansım var mı? Aynur Kazancı
5510 sayılı SS ve GSS Kanununun 41. maddesine göre yapılan borçlanmalarda, aylık bağlanmamış olması şartıyla borçlanma tutarının tamamı sigortalının talebi üzerine faiz uygulanmaksızın iade edilmektedir. Doğum borçlanmasını 1 Ekim 2008 tarihinden sonra yapmış olup, henüz emekli aylığı bağlanmamış olduğundan, doğum borçlanmanızı iptal ettirebilirsiniz. Bu durumda borçlanma tutarı, faiz uygulanmaksızın iade edilir. 4/a (SSK) statüsünde çalışırken yeniden borçlanma talebinde bulunmanız halinde, borçlanacağınız süre 1981-1982 yıllarında 4/a kapsamında geçen sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Ancak yeni borçlanma tutarının hesabında, başvuru tarihindeki asgari ücret esas alınır.
Birden fazla sigortalılık kapsamında prim ödemesi olanlar, son 2520 günlük prim ödemesi daha çok hangi sigortalılık kapsamında ise o sigortalılık statüsünden, sigortalılık sürelerinin eşit olması halinde son sigortalılık statüsünden yine o sigortalılık statüsünün şartlarıyla emekli olabiliyorlar.
Emekli Sandığına tabi hizmetinizin 11 yıl olduğunu belirtmişsiniz. Ancak verdiğiniz tarih aralığına göre hizmet süreniz yaklaşık 9,5 yıl oluyor. Emekli Sandığından emeklilik için 15 yıl fiili hizmet süresi gerekiyor. 15 yılı tamamlamanız için geri kalan 5,5 yılın yarısını 4/a, diğer yarısını 4/b kapsamında prim ödeseniz de Emekli Sandığına tabi hizmet süreniz 4/a veya 4/b prim gününden az olacağından Emekli Sandığı statüsünden emekli olamazsınız.
Son 2520 günlük prim ödemenizin fazlası 4/a kapsamında olmak üzere 3600 prim günüyle 4/a statüsünden emekli olabilirsiniz. Bunun için mevcut doğum borçlanmanızı iptal ettirip, yeniden doğum borçlanması yaptıktan sonra, son prim ödeme tarihinden geriye doğru 2520 günlük prim ödemenizin fazlasının 4/a kapsamında olmasını sağlayacak kadar süre 4/a kapsamında prim ödediğinizde 4/a statüsünden emekli olabilirsiniz.
Mevcut prim günlerinizi net olarak vermediğinizden, 4/a kapsamında kaç gün prim ödemeniz gerektiğini söyleyemiyorum. Ancak şöyle bir hesap yapabilirsiniz. 2520 günden 4/b kapsamındaki prim gün sayınızı düşün. Kalan süreyi ikiye bölün. Çıkan gün sayısından bir fazla gün (doğum borçlanması dahil) 4/a kapsamında prim ödediğinizde, son 2520 günlük prim ödemenizin fazlası 4/a kapsamında olur. 
Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA



Ali ÖZTÜRK Ekonomist
SGK Sorularınız İçin Yazın:

SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama

En erken nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?

Emeklilik durumunuz hakkında merak ettiğiniz soruları emeklilikuzman@gmail.com adresine gönderebilirsiniz!

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com