Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Ekim 2016 Cumartesi

Yurtdışı borçlanma için aranılan şartlar nelerdir?



Yurtdışı borçlanma için aranılan şartlar nelerdir?

Yurtdışı sürelerinin borçlandırılabilmesi için; Türk vatandaşı olmak, borçlanma kapsamındaki yurtdışı sürelerini belgelendirmek ve yazılı istekte bulunmak şarttır.

Yurtdışı hizmet borçlanmalarında, “Türk vatandaşı olmak” şartının iki durumda yerine getirilmesi zorunludur. Bunlardan biri, borçlanılması istenilen sürelerde ilgilinin Türk vatandaşı olması, diğeri ise Türk vatandaşlığında geçen süreleri borçlanma talebinde bulunan sigortalı veya hak sahibinin yazılı başvuru tarihi itibari ile Türk vatandaşı olmasıdır.

Diğer bir anlatımla, Türk vatandaşlığında geçmeyen yurtdışı sigortalılık, işsizlik veya ev kadını olarak geçen süreler borçlandırılmayacağı gibi, borçlanma başvuru tarihinde Türk vatandaşı olmadığı tespit edilen sigortalı ve hak sahiplerinin borçlanma talepleri de reddedilir.

Türk vatandaşlığı ile birlikte yabancı ülke vatandaşlığı devam edenler de, söz konusu yasa ile getirilen düzenlemeden yararlanabilmektedirler.

Ancak kamuoyunda “pembe ya da mavi kart sahibi” olarak bilinen doğumla Türk vatandaşlığını kazanmış olup da sonradan vatandaşlıktan çıkma izni almak suretiyle yabancı bir ülke vatandaşlığını kazananlar, başvuru tarihinde Türk vatandaşı olmadıklarından borçlanma kapsamındaki sürelerde Türk vatandaşı olsalar bile, borçlanma hakkından yararlanamaz.

Borçlanmak için ayrıca yurda dönüş şartı aranmadığından yurtdışında iken borçlanma başvurusunda bulunanlar da, borçlanma hakkından 3201 sayılı Kanunun öngördüğü şartlarla yararlanabilirler.

Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: SGK

Türkiye’den nasıl emekli olabilirim?


Almanya’da sigorta başlangıç tarihi Türkiye’de de sigorta başlangıcıdır


Soru: Liseyi Türkiye‘de 1968 de bitirdim. Küçük islerde sigortasız çalıştım (kaynakçılık ve tamircilik gibi) ve1973 yılında tahsil için Almanya da okumaya karar verdim. 1975-1986 da Almanya Köln Üniversitesini Dr. Yüksek Kimyager sıfatı ile bitirdim. 4,5 sene Köln Üniversitesinde asistan olarak çalıştım. 1987-1998 yılları arasında İtalya’da araştırman olarak işe başladım. 1998- ve bu mesajı yazdığım tarihe kadarda, Almanya da Teknik Manager olarak Japon & Alman firmasında görevdeyim. 1 Ekim 2016 tarihinde de Almanya dan emekliliğe ayrılmış olacağım. Bu şartlarda Türkiye’den nasıl emekli olabilirim. 5375 gün için ne kadar prim gereklidir. Şayet Türkiye’de işe baslarsam, bu primde bir değişme olabilir mi?
Dr. Cengiz ERGÜN
Cevap: Almanya’da sigorta başlangıç tarihi Türkiye’de de sigorta başlangıç tarihi sayılıyor. Bu sizin için bir avantaj. Almanya’daki sigorta başlangıç tarihinizi belirtmemişsiniz. Almanya’da çalışmaya başladığınız tarih 23 Kasım 1986’dan önceki bir tarih ise; SSK‘da emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş, sonraki bir tarih ise, 25 yıl sigortalılık süresi, 5375 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabisiniz. Tükiye‘de kısa süre(bir kaç gün dahi) sigortalı çalıştıktan sonra Almanya‘daki çalışma sürenizin 5300(veya 5375 gününü) borçlanmanız halinde, 49 yaşınızı(veya 50 yaşınızı) dolduracağınız tarihte Türkiye’den de emekli olabilirsiniz. Yıl sonuna kadar borçlanırsanız; 5375 gün için ödemeniz gereken en az borçlanma bedeli 94.439 liradır. Ancak 3600 gün borçlanarak 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olmanız da mümkün. Bu takdir de 3600 gün için 63.252 lira ödemeniz gerekir.
Ekrem SARISU - POSTA


Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Raporluyken işyerimin kapanması halinde rapor ücretimi alabilir miyim?


Raporluyken işyerimin kapanması halinde rapor ücretimi alabilir miyim?

Geçici iş göremezlik ödeneği Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurulundan alınacak istirahat raporuna bağlıdır ve sigortalılara iş göremedikleri sürece ödenir, işyerinin kapanması bu ödemeyi engellememektedir.

Hastalık Sigortası hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtları için tıklayın

Kaynak: SGK

Sigortasız çalıştırdığı işçinin iş kazası bildirimini yapan işverenin sorumluluğu nedir?


Sigortasız çalıştırdığı işçinin iş kazası bildirimini yapan işverenin sorumluluğu nedir?

Sigortalılık hakkı yasal bir hak olup aynı zamanda mecburidir. Sigortalılık isteğe bağlı değildir. İşçi ile işverenin sigortalılığın yapılmayacağı konusunda yapacağı her türlü sözlü ve yazılı anlaşma geçersizdir. Bu bakımdan, işçi bakımından sigortasız çalıştırılma hukuk düzeninde bir anlam ifade etmeyeceğinden, sigortalı çalışan bir işçi gibi her türlü haktan yararlanabilir.

İş Kazası Sigortası hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtları için tıklayın

Kaynak: SGK

4(b)’den (Bağ-Kur) emekli maaşı almaktayım, oğlumdan 4(a)’dan (SSK) kalan aylığı da alabilir miyim?


4(b)’den (Bağ-Kur) emekli maaşı almaktayım, oğlumdan 4(a)’dan (SSK) kalan aylığı da alabilir miyim?

Ana ve babaya aylık bağlanabilmesi için; diğer çocuklardan hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması şartı aranmaktadır.

Ölüm Aylığı hakkında merak edilen diğer sorular ve yanıtları için tıklayın

Kaynak: SGK

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com