Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

17 Nisan 2017 Pazartesi

Annemi emekli etmenin yolu var mı?

Annemi emekli etmenin yolu var mı?
Soru: Annem 1957 doğumlu. 1974 yılında 155, 1988 yılında 106 gün ve 2014 yılında 49 gün SSK prim ödemesi var.  2014 - 2015 ve 2016 yıllarında Bağ-Kurlu. 1989 – 2000 yılları arasında 11 yıl dükkân işletti. Ancak Bağ-Kura bildirmedik. ( Bunun için yapabileceğimiz bir şey var mı? ) Annem yüzde 57 özürlü ve iki çocuğu var. Annemi emekli edebilmenin bir yolu var mı? Varsa bize bilgi verebilir misiniz? Sigortaya gidip gelip bilgi alamıyoruz. Çok zor diyorlar.
Burcu MEÇUL
Cevap: Öncelikle 1989-2000 arası için annenizin Bağ-Kurlu olamayacağını belirtelim. Çünkü anneniz gibi süresi içinde Bağ-Kura kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigortalılık hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılmakta.  Diğer taraftan annenizin yaş sorunu olmadığından engelli olmasının da sağladığı bir avantaj bulunmuyor. Anneniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan, eski yasa şartlarıyla emekli olacak. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. Annenizin, 310 gün SSK’ya, 3 yıl(1080 gün) Bağ-Kura prim ödediği anlaşılıyor. Annenizin doğumları muhtemelen sigorta başlangıç tarihinden sonradır. Doğumları arasında iki yıllık süre varsa ve doğum sonrasındaki iki yıllık sürelerde prim ödemesi yoksa(sorunuzdan olmadığı anlaşılıyor) iki doğunu borçlanarak toplam 1440 gün kazanabilir. Kazandığı günlerin SSK’ya sayılması için doğum borçlanmasını sigortalı bir işte çalışırken yapması gerekiyor. Doğum borçlanmasından sonra sigortalı bir işte çalışarak 770 gün daha prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir.


Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Ekrem SARISU - POSTA

Oğlum tazminat alabilir mi? - Alabilirse nasıl bir yol izlenmesi gerekir?

Oğlunuz kendi mi ayrıldı? Yoksa haksız yere işine son mu verildi?
Soru: Oğlum özel bir şirkette 10 yıl mühendis olarak çalıştı. Bazı nedenlerden dolayı ayrıldı. Ayrılırken tazminatını verdiler. Buradan ayrılınca başka bir özel şirkette çalışmaya başladı. 3 yıl çalıştıktan sonra buradan da ayrıldı. Fakat ayrılırken tazminatını vermediler. Oğlum bu tazminatı alabilir mi? Alabilirse nasıl bir yol izlenmesi gerekir?
Hüseyin BÜYÜKYILDIZ
Cevap: Oğlunuz işinden haklı bir neden yokken kendi isteği ile ayrılmışsa, kıdem tazminatı alma hakkı yok. İşveren kıdem tazminatı ödemez. Nitekim ödememişte. Ancak işveren ortada haklı bir neden yokken oğlunuzun iş akdini fesih ederek işine son vermişse, kıdem tazminatını da ödemesi gerekirdi. Bu durumda işten ayrıldığı tarihten itibaren 10 yıllık zamanaşımı süresi geçmemişse, iş mahkemesine dava açarak mahkemede belge veya şahitle işine haksız yere son verildiğini kanıtlayarak, kıdem tazminatını yargı yoluyla almayı deneyebilir.


Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Ekrem SARISU - POSTA

39 yaşındayım 4500 gün prim ödedim ne zaman emekli olurum?

1325 gün daha prim ödeyip 56 yaşı dolduracaksınız

Soru: 39 yaşındayım. Sigorta başlangıç tarihim 1996’dır.  Arada boşluklar var. Bugüne kadar 4500 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olurum?
Ahmet KARADOĞAN
Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5825 gün prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabisiniz. 1325 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 5825 güne tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.


Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Ekrem SARISU - POSTA

İşe başlangıç tarihim 1 Ekim 1988 ben ne zaman emekli olabilirim?

51 yaşınız dolduğunda emekli olursunuz
Her gün SÖZCÜ Gazetesinde sizin köşenizi okuyorum. İnsanlara açıklamalar yaparak yardım ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Benim sorum, ben ne zaman emekli olabilirim? Doğum tarihim 11 Aralık 1970. İşe başlangıç tarihim 1 Ekim 1988. Prim gün sayım 5134. Askerliğim 1990-1992 yıllar arasında yaptım. Murat Karaç
1 Ekim 1988 sigorta başlangıcıyla 4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalık süresi, 5450 prim günü ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliğinizi ilk defa sigortalı olduğunuz tarihten sonra yaptığınızdan, askerlik borçlanması emeklilik şartlarınızı değiştirmez. Sigortalılık süreniz dolmuş. 316 gün daha prim ödendiğinde prim gününüz de doluyor. 51 yaşınızı dolduracağınız 11 Aralık 2021’de emekli olmaya hak kazanırsınız.


Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Ne zaman emekli olabileceğimi paylaşabilir misiniz?

51 yaşından önce emekli olamazsınız
8 Temmuz 1988 sigorta giriş tarihim. 31 Mart 2017 tarihi itibariyle son işimden ayrıldım. İnternetten baktığımda 51 yaşında emekli olabileceğim sonucu çıkmakta. Ekte gönderdiğim SGK dökümümden de yararlanarak daha önce ya da ne zaman emekli olabileceğimi paylaşabilir misiniz? Metin Kaya
4/a (SSK) statüsünden emeklilik için 25 yıl sigortalık süresi, 5450 prim günü ve 51 yaş şartlarına tabisiniz. Sigortalılık süresi ve prim günü şartlarını sağlamışsınız. 51 yaşınızı doldurduğunuzda emekli olursunuz. Daha önce emekli olamazsınız.


Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com