Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

13 Kasım 2013 Çarşamba

Kıdem tazminatı ve emekli ikramiyesi hakkında Ali TEZEL'den çarpıcı tespitler!


İŞÇİNİN KIDEMİ DEĞİŞİRSE MEMURLARIN İKRAMİYELERİ DE KESİNLİKLE DEĞİŞİR

İşçilere her çalışma yılına karşın 30 günlük kıdem tazminatı ödenir, memurlara da her çalışma yılına 30 günlük ikramiye ödenir. Şimdi, kıdem tazminatı kaldırılıp yerine her yıl için 8, 12 veya 18 günlük kıdem tazminatı fonu getirmek istiyorlar ama bu gerçekleşirse, memurlar da artık her yıla 30 gün ikramiye alamazlar…

Adı farklı işlevi aynı;
İşçilere ödenene kıdem tazminatı deriz işverenleri öder, memurlar da adı ikramiyedir ve yine işverenleri öder. Tek farkı, memurun ikramiyesini SGK öder ve sonra da memurun son Kurumuna fatura gönderip tahsil eder. İşçilerin kıdem tazminatı konusunda ise maalesef devlet araya girip ödeyip, sonra işverenden tahsil etmiyor. İşçi ile işvereni karşı karşıya getiriyor.

İşçilere her çalışma yılına karşın 30 günlük kıdem tazminatı ödenir, memurlara da her çalışma yılına 30 günlük ikramiye ödenir. Şimdi, kıdem tazminatı kaldırılıp yerine her yıl için 8, 12 veya 18 günlük kıdem tazminatı fonu getirmek istiyorlar ama bu gerçekleşirse, memurlar da artık her yıla 30 gün ikramiye alamazlar.

***KIDEMİN İŞSİZLİK DÖNEMİ GÜVENCESİ ORTADAN KALKAR
Kıdem tazminatının mevcut halini değiştirip, fona çevirmekle kıdemin bir çok özelliği ortadan kalkar. Çalışanlar haklı sebeple işten çıktıklarında veya işveren onları 17. maddeye göre işten çıkardığında iş bulamazlarsa bu dönemde kıdem tazminatı ile evlerini geçindirebiliyorlardı. Çünkü işsizlik sigortası 400 lira ile 800 lira arasında para veriyor. Bu para ile daha önce alışılmış yaşam seviyesini sürdürmenin imkanı yok. Kıdem tazminatı bunu destekleyici oluyor. Hatta 6-8-10 ay olan işsizlik sigortası boyunca iş bulamayan kişilerin daha sonra işsizlik sigortasından para alamadıkları dönemde de harcayabilecek bir parası oluyor. İşverenin kucağına düşmemiş oluyor; yani asgari ücrete razı olayım, sesimi çıkarmamayım çaresizliği içine düşmemiş oluyor.

***SOSYAL PATLAMALARA NEDEN OLUR 
En önemlisi hayal meselesi. Bizim gibi ülkelerde, özellikle düşük ücretli ve iş gücünün sömürüldüğü ülkelerde çalışanlar aldıkları ücretlerle ancak karınlarını doyurabilirler. Bir kenara para arttırmaları hemen hemen imkansızdır. Tek hayalleri vardır; ileride emekli olduklarında veya işten ayrıldıklarında toplu bir para alacaklar ve bu parayla ev sahibi olacak, belki araba sahibi olacak. Oğlunu-kızını evlendirecek. Kıdem tazminatının kaldırılması, işçilerin çalışanların hayallerinin elinden alınması anlamına geliyor. Bizim gibi ülkelerde bu, toplumsal çatışmalara ve sosyal patlamalara neden olur. Çünkü kıdem tazminatı gibi gelecek ümidiyle yaşayan kişilerin hayallerini ellerinden aldığınızda o kişilerin tepkisinin ne olacağını bilemezsiniz. Çünkü kaybedecek bir şeyleri yoktur.

MEMURLARIN İKRAMİYELERİ DE KESİNLİKLE KALKAR
Kamuda çalışan işçiler de kıdem tazminatı alıyor. Almalarına bir engel yok. Kamuda çalışan memurlar için bunun adı “ikramiye” dir. Son brüt ücret x çalışma yılıdır ama adı “ikramiye” dir. İşçilerdeki kıdem tazminatı kalkarsa memurlarını ikramiyeleri de kesinlikle kalkar demektir. 1959 yılında, 1960 ihtilalinden hemen önce Menderes hükümetinin aldığı son kararlardan biri de emekli ikramiyelerinin kaldırılmasıdır; 5434 sayılı kanunda yazar. Ama 60 ihtilali olduğunda Konsey’in aldığı ilk kararlardan biri ikramiyenin geri getirilmesidir.

KIDEM TAZMİNATI GARANTİ FONU KURUN 
Kıdem tazminatının kaldırılmasında bir önceki Çalışma Bakanı Çelik, “İşçilerin kara kaşı kara gözü için kaldırıyoruz. Çünkü birçok küçük şirket kıdem tazminatı ödemekte acz içinde, ödeyemiyorlar. İşçilerimiz de para alamadıkları için zor durumdalar. Biz bunu fona devrederek onlardın paralarını almalarını sağlayacağız”, “Kamu ve büyük şirketler dışında kimse tazminat ödemiyor” demişti. Bu, aslında bir acizlik ifadesiydi. Sen ki Çalışma Bakanısın. Sen ki kıdem tazminatı alamayan işçilerin alacakları için en önde koşmalısın. Çünkü kuruluş amacı işçilerin hakları için bölge çalışma müdürlüğü kurmak ve iş müfettişleri çalıştırmak olan bir bakanlıkta Bakan, "Biz acz içindeyiz, ödetemiyoruz" diyorsa, düşünmek ve ardından şunu söylemek lazım: “Siz madem işçileri düşünüyorsunuz; küçük ve orta ölçekteki işyerlerinde çalışanların kıdem tazminatı alamıyorlarsa çözümü çok kolay. Kıdem Tazminatı Garanti Fonu kurun. İş sermayeye gelince Kredi Garanti Fonu kuruyorsunuz. KOBİ’lerin aldıkları fonu ödeyememesi halinde Kredi Garanti Fonu bunu ödesin” diyerek bankaları rahatlatıyorsunuz. O zaman gelin işçileri de rahatlatın. Deyin ki; “Ey işçiler. Kim ki kıdem tazminatını alamıyorsa gelsin Kıdem Tazminatı Garanti Fonu’ndan alsın” . Biz sizin samimiyetinizi görelim. Gerçek amacınız küçük işletmelerde çalışan işçilerin kıdem tazminatı alamadıkları için fon sistemi getirmekse bunu aşmanın tek yolu var; Kıdem Tazminatı Garanti Fonu kurmak.

Kaynak: ALİ TEZEL - GAZETE HABERTÜRK

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

  1. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için yaş şartı aranıyor mu?
  2. İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum ne yapmam gerekir?
  3. İsteğe bağlı sigortalılar hangi tarih itibarıyla sigortalı olacaklardır?
  4. İsteğe bağlı sigorta nedir?
  5. İsteğe bağlı sigortalılık prim oranları ne kadardır?
  6. 5510 sayılı Kanuna göre emeklilik yaşı hesabında 18 yaş altı çalışmalar sigortalılığın başlangıcı olarak değerlendirilir mi?
  7. 5510 sayılı Kanun gereğince yapılan borçlanmalar ne şekilde değerlendirilecektir?
  8. 5510 sayılı Kanuna göre sigortalılar hangi süreleri borçlanabilirler?
  9. 5510 sayılı Kanuna göre kimler doğum borçlanması yapabilmektedir?
  10. 5510 sayılı Kanuna göre fiili hizmet süresi zammı uygulamasından kimler yararlanmaktadır?
  11. 01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olup bu tarihten önce veya sonra aylık bağlananlar sosyal güvenlik destek primine tabi çalışabilecekler mi?
  12. 5510 sayılı Kanun gereğince sigortalılar, emekli aylıklarını kestirmeksizin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışabilecekler mi?
  13. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar sosyal güvenlik destek primine tabi olarak 4/a (SSK) kapsamında çalışabilecekler mi?
  14. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak 4/c kapsamında çalışabilecekler mi?
  15. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar,sosyal güvenlik destek primine tabi olarak BAĞ-KUR kapsamında çalışabilecekler mi?
  16. 5510 sayılı Kanunla ev hizmetlerinde çalışan sigortalıların, çalışmadıkları süreler için Genel Sağlık Sigortası primi ödenecek mi?
  17. 5510 sayılı Kanuna göre; özürlü sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanmasının şartları nelerdir?
  18. SGK'dan aylık almakta olan hak sahiplerinin aylıkları ne kadar süre içerisinde bankadan çekilmezse Kuruma iade edilir?
  19. Yabancı uyruklu kişiler sigortalı sayılacak mı?
  20. Yeni sistemde SGK aylık bağlama oranı düşürülüyor mu?
  21. 5510 sayılı Kanun kimlere SGK' ya bilgi ve belge verme yükümlülüğü getirmiştir?
  22. Emeklilik için geçerli olan süreler yeni Yasa ile uzatıldı mı?
  23. 5510 sayılı Kanuna göre 4(c) sigortalısı kimlerdir?
  24. 5510 sayılı Kanuna göre 4(b) sigortalısı kimlerdir?
  25. 5510 sayılı Kanuna göre 4(a) sigortalısı kimlerdir?
  26. Borçlanma için Kurumunuza başvuruda bulundum; ancak hesaplanan borç tutarını ödeyemedim bu durumda yapılacak olan işlem nedir?
  27. Bağ-kur'luyum 5510 sayılı Kanuna göre boşta geçen sürelerimi borçlanabilir miyim?
  28. 5510 sayılı Kanuna göre borçlanılacak sürelerin tamamının borçlanılması zorunlu mudur?
  29. Askerlik borçlanması yapmak istiyorum hangi belgelerle nereye müracaat etmem gerekir?
  30. İsteğe bağlı Bağ-kur'luyum doğum borçlanması yapabilir miyim?
  31. Askerlik borçlanması olarak ödediğim tutarı prim borçlarıma saydırabilir miyim?
  32. 5510 sayılı Kanuna göre köy muhtarlarının aylık prime esas kazançları ne şekilde belirlenir?
  33. Bağ-kur 'dan kız yetim aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  34. Bağ-kur'dan erkek yetim aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  35. Bağ-kur'dan dul aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  36. İş yerimde çalıştırdığım sigortalıların primlerini nasıl ve en geç ne zaman Sosyal Güvenlik Kurumuna ödemem gerekmektedir?
  37. SSK ve Bağ-kur borçlularına gönderilen ödeme emri ne anlama gelmektedir?
  38. Bağ-kur'lu olan kişilerin, prime esas kazançları ile ilgili yazılı beyanda bulunmamaları halinde, aylık primleri nasıl belirlenir?
  39. Bağ-kur'da prime esas kazançlarını düşük beyan edenler hakkında nasıl bir işlem yapılmaktadır?
  40. Bağ-kur kapsamında sigortalı olanlar, aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı nasıl belirlenir?
  41. Birden fazla işyeri sahibiyim her bir işyerinden dolayı ayrı ayrı prim yatıracak mıyım?
  42. İsteğe bağlı sigortalıyım zorunlu sigortalılık nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna borcum var bu durum isteğe bağlı sigortalılığımı etkiler mi?
  43. 510 sayılı Kanunun 4/b kapsamında BAĞ-KUR sigortalısı olanların primleri nasıl yatırılacaktır?
  44. İsteğe bağlı sigortalıyım ödeyemediğim aylardan dolayı biriken prim borçlarımı en geç ne zaman yatırmak zorundayım?
  45. Bağ-kur sigortalılarının prime esas kazançları nasıl uygulanacaktır?
  46. BAĞ-KUR sigortalısıyım Malüliyet talebim Kurum Sağlık Kurulunca reddedildi ne yapabilirim?
  47. BAĞ-KUR sigortalısıyım Malül aylığı alabilmek için çalışma gücündeki kayıp oranı ne olmalıdır?
  48. BAĞ-KUR sigortalısı iken başkasının bakımına muhtaç derecede malül oldum emekli olabilir miyim?
  49. BAĞ-KUR sigortalısıyım Kurumunuz Sağlık Kurulunun red kararına karşı malülen emekli olabilmek için Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulundum Yüksek Sağlık Kurulu beni yeniden muayene eder mi?
  50. BAĞ-KUR'dan erkek yetim aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi
  51. BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?
  52. BAĞ-KUR sigortalısıyım borçlanma sürelerim aylık hesabında dikkate alınır mı?
  53. BAĞ-KUR'dan dul aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde dul maaşım kesilir mi?
  54. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR sigortalılarının prim borçlarının olması yaşlılık aylığı bağlanmasını etkiler mi?
  55. BAĞ-KUR emeklisi eşimden dul aylığı alıyorum aynı zamanda babamdan da BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alabilir miyim?
  56. BAĞ-KUR emeklisi imam nikahlı eşim vefat etti ölüm aylığı alabilir miyim?
  57. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR'a tabi çalışanların malülen emekli olma şartı nedir?
  58. 1479 sayılı BAĞ-KUR Kanununa göre yaşlılık aylığı almakta iken Belediye Başkanı seçildim Emekli aylığım kesilir mi?
  59. BAĞ-KUR emeklisiyim eşim vefat etti cenaze ödeneği alabilir miyim?
  60. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocuğuyum evlenme ödeneği almak için ne yapmalıyım?
  61. SSK sigortalısı olarak çalışan bekar bir bayanım BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?
  62. BAĞ-KUR sigortalıları için ödenen cenaze ödeneği ne kadardır?
  63. Babam 4(b) BAĞ-KUR sigortalısıyken vefat etti biz Hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır mı?
  64. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı almakta iken evlendim Evlenme ödeneği hesaplanırken maaşım ile birlikte aldığım ek ödeme bu tutara dahil edilir mi?
  65. Çiftçi BAĞ-KUR'undan dolayı yetim aylığı alan bir bayanım Evlendiğimde evlenme ikramiyesi alabilir miyim?
  66. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocukları evlenmeleri halinde evlenme ödeneği alabilecek mi?
  67. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocuğuyum Evlenme ödeneği almak için ne yapmalıyım?
  68. BAĞ-KUR'dan evlenme ödeneği almıştım ikinci kez evlendim yine evlenme ödeneği alabilir miyim?
  69. 90 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanan iş yeri ve işte çalışıyorum benden ve işverenimden tahsil edilecek olan malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranları kaçtır?
  70. 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanan iş yeri ve işte çalışıyorum benden ve işverenimden tahsil edilecek olan malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranı kaçtır?
  71. İtfaiyede yangın söndürme işlerinde çalışıyorum yaş haddi indiriminden nasıl yararlanabilirim?
  72. Cam fabrikasında eritme işlerinde çalışan SSK sigortalısıyım fiili hizmet süresi zammım ne kadardır?
  73. Döküm fabrikasında maden eritme işlerinde çalışıyorum en fazla kaç yıl fiili hizmet süresi zammı alabilirim?
  74. Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işlerde çalışan SSK sigortalısıyım fiili hizmet süresi zammı ne kadardır?
  75. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar fiili hizmet süresi zammı uygulamasından yararlanabilirler mi?
  76. Su altında dalgıçlık işinde çalışan sigortalıyım fiili hizmet süresi zammım ne kadardır?
  77. 360 günden eksik sürelerime fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?
  78. Yeraltı maden ocaklarında, kanalizasyon yapımı işlerinde çalışıyorum yaş haddi indiriminden nasıl yararlanabilirim?
  79. Yaptığım iş nedeniyle aynı anda birden fazla riske tabiyim her iki risk için de fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?
  80. İtfaiye teşkilatında çalışanlar fiili hizmet süresi zammından yararlanabilirler mi?
  81. Geçici iş göremezlik ödeneği alabilmem için aranan şartlar nelerdir?
  82. Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
  83. Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinin tesis, atölye ve benzeri ünitelerinde çalıştırılan hükümlülerin isteğe bağlı sigortalılık başvuruları kim tarafından, nasıl yapılacaktır?
  84. İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini posta ile Kurumunuza göndermem başvuru tarihini etkiler mi?
  85. Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme ve geliştirme kurslarına katılan kursiyerler isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
  86. Ölen sigortalıdan dolayı ölüm geliri alan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
  87. İsteğe bağlı sigortalılık hangi hallerde sona erer?
  88. 5510 sayılı Kanundan sonra isteğe bağlı sigortalıların sigortalılık statüleri ne olacaktır?
  89. Ocak 2010 ayına ait isteğe bağlı sigorta primini en geç ne zamana kadar ödemeliyim?
  90. Sürekli iş göremezlik geliri alan kişilerin isteğe bağlı sigortalı olmaları halinde genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekir mi?
  91. Ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan yabancı bir ülkede SSK kapsamında çalışan sigortalıyım. İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum. Bunun için işverenim benim adıma Kurumunuza müracaat edebilir mi?
  92. 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının prime esas kazançları nasıl uygulanacaktır?
  93. İsteğe bağlı sigortalıyım analık borçlanması yapabilir miyim?
  94. İsteğe bağlı sigortalılar, Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecekler mi?
  95. Askerlik borçlanması olarak ödediğim tutarı prim borçlarıma saydırabilir miyim?
  96. 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce İsteğe Bağlı Sigortalı olanların durumları ne olacak?

Genel sağlık sigortası GSS hakkında son gelişmeler!


Sağlık sistemine Fransız modeli geliyor

Hükümet, Genel Sağlık Sigortası’nın kapsamını daraltıyor. Karşılanmayan tedavi giderleri için devreye özel sağlık sigortası girecek. Sigorta şirketleri bu uygulama için daha ucuz sağlık poliçeleri hazırlayacak

Sağlık sistemine Fransız modeli geliyor

Hükümet, şu anda tüp bebekten diş tedavisine kadar tüm tedavi ve ilaç giderlerini karşılayan genel sağlık sisteminin kapsamını daraltacak. Böylece, Genel Sağlık Sigortası’nın (GSS) üzerindeki yüklerin hafifletilmesi planlanıyor. Hatırlanacağı gibi hükümet, 2012 yılı itibariyle 18 yaşın altındakiler ve Yeşil Kartı bulunanlar dışındaki tüm vatandaşları GSS kapsamına almıştı.

Ancak, GSS’nin maliyeti devlet bütçesine yük olmaya başladı. Bu yükün hafifletilmesi için yıllardır konuşulan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile ilgili adımlar atıldı. Konuyla ilgili olarak Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, “Sağlık sistemine Fransa’da uygulanan sistemin benzeri getiriliyor. Devlet, Genel Sağlık Sigortası’ndaki geniş teminatları daraltmayı planlıyor. Çünkü, buradaki harcamalar devlet bütçesini aşıyor. Bu konuda çalışmalar devam ediyor ve devreye ‘Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ girecek” dedi.

Devlet-özel farkı kalkıyor

Şişmanoğlu’nun verdiği bilgilere göre, şu anda SGK anlaş anlaşmalı özel hastanelerde, devlet tedavi ve tahlil giderleri için hastaneye 30 TL ödüyor. Üzerini vatandaş tamamlıyor (ya nakit ödüyor ya da özel sağlık sigortası varsa onu kullanıyor).

Şişmanoğlu, “Ancak, devletin özel hastane, devlet hastanesi farkı kalmasın diye bir yol planı var. Yani, devlet artık her harcamaya teminat vermeyecek” dedi.

Ortalama 250 TL olur

Devletin karşılamadığı teminatlar için özel sigorta şirketleri, ‘Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’ adıyla sağlık sigortası paketleri hazırlayacak. Bu paketlerde ek bazı teminatlar da olabilecek. Örneğin, bir hastanede 4 kişilik oda yerine tek kişilik oda farkı veya refakatçi için yatak isteme gibi teminatlar olabilecek.
Şu anda özel sağlık sigortası bulunanların sayısı 1.5 milyon kişi. Şişmanoğlu, uygulamayla şirketlerin de daha geniş bir tabana ulaşacağını kaydetti.

Ağırlıklı olarak çalışanların ve yaşı 50’ye yaklaşanların sağlık sigortası yaptırdığını hatırlatan Şişmanoğlu, “Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ile gençler de sigorta yaptırabilecek. Şu anda yatarak tedavilerin ortalama yıllık primi 250-300 TL. Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nda da yatarak tedavide poliçe fiyatları bu seviyede olur. Ancak, ayakta da istendiğinde ortalama 500-600 TL olur. Böylece, sağlık sigortası fiyatları da zamanla düşmüş olacak” diye konuştu.


Sektörde sürpriz büyüme!

Levent Şişmanoğlu, Ray Sigorta’nın prim üretiminin bu yılın ilk 9 ayında yüzde 21, hayat dışı sigorta sektörünün ise yüzde 24 büyüdüğünü söyledi. Bu artışların sürpriz olduğunu kaydeden Şişmanoğlu büyümeyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Trafik sigortasında prim üretimi yüzde 37 büyüdü. Ayrıca, DASK’ın da etkisiyle yangın branşında yüzde 28’lik artış oldu. Bunların etkisiyle sektör hızlı büyüdü. Öte yandan, kasko da sektör yüzde 13 büyüdü. Eylül itibariyle kaskoda primler yüzde 15 ucuzladı. Bu düşüş 2014’te de devam eder.”
Bu arada, Ray Sigorta bu yılın 9 aylık dönemini 1.2 milyon TL vergi öncesi kârlı kapattı.

BES’e de girecek...

Ray Sigorta’nın hissedarı Avusturyalı VIG, Türkiye’deki faaliyetlerinden memnun olduğunu hatırlatan Şişmanoğlu, grubun bireysel emeklilik sektöründe de faaliyet göstermek istediğini belirtti. VIG, satın almalarla ilgileniyor.

Kaynak: AYFER YILDIZ - MİLLİYET

Etiketler: SGK, diş, yol, Eder, prim, DASK, İlaç, kasko, vergi, düşüş, yatak, nakit, kartı, Hızlı, memnun, sektör, poliçe, yangın, Tedavi, sayısı, Fransa, Türkiye, sürpriz, sigorta, Hastane, konuştu, kişilik, uygulama, emeklilik, yol planı, Hastanede, fiyatları, genel sağlık, özel hastane, Bireysel emeklilik, genel sağlık sigortası,


AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Ali ÖZTÜRK Ekonomist 

Emeklilik Sorularınız için yazın: 

emeklilikuzman@gmail.com

Emeklilik tarihine 1 yıldan az süre kalan SSK ve Bağ-kur'luların dikkatine!
Değerli sigortalılar;

Eğer birden fazla Kurumda hizmetiniz varsa emekli olmanıza 6 ay ila 1 yıl kala hizmet birleştirme başvurusu yapmanız menfaatiniz icabıdır.

Örneğin şimdi SSK'lı çalışıyorsunuz ama geçmişte Bağ-kur hizmetiniz varsa SSK emeklisi olmanıza 6 ay ila 1 yıl kala hizmet birleştirme talebinde bulunun. ( SSK dosyasında Bağ-kur hizmetlerini birleştirme )

Veya Bağ-kur emeklisi olmayı bekliyorsunuz ama geçmişte SSK hizmetleriniz varsa Bağ-kur emeklisi olmanıza 6 ay ila 1 yıl kala hizmet birleştirme talebinde bulunun.  ( Bağ-kur dosyasında SSK  hizmetlerini birleştirme )

Hizmet birleştirme işlemleri hala uzun sürmekte olup emekli olunacak süreyi uzatmaktadır.

Eğer emeklilik tarihiniz gelmeden hizmetlerinizi emekli olacağınız Kurum dosyasında birleştirirseniz ve size çıkartılan veya çıkartılacak (Bağ-kur prim borcu veya basmak intibakı farkı ) borçları öderseniz daha hızlı emekli olursunuz.

Bu hizmet birleştirme işlemlerini emeklilik öncesinde başvurup sonuçlandırırsanız; emeklilik tarihiniz geldiğinde emeklilik başvurunuzu yapar emeklilik başvurusu yaptıktan sonra çıkartılacak sürpriz Bağ-kur borçları veya basamak intibakı farklarıyla uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Emeklilik tarihinize ne kadar kaldığını merak ediyorsanız sigortalılık bilgilerinizle emeklilikuzman@gmail.com adresine mesaj atabilirsiniz.


Talep etmeniz halinde yukarıdaki sorularınız ve daha fazlası için bizden yanıt alabilirsiniz.

Sorularınız detaylı bir şekilde yazılı olarak yanıtlanmaktadır.

Danışmanlık hizmetimiz ücretlidir.

Ali ÖZTÜRK Ekonomist

SGK Emeklilik Sorularınız İçin Yazın:

emeklilikuzman@gmail.com

Kredi kartı limitleri ne zaman düşürülecek?


Kredi Kartı limitleri ne zaman düşürülecek?

Kredi ve kredi kartına müdahale yolda...Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi ve kredi kartında aşırılığın olduğu alanlara müdahale edeceklerini belirterek, “Malum aşırılık ekonomiye zarar veriyor. Bu nedenle makul genişlemenin önünü açacağız” dedi.

Kredi Kartı limitleri ne zaman düşürülecek?

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi ve kredi kartında aşırılığın olduğu alanlara müdahale edeceklerini belirterek, “Malum aşırılık ekonomiye zarar veriyor. Bu nedenle makul genişlemenin önünü açacağız” dedi.

"KREDİ KARTINDA GEREKLİ EK DÜZENLEMELERİ ÇALIŞIYORUZ"

Babacan, bireysel krediler, tüketici kredileri kredi kartları ile ilgili düzenlemelerin önemli bir bölümünü yaptıklarını, bunların yayımlanıp uygulamaya girdiğini belirterek, "Geride kalan 3 çalışma alanı vardı. Bu üç  alanla alakalı etki analizleri üzerinde çalışılıyor.  Bu çalışma bittikten sonra  hangi alanda ne kadar düzenleme yapacağımızın kararını vermiş olacağız. Aşırılığın oluştuğu alanlara daha fazla düzenleme yapacağız ama makul bir miktarda kredi genişlemesinin de önünü açık tutacağız. O 'makul' kelimesinin altını çizerek söylüyorum. Aşırılık ekonomimize zarar veriyor. Kredi hacmi büyüyecek, ama makul ve dengeli büyüyecek" ifadesini kullandı.
   
Ali Babacan, kredilere, ihracat, yatırım ve KOBİ'ler içinse "evet" dediklerini, ancak tüketim içinse dikkatli olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, gerekirse ilave tedbirler alacaklarını söyledi.

Kredi ve kredi kartına müdahale yolda

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kredi ve kredi kartında aşırılığın olduğu alanlara müdahale edeceklerini belirterek, “Malum aşırılık ekonomiye zarar veriyor. Bu nedenle makul genişlemenin önünü açacağız” dedi.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) devlet katkısının etkilerinin açıklandığı basın toplantısında basın mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtladı.

Sigortalar Birliği (TSB)Yönetim Kurulu Başkanı Recep Koçak’ın Kıdem Tazminatı Fonu’nda BES’in de yer alması önerisi ile ilgili yorumlarının sorulması üzerine Babacan, şunları kaydetti:
“Kıdem tazminatı hakkından yüzde 10 pay alıyor, yüzde 90 alamıyor. Bu yüzde 10 sendikalılık oranının büyük olduğu kesim. Bunun yanında kamuda olanlar, büyük şirketlerde görev yapanlar hakkını alıyor. Burada sendikasız yığınlar hakkını alamıyor. Örnek veriyorum, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı sendikalarla bir araya geliyor. Masada yüzde 10 var, kıdem tazminatı alamayan yüzde 90 yok. Gelinen aşamada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, kıdem tazminatı ile ilgili projeyi yürütecek. Ama biz iktidar olarak her kesimi göz önünde bulundurmalıyız.

Kıdem Tazminatı Fonu’nu bir şirket temelinde de ele alabiliriz. Şirkette görev yapanların büyük bölümü fona geçmeye sıcak ise bu yapılabilir. Tabii dileyenler de eski sistemde devam edebilir. Ama bir şirkette görev yapanlar Kıdem Tazminatı Fonu’ndan yana ise, bu anlamda irade koyuyorsa biz kapıyı açmalıyız. Çünkü burada yüzde 10 şanslı, yüzde 90 mağdur. Bu mağdurların temenni ve taleplerini karşılamak, hak kayıplarını gidermek sorumluluğumuz. Öte yandan o da sistemin ilerlemesi, fonun ilerlemesi için önemli bir ilave teşviktir. Tabii bunlar fikir ve tasarı safhasında, onu da unutmayalım.”
Cari açıkla ilgili bir soru üzerine de Babacan, “Tahminleri ortaya koyduk. Bu sene yüzde 7’yi bir miktar aşan açığa ihtimal veriyoruz. Tabii bize göre açığı ay ay değil de, senenin tamamına bakarak ele almada fayda var” şeklinde konuştu.

KREDİ KARTI UYARISI

Kredi kartı limit ve taksit sınırlaması yasa tasarısına ilişkin olarak ise Babacan, “Bireysel kredi, tüketici kredisi, kredi kartı ile ilgili yasal yeniliklerin önemli bir bölümünü yaptık. Bunlar Orta Vadeli Programı (OVP) açıkladığımız mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayınlanıp yürürlüğe girdi. Şu an üç alanda ise Kalkınma Bakanlığı, Merkez Bankası, Hazine ve BDDK etki analizi ile ilgili çalışıyor. Bu çalışmalar bittikten sonra hangi konuda, ne kadar yenilik yapılacak, bunların kararını vereceğiz. Şu beyan edilmeli; aşırılığın meydana geldiği alanlarda daha fazla yenilik yapacağız. Makul kredi genişlemesinin önünü açacağız. Makul kelimesinin altını çiziyorum. Malum aşırılık ekonomiye zarar veriyor. Kredi hacmi makul ve dengeli büyüme önemli. Krediler üretim içinse, ihracat içinse, yatırım içinse evet ama tüketim içinse işte orada dikkatli olacak, makul olacak. Bu anlamda ilave önlemleri alacağız” dedi.

Kaynak: Milliyet

Etiketler: Kredi, BDDK, KOBİ, E.K., Cari, kartı, limit, fayda, Resmi, sıcak, kredi, kıdem, hangi, taksit, merkez, üretim, şirket, Sosyal, hazine, mağdur, önünde, Masada, konuştu, yatırım, ihracat, tüketim, güvenlik, ne kadar, tüketici, Müdahale, ne zaman, mükerrer, yüzde 10, Programı, emeklilik, düzenleme, Ali Babacan, Resmi Gazete, bireysel kredi, Merkez Bankası, Kredi kartları, kıdem tazminatı, Sosyal Güvenlik, tüketici kredisi, Bireysel emeklilik, başbakan yardımcısı, kredi kartı uyarısı, kıdem tazminatı fonu, Bireysel emeklilik sistemi, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı,

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

  1. SSK ve Bağ-kur Emeklilik Danışmanlık Hizmetleri
  2. Çözemediğiniz Her Türlü SSK ve Bağ-kur Sorunları
  3. 900 Günden Dul ve Yetim Aylığı Başvuruları
  4. Karşılaştırmalı SSK ve Bağ-kur Emeklilik Hesaplama
  5. Çakışan SSK ve Bağ-kur Hizmetlerinizin İncelenmesi
  6. Bağ-kur’dan SSK’ya Geçiş İşlemleri
  7. Bağ-kur’a Fazla Ödenen Paraların Geri Alınması
  8. Silinen Bağ-kur Hizmetlerinizin İhya Edilmesi
  9. Bağ-kur Dul ve Yetim Aylığı Başvuruları
  10. Bağ-kur borcu nedeniyle SGK'dan uyarı mektubu alan vergi mükellefleri ve şirket ortaklarının dikkatine!
  11. SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları
  12. SSK ve Bağ-kur Hizmet Birleştirme İşlemleri
  13. Kendi isteğimle ne zaman işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilirim?
  14. Erkek sigortalıların 55 yaşında 3600 günden emeklilik şartları
  15. Kadın sigortalıların 50 yaşında 3600 günden emeklilik şartları
  16. 4.10.2000 öncesi vergi kayıtlarımı Kuruma ibraz ederek Bağ-kur hizmeti kazanabilir miyim?
  17. Emeklilik başvurumuza kaç gün içerisinde cevap alabiliriz?
  18. Doğum borçlanması yaparak kimler hemen emekli olabilir?
  19. Emeklilik hesabım yapılırken hangi işe başlama tarihim sayılacak?
  20. Askerlik Borçlanmasıyla Erken Emeklilik
  21. En erken nereden ve nasıl emekli olacağınızı öğrenmek ister misiniz?
  22. Vekil öğretmenlik hizmetlerinizin SSK dosyanızda birleştirilmesi
  23. 3600 Günden Yaştan Emeklilik Başvuruları
  24. Vekil öğretmenlik hizmetlerinizin Bağ-kur dosyanızda birleştirilmesi
  25. T.C. Emekli Sandığı Hizmetlerinizin İhya Edilmesi

Kentsel dönüşümde dudak uçuklatan rakamlar!

İhlas Holding'e kentsel dönüşüm piyangosu

İhlas Holding'e kentsel dönüşüm piyangosu

İhlas Holding Gaziosmanpaşa'da 988 bin metrekare yüzölçümündeki alan üzerinde Gaziosmanpaşa Belediyesi ile birlikte kentsel dönüşüm projesi ve inşası gerçekleştirecek. Projeden, 4500 konut ve ticari alanlar geliştirilerek yaklaşık 1 milyar 860 milyon dolar ciro elde edilmesi planlanıyor.

Konuyla ilgili İhlas Holding'ten kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan o açıklama: 

 "İhlas Holding A.Ş. bünyesindeki şirketimiz ''İhlas Yapı Turizm Sağlık Ticaret A.Ş.'' İstanbul ili, Gaziosmanpaşa ilçesi, Karayolları ve Yenimahalle' yi içine alan bölgede 988.000 metrekarelik bir alan üzerinde 6306 sayılı kanun kapsamında kentsel dönüşüm projesini geliştirmek ve inşa etmek hususunda çalışmalara başlamıştır.

Şirketimiz bu proje üzerinde geliştireceği çalışmalar sonucunda maksimum % 40 inşaatı hak sahipleri ve belediye şirketine bırakacaktır. Kalan % 60 lık kısmın inşaatını ise İhlas Yapı değerlendirecektir.

Gaziosmanpaşa Belediyesi ve Gaziosmanpaşa İnşaat Yatırım Taahhüt Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin 1nci etaba ait araziyi teslim etmesi halinde 2014 yılının ilk altı ayında başlayacaktır.

Teslim edilen 350.000 metrekare alan üzerinde 4.500 konut ve ticari alanlar geliştirilerek yaklaşık bir milyar sekiz yüz altmış milyon (1.860.000.000,-$) USD ciro planlanmıştır."

Kaynak: Milliyet

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:



Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com