Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

13 Kasım 2013 Çarşamba

Kıdem tazminatı ve emekli ikramiyesi hakkında Ali TEZEL'den çarpıcı tespitler!


İŞÇİNİN KIDEMİ DEĞİŞİRSE MEMURLARIN İKRAMİYELERİ DE KESİNLİKLE DEĞİŞİR

İşçilere her çalışma yılına karşın 30 günlük kıdem tazminatı ödenir, memurlara da her çalışma yılına 30 günlük ikramiye ödenir. Şimdi, kıdem tazminatı kaldırılıp yerine her yıl için 8, 12 veya 18 günlük kıdem tazminatı fonu getirmek istiyorlar ama bu gerçekleşirse, memurlar da artık her yıla 30 gün ikramiye alamazlar…

Adı farklı işlevi aynı;
İşçilere ödenene kıdem tazminatı deriz işverenleri öder, memurlar da adı ikramiyedir ve yine işverenleri öder. Tek farkı, memurun ikramiyesini SGK öder ve sonra da memurun son Kurumuna fatura gönderip tahsil eder. İşçilerin kıdem tazminatı konusunda ise maalesef devlet araya girip ödeyip, sonra işverenden tahsil etmiyor. İşçi ile işvereni karşı karşıya getiriyor.

İşçilere her çalışma yılına karşın 30 günlük kıdem tazminatı ödenir, memurlara da her çalışma yılına 30 günlük ikramiye ödenir. Şimdi, kıdem tazminatı kaldırılıp yerine her yıl için 8, 12 veya 18 günlük kıdem tazminatı fonu getirmek istiyorlar ama bu gerçekleşirse, memurlar da artık her yıla 30 gün ikramiye alamazlar.

***KIDEMİN İŞSİZLİK DÖNEMİ GÜVENCESİ ORTADAN KALKAR
Kıdem tazminatının mevcut halini değiştirip, fona çevirmekle kıdemin bir çok özelliği ortadan kalkar. Çalışanlar haklı sebeple işten çıktıklarında veya işveren onları 17. maddeye göre işten çıkardığında iş bulamazlarsa bu dönemde kıdem tazminatı ile evlerini geçindirebiliyorlardı. Çünkü işsizlik sigortası 400 lira ile 800 lira arasında para veriyor. Bu para ile daha önce alışılmış yaşam seviyesini sürdürmenin imkanı yok. Kıdem tazminatı bunu destekleyici oluyor. Hatta 6-8-10 ay olan işsizlik sigortası boyunca iş bulamayan kişilerin daha sonra işsizlik sigortasından para alamadıkları dönemde de harcayabilecek bir parası oluyor. İşverenin kucağına düşmemiş oluyor; yani asgari ücrete razı olayım, sesimi çıkarmamayım çaresizliği içine düşmemiş oluyor.

***SOSYAL PATLAMALARA NEDEN OLUR 
En önemlisi hayal meselesi. Bizim gibi ülkelerde, özellikle düşük ücretli ve iş gücünün sömürüldüğü ülkelerde çalışanlar aldıkları ücretlerle ancak karınlarını doyurabilirler. Bir kenara para arttırmaları hemen hemen imkansızdır. Tek hayalleri vardır; ileride emekli olduklarında veya işten ayrıldıklarında toplu bir para alacaklar ve bu parayla ev sahibi olacak, belki araba sahibi olacak. Oğlunu-kızını evlendirecek. Kıdem tazminatının kaldırılması, işçilerin çalışanların hayallerinin elinden alınması anlamına geliyor. Bizim gibi ülkelerde bu, toplumsal çatışmalara ve sosyal patlamalara neden olur. Çünkü kıdem tazminatı gibi gelecek ümidiyle yaşayan kişilerin hayallerini ellerinden aldığınızda o kişilerin tepkisinin ne olacağını bilemezsiniz. Çünkü kaybedecek bir şeyleri yoktur.

MEMURLARIN İKRAMİYELERİ DE KESİNLİKLE KALKAR
Kamuda çalışan işçiler de kıdem tazminatı alıyor. Almalarına bir engel yok. Kamuda çalışan memurlar için bunun adı “ikramiye” dir. Son brüt ücret x çalışma yılıdır ama adı “ikramiye” dir. İşçilerdeki kıdem tazminatı kalkarsa memurlarını ikramiyeleri de kesinlikle kalkar demektir. 1959 yılında, 1960 ihtilalinden hemen önce Menderes hükümetinin aldığı son kararlardan biri de emekli ikramiyelerinin kaldırılmasıdır; 5434 sayılı kanunda yazar. Ama 60 ihtilali olduğunda Konsey’in aldığı ilk kararlardan biri ikramiyenin geri getirilmesidir.

KIDEM TAZMİNATI GARANTİ FONU KURUN 
Kıdem tazminatının kaldırılmasında bir önceki Çalışma Bakanı Çelik, “İşçilerin kara kaşı kara gözü için kaldırıyoruz. Çünkü birçok küçük şirket kıdem tazminatı ödemekte acz içinde, ödeyemiyorlar. İşçilerimiz de para alamadıkları için zor durumdalar. Biz bunu fona devrederek onlardın paralarını almalarını sağlayacağız”, “Kamu ve büyük şirketler dışında kimse tazminat ödemiyor” demişti. Bu, aslında bir acizlik ifadesiydi. Sen ki Çalışma Bakanısın. Sen ki kıdem tazminatı alamayan işçilerin alacakları için en önde koşmalısın. Çünkü kuruluş amacı işçilerin hakları için bölge çalışma müdürlüğü kurmak ve iş müfettişleri çalıştırmak olan bir bakanlıkta Bakan, "Biz acz içindeyiz, ödetemiyoruz" diyorsa, düşünmek ve ardından şunu söylemek lazım: “Siz madem işçileri düşünüyorsunuz; küçük ve orta ölçekteki işyerlerinde çalışanların kıdem tazminatı alamıyorlarsa çözümü çok kolay. Kıdem Tazminatı Garanti Fonu kurun. İş sermayeye gelince Kredi Garanti Fonu kuruyorsunuz. KOBİ’lerin aldıkları fonu ödeyememesi halinde Kredi Garanti Fonu bunu ödesin” diyerek bankaları rahatlatıyorsunuz. O zaman gelin işçileri de rahatlatın. Deyin ki; “Ey işçiler. Kim ki kıdem tazminatını alamıyorsa gelsin Kıdem Tazminatı Garanti Fonu’ndan alsın” . Biz sizin samimiyetinizi görelim. Gerçek amacınız küçük işletmelerde çalışan işçilerin kıdem tazminatı alamadıkları için fon sistemi getirmekse bunu aşmanın tek yolu var; Kıdem Tazminatı Garanti Fonu kurmak.

Kaynak: ALİ TEZEL - GAZETE HABERTÜRK

AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

  1. İsteğe bağlı sigortalı olabilmek için yaş şartı aranıyor mu?
  2. İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum ne yapmam gerekir?
  3. İsteğe bağlı sigortalılar hangi tarih itibarıyla sigortalı olacaklardır?
  4. İsteğe bağlı sigorta nedir?
  5. İsteğe bağlı sigortalılık prim oranları ne kadardır?
  6. 5510 sayılı Kanuna göre emeklilik yaşı hesabında 18 yaş altı çalışmalar sigortalılığın başlangıcı olarak değerlendirilir mi?
  7. 5510 sayılı Kanun gereğince yapılan borçlanmalar ne şekilde değerlendirilecektir?
  8. 5510 sayılı Kanuna göre sigortalılar hangi süreleri borçlanabilirler?
  9. 5510 sayılı Kanuna göre kimler doğum borçlanması yapabilmektedir?
  10. 5510 sayılı Kanuna göre fiili hizmet süresi zammı uygulamasından kimler yararlanmaktadır?
  11. 01.10.2008 tarihinden önce ilk defa sigortalı olup bu tarihten önce veya sonra aylık bağlananlar sosyal güvenlik destek primine tabi çalışabilecekler mi?
  12. 5510 sayılı Kanun gereğince sigortalılar, emekli aylıklarını kestirmeksizin Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışabilecekler mi?
  13. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar sosyal güvenlik destek primine tabi olarak 4/a (SSK) kapsamında çalışabilecekler mi?
  14. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar, sosyal güvenlik destek primine tabi olarak 4/c kapsamında çalışabilecekler mi?
  15. 5510 sayılı Kanuna göre 01.10.2008 tarihinden sonra ilk defa sigortalı olup, emekli aylığı bağlananlar,sosyal güvenlik destek primine tabi olarak BAĞ-KUR kapsamında çalışabilecekler mi?
  16. 5510 sayılı Kanunla ev hizmetlerinde çalışan sigortalıların, çalışmadıkları süreler için Genel Sağlık Sigortası primi ödenecek mi?
  17. 5510 sayılı Kanuna göre; özürlü sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanmasının şartları nelerdir?
  18. SGK'dan aylık almakta olan hak sahiplerinin aylıkları ne kadar süre içerisinde bankadan çekilmezse Kuruma iade edilir?
  19. Yabancı uyruklu kişiler sigortalı sayılacak mı?
  20. Yeni sistemde SGK aylık bağlama oranı düşürülüyor mu?
  21. 5510 sayılı Kanun kimlere SGK' ya bilgi ve belge verme yükümlülüğü getirmiştir?
  22. Emeklilik için geçerli olan süreler yeni Yasa ile uzatıldı mı?
  23. 5510 sayılı Kanuna göre 4(c) sigortalısı kimlerdir?
  24. 5510 sayılı Kanuna göre 4(b) sigortalısı kimlerdir?
  25. 5510 sayılı Kanuna göre 4(a) sigortalısı kimlerdir?
  26. Borçlanma için Kurumunuza başvuruda bulundum; ancak hesaplanan borç tutarını ödeyemedim bu durumda yapılacak olan işlem nedir?
  27. Bağ-kur'luyum 5510 sayılı Kanuna göre boşta geçen sürelerimi borçlanabilir miyim?
  28. 5510 sayılı Kanuna göre borçlanılacak sürelerin tamamının borçlanılması zorunlu mudur?
  29. Askerlik borçlanması yapmak istiyorum hangi belgelerle nereye müracaat etmem gerekir?
  30. İsteğe bağlı Bağ-kur'luyum doğum borçlanması yapabilir miyim?
  31. Askerlik borçlanması olarak ödediğim tutarı prim borçlarıma saydırabilir miyim?
  32. 5510 sayılı Kanuna göre köy muhtarlarının aylık prime esas kazançları ne şekilde belirlenir?
  33. Bağ-kur 'dan kız yetim aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  34. Bağ-kur'dan erkek yetim aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  35. Bağ-kur'dan dul aylığı alıyorum isteğe bağlı sigortalı olmam halinde genel sağlık sigortası primi ödemem gerekir mi?
  36. İş yerimde çalıştırdığım sigortalıların primlerini nasıl ve en geç ne zaman Sosyal Güvenlik Kurumuna ödemem gerekmektedir?
  37. SSK ve Bağ-kur borçlularına gönderilen ödeme emri ne anlama gelmektedir?
  38. Bağ-kur'lu olan kişilerin, prime esas kazançları ile ilgili yazılı beyanda bulunmamaları halinde, aylık primleri nasıl belirlenir?
  39. Bağ-kur'da prime esas kazançlarını düşük beyan edenler hakkında nasıl bir işlem yapılmaktadır?
  40. Bağ-kur kapsamında sigortalı olanlar, aynı zamanda işveren ise aylık prime esas kazancı nasıl belirlenir?
  41. Birden fazla işyeri sahibiyim her bir işyerinden dolayı ayrı ayrı prim yatıracak mıyım?
  42. İsteğe bağlı sigortalıyım zorunlu sigortalılık nedeniyle Sosyal Güvenlik Kurumuna borcum var bu durum isteğe bağlı sigortalılığımı etkiler mi?
  43. 510 sayılı Kanunun 4/b kapsamında BAĞ-KUR sigortalısı olanların primleri nasıl yatırılacaktır?
  44. İsteğe bağlı sigortalıyım ödeyemediğim aylardan dolayı biriken prim borçlarımı en geç ne zaman yatırmak zorundayım?
  45. Bağ-kur sigortalılarının prime esas kazançları nasıl uygulanacaktır?
  46. BAĞ-KUR sigortalısıyım Malüliyet talebim Kurum Sağlık Kurulunca reddedildi ne yapabilirim?
  47. BAĞ-KUR sigortalısıyım Malül aylığı alabilmek için çalışma gücündeki kayıp oranı ne olmalıdır?
  48. BAĞ-KUR sigortalısı iken başkasının bakımına muhtaç derecede malül oldum emekli olabilir miyim?
  49. BAĞ-KUR sigortalısıyım Kurumunuz Sağlık Kurulunun red kararına karşı malülen emekli olabilmek için Yüksek Sağlık Kuruluna itirazda bulundum Yüksek Sağlık Kurulu beni yeniden muayene eder mi?
  50. BAĞ-KUR'dan erkek yetim aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi
  51. BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde yetim aylığım kesilir mi?
  52. BAĞ-KUR sigortalısıyım borçlanma sürelerim aylık hesabında dikkate alınır mı?
  53. BAĞ-KUR'dan dul aylığı alıyorum İsteğe bağlı sigortalı olmam halinde dul maaşım kesilir mi?
  54. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR sigortalılarının prim borçlarının olması yaşlılık aylığı bağlanmasını etkiler mi?
  55. BAĞ-KUR emeklisi eşimden dul aylığı alıyorum aynı zamanda babamdan da BAĞ-KUR'dan kız yetim aylığı alabilir miyim?
  56. BAĞ-KUR emeklisi imam nikahlı eşim vefat etti ölüm aylığı alabilir miyim?
  57. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR'a tabi çalışanların malülen emekli olma şartı nedir?
  58. 1479 sayılı BAĞ-KUR Kanununa göre yaşlılık aylığı almakta iken Belediye Başkanı seçildim Emekli aylığım kesilir mi?
  59. BAĞ-KUR emeklisiyim eşim vefat etti cenaze ödeneği alabilir miyim?
  60. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocuğuyum evlenme ödeneği almak için ne yapmalıyım?
  61. SSK sigortalısı olarak çalışan bekar bir bayanım BAĞ-KUR emeklisi iken vefat eden babamdan yetim aylığı alabilir miyim?
  62. BAĞ-KUR sigortalıları için ödenen cenaze ödeneği ne kadardır?
  63. Babam 4(b) BAĞ-KUR sigortalısıyken vefat etti biz Hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanır mı?
  64. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı almakta iken evlendim Evlenme ödeneği hesaplanırken maaşım ile birlikte aldığım ek ödeme bu tutara dahil edilir mi?
  65. Çiftçi BAĞ-KUR'undan dolayı yetim aylığı alan bir bayanım Evlendiğimde evlenme ikramiyesi alabilir miyim?
  66. 5510 sayılı Kanuna göre BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocukları evlenmeleri halinde evlenme ödeneği alabilecek mi?
  67. BAĞ-KUR'dan yetim aylığı alan kız çocuğuyum Evlenme ödeneği almak için ne yapmalıyım?
  68. BAĞ-KUR'dan evlenme ödeneği almıştım ikinci kez evlendim yine evlenme ödeneği alabilir miyim?
  69. 90 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanan iş yeri ve işte çalışıyorum benden ve işverenimden tahsil edilecek olan malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranları kaçtır?
  70. 60 gün fiili hizmet süresi zammı uygulanan iş yeri ve işte çalışıyorum benden ve işverenimden tahsil edilecek olan malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası prim oranı kaçtır?
  71. İtfaiyede yangın söndürme işlerinde çalışıyorum yaş haddi indiriminden nasıl yararlanabilirim?
  72. Cam fabrikasında eritme işlerinde çalışan SSK sigortalısıyım fiili hizmet süresi zammım ne kadardır?
  73. Döküm fabrikasında maden eritme işlerinde çalışıyorum en fazla kaç yıl fiili hizmet süresi zammı alabilirim?
  74. Radyoaktif ve radyoiyonizan maddelerle yapılan işlerde çalışan SSK sigortalısıyım fiili hizmet süresi zammı ne kadardır?
  75. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışanlar fiili hizmet süresi zammı uygulamasından yararlanabilirler mi?
  76. Su altında dalgıçlık işinde çalışan sigortalıyım fiili hizmet süresi zammım ne kadardır?
  77. 360 günden eksik sürelerime fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?
  78. Yeraltı maden ocaklarında, kanalizasyon yapımı işlerinde çalışıyorum yaş haddi indiriminden nasıl yararlanabilirim?
  79. Yaptığım iş nedeniyle aynı anda birden fazla riske tabiyim her iki risk için de fiili hizmet süresi zammı alabilir miyim?
  80. İtfaiye teşkilatında çalışanlar fiili hizmet süresi zammından yararlanabilirler mi?
  81. Geçici iş göremezlik ödeneği alabilmem için aranan şartlar nelerdir?
  82. Türkiye'de ikamet eden yabancı uyruklular isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
  83. Ceza infaz kurumları ile tutukevlerinin tesis, atölye ve benzeri ünitelerinde çalıştırılan hükümlülerin isteğe bağlı sigortalılık başvuruları kim tarafından, nasıl yapılacaktır?
  84. İsteğe bağlı sigorta giriş bildirgesini posta ile Kurumunuza göndermem başvuru tarihini etkiler mi?
  85. Türkiye İş Kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme ve geliştirme kurslarına katılan kursiyerler isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
  86. Ölen sigortalıdan dolayı ölüm geliri alan kişiler isteğe bağlı sigortalı olabilirler mi?
  87. İsteğe bağlı sigortalılık hangi hallerde sona erer?
  88. 5510 sayılı Kanundan sonra isteğe bağlı sigortalıların sigortalılık statüleri ne olacaktır?
  89. Ocak 2010 ayına ait isteğe bağlı sigorta primini en geç ne zamana kadar ödemeliyim?
  90. Sürekli iş göremezlik geliri alan kişilerin isteğe bağlı sigortalı olmaları halinde genel sağlık sigortası primi ödemeleri gerekir mi?
  91. Ülkemizle sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan yabancı bir ülkede SSK kapsamında çalışan sigortalıyım. İsteğe bağlı sigortalı olmak istiyorum. Bunun için işverenim benim adıma Kurumunuza müracaat edebilir mi?
  92. 4/b (BAĞ-KUR) sigortalılarının prime esas kazançları nasıl uygulanacaktır?
  93. İsteğe bağlı sigortalıyım analık borçlanması yapabilir miyim?
  94. İsteğe bağlı sigortalılar, Genel Sağlık Sigortası primi ödeyecekler mi?
  95. Askerlik borçlanması olarak ödediğim tutarı prim borçlarıma saydırabilir miyim?
  96. 5510 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce İsteğe Bağlı Sigortalı olanların durumları ne olacak?

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com