Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

16 Eylül 2013 Pazartesi

Emekli maaşına haciz konabilir mi? - EMEKLİ AYLIĞINA HACİZ KONULANLAR NE YAPMALI?


Emekli aylığına Sadece SGK ve nafaka borcu için haciz gelebilir

Ali bey merhaba, emekli maaşına haciz konabilir mi, haciz konmuşsa ne yapabilirim? İrfani Aydın

Sayın okurum, 5510 sayılı Kanun’un 93. maddesi gereğince; “Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir…”. Madde metninden de göreceğiniz üzere alacaklı yer SGK ise veya eşiniz-çocuklarınıza mahkeme nafaka çıkarmışsa o zaman emekli aylığınıza sizin izniniz (muvafakatınız) olmadan hiç kimse haciz koyamaz. Kesinti yapamaz.

***HACİZ KONMUŞSA ŞİKAYET EDİN
Şayet emekli aylığınıza yukarda sayılan SGK borçları ile nafaka borcu dışında bir sebeple banka, maliye vs gibi yerlerce haciz işlemi uygulanmış ve bunu sizden izin almadan yapmışlarsa hemen savcılığa suç duyurusunda bulunun. Savcılık yasadışı şekilde emekli aylığınıza haciz uygulayan icra memuru hakkında ceza-i ve idari işlem başlatır.

Ali TEZEL - GAZETE HABERTÜRK

Ne zaman malulen emekli olabilirim?


Organ nakilleri maluliyet kapsamına alındı

Soru: 24 Şubat 1983 doğumluyum. Ve sigorta girişim 1 Mayıs 2004 de olup 1700 gün prim ödemem var. 2012 yılında böbrek nakli oldum. Ve kullandığım ilaçlara bağlı şeker hastalığım çıktı. Buna göre malulen emekli ne zaman olabilirim?

Sinan TEKİN

Cevap: Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında işgücü kaybı aranıyor. İlk defa sigortalı olduğu tarihte rahatsızlığı veya hastalığı olan malulen emekli olamıyor.

1 Mayıs 2004 itibariyle rahatsızlığınız yoksa, 10 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız 1 Mayıs 2014’e kadar, 100 gün daha prim ödeyerek toplam primizi 1800 güne tamamlamanız ve sağlık raporlarınız ve tıbbi eklerini inceleyecek olan SGK Sağlık Kurulu, maluliyetinize karar verirse emekli olabilirsiniz.

Organ nakilleri maluliyet kapsamına alındı. Şeker hastalığı da çıktığına göre, SGK Sağlık Kurulu’nun maluliyetinize karar vermemesi için ortada bir neden yok. Tabi belirttiğimiz gibi 10 yılı dolduracak 100 günde prim ödemeniz şartıyla.

Ekrem SARISU - POSTA

--
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:


Annemin emekli olmasını sağlamak için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?


Anneniz eski yasa şartlarıyla emekli olacak

Soru: Annem 1946 doğumlu. Sigorta başlangıç tarihi 1 Şubat 1977’dir. Toplamda 238 gün sigortalılığı var. Annemin emekli olmasını sağlamak için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor?

Tarık ATEŞ

Cevap: Anneniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla süredir sigortalı olduğundan eski yasa şartlarıyla emekli olacak. Eski yasaya göre yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. 3362 gün daha prim ödeyerek toplam primini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Annenizin, 1 Şubat 1977 den sonra aralarından en az iki yıl süre olan iki doğumu varsa, prim eksiğinin 1440 gününü doğum borçlanmasıyla tamamlayabilir. 

Ekrem SARISU - POSTA

9269 gün Bağ-kur prim ödemesi olan babam ne zaman emekli olacak? - Daha prim yatırması gerekiyor mu?


Babanız 250 gün askerlik borçlanmasıyla bir yıl erken emekli olabilir

Soru: Babam 1 Ocak 1966 doğumlu. 11 Ağustos 1987 de Bağ-Kura kayıt yaptı. 9.269 gün prim ödemesi var. Ne zaman emekli olacak? Daha prim yatırması gerekiyor mu?

Taybet EROĞLU

Cevap: Babanız emekli olmak için; 25 tam yıl(9000 gün) prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi. Prim ödemesi yeterli olduğundan 50 yaşını dolduracağı 1 Ocak 2016 da emekli olabilir.  Babanız askerliğini muhtemelen Bağ-Kur başlangıç tarihinden önce yaptı. Askerlik süresinin 250 günü borçlanması halinde,  emekli olacağı yaş 49’a düşer. Ve faaliyetine son verip borçlanmadan sonra prim ödemese de, 49 yaşınız dolduracağı 1 Ocak 2015 de emekli olabilir.

Ekrem SARISU - POSTA

Emeklilerin tek bir evi varsa kira geliri vergisinden muaf olduklarını duymuştum doğru mu?


Kiranın yattığı banka hesabını annenizle ortak hale getirmenizde yarar var

Soru: Annem SSK emeklisi. Tek mal varlığı benimle yarı yarıya sahip  olduğu bir daire. Kendisi tamamı benim üzerime kayıtlı olan bizim evimizde bizimle yaşıyor. Yarı hissesine sahip olduğu daireyi de Ağustos 2013 ayından itibaren aylık 600 TL ye kiraya verdi. Kira tamamen onun hesabına yatıyor. Sözleşmede kiraya  veren sadece annem. 2013 yılı kira geliri, istisna tutarı olan 3.200.- TL altında kalıyor. Bu durumda her hangi bir şey yapması gerekiyor mu?  Eve yarı yarıya ortak olduğum için benim her hangi bir şey yapmam gerekiyor mu?

Bir de, emeklilerin tek bir evi varsa kira geliri vergisinden muaf olduklarını duymuştum. Doğru mu? Annemin ve benim seneye ne yapmamız gerekiyor?

Tuba Nur ZENGİN

Cevap: Annenizle birlikte 2013 yılında elde edeceğiniz 4 aylık kira tutarı,  2013 yılı istisna haddi altında kaldığından, beyanı zorunlu başka gelirleriniz yoksa, kira gelirinizi beyan etmeyeceksiniz.

Kiranın tamamı anneniz adına yattığından, maliye tamamının annenize ait olduğunu sanarak, kira gelirini beyan etmesini isteyebilir. Bunu önlemek için, kiranın yatırıldığı banka hesabına sizin adınızı da yazdırarak, hesabı ortak hesap haline getirmeniz de yarar var. Ayrıca annenize, ortak olduğunuz daireyi istediği kişiye kiraya verebileceğine dair özelde olsa bir yazılı yetki belgesi verirseniz  ve  kiranın yarısını her ay annenizden aldığınızı gösteren bir belge düzenlerseniz iyi olur. Maliyenin ileride yapacağı incelemede, bu belgeler kiranın tamamının annenize ait olmadığına karine teşkil eder. Ve sorun  yaşamazsınız.

Emekli aylığından başka geliri olmayan ve Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 yi aşmayan tek meskeni olan emekli, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemez. Ancak beyanı zorunlu kira geliri için gelir vergisi öder. Annenizin emekli aylığından başka geliri olduğundan, hem emlak vergisi, hem de istisna haddini aşan kira gelirinin gelir vergisini ödemek zorunda.

Ekrem SARISU - POSTA

Nişanlımın babası 2012 yılında vefat etti şu an kayınvalidem dul aylığı, nişanlım yetim aylığı alıyor - Nikah kıyıldıktan sonra nişanlım çeyiz parası alsa, kayın validemin aldığı dul aylığında, süre geçmesi beklenilmeden artış olur mu?



Kayınvalidemin aylığı ne zaman artar?

Nişanlımın babası 2012 yılında vefat etti. Kendisi devlet üniversitesinde öğretim üyesiydi. Şu an kayınvalidem dul aylığı, nişanlım yetim aylığı alıyor. Nikâh kıyıldıktan sonra nişanlım çeyiz parası alsa, kayın validemin aldığı dul aylığında, süre geçmesi beklenilmeden artış olur mu? Cihan

Yeni düzenlemeye göre, evlenme ödeneği (çeyiz parası) verilmesi halinde, diğer hak sahiplerinin aylıkları, evlenme ödeneği verilen sürenin bitimini takip eden ödeme döneminden itibaren yeniden belirleniyor.

Sorunuzdan, nişanlınızın 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre yetim aylığı aldığı anlaşılıyor. Emekli Sandığı Kanununda, bu konuda açık hüküm olmadığından, kayınvalidenizin aylığının, nişanlınızın yetim aylığının kesildiği tarihi izleyen ödeme döneminden itibaren yeniden belirlenmesi gerekiyor.

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Esnaf Bağ-Kur'undan çıkarak çiftçi Bağ-Kur'u veya çiftçi sigortasından en avantajlı şekilde yaş haddinden, kaç günle ve kaç yaşında eşim emekli olur?


Eşiniz 5400 prim günü ve 60 yaş şartıyla emekli olabilir

Eşim 31 Ekim 1971 doğumlu. 1 Ocak 2007’de esnaf Bağ-Kur’lu oldu, halen devam etmektedir. Esnaf Bağ-Kur’undan çıkıp, çiftçi Bağ-Kur’u veya çiftçi sigortasından en avantajlı şekilde yaş haddinden, kaç günle ve kaç yaşında emekli olur? Ferzali Karaman

Eşiniz esnaf faaliyeti de olsa, tarımsal faaliyeti de olsa, 4/b (Bağ-Kur) statüsünden yaştan emeklilik için 5400 prim günü ve 60 yaş şartlarına tabi. En az 5400 gün prim ödemiş olmak koşuluyla, 60 yaşını dolduracağı 31 Ekim 2031 tarihinde yaştan emekli olmaya hak kazanır.

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

29 Temmuz 1991 tarihinde devlet memuru olarak göreve başladım ne zaman emekli olabilirim?


52 yaşınız dolduğunda emekli olabilirsiniz

27 Temmuz 1966 doğumluyum. 29 Temmuz 1991 tarihinde devlet memuru olarak göreve başladım. Askerlik borçlanmasını da 1 yıl 6 ay olarak yaptım. Ne zaman emekli olabilirim? İsmi saklı

Emeklilik için 25 yıl fiili hizmet süresi ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Yaşınız dolana kadar hizmet sürenizi tamamlamış olacağınızdan, 52 yaşınızı dolduracağınız 27 Temmuz 2018’de emekli olmaya hak kazanırsınız.

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

1 Haziran 1996 SSK başlangıcım emeklilik için sayılır mı?


Sigorta başlangıcınız 2002 yılı kabul edilir

15 Mayıs 1980 doğumluyum. 1 Haziran 1996 tarihli SSK sigortalı başlangıcım var. Yalnız işyerimden sağlık primi yatırılmış. 2002’de de 2 ay tam prim ödemem var. 1 Haziran 1996 başlangıcım emeklilik için sayılır mı? Deniz Mücerretoğlu

1 Haziran 1996’da, 16 yaşındaki bu çalışmanız, muhtemelen staj çalışması imiş. Zira sizin de belirttiğiniz gibi adınıza sadece sağlık primi yatırılmış (yatırılan prim, iş kazası ve meslek hastalığını da kapsar). Çünkü staj döneminde emeklilik için gereken uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılmaz. Bu nedenle de emeklilik açısından, staj başlangıcı sigortalılık başlangıcı; staj dönemi de sigortalılık süresi olarak değerlendirilmez. Emeklilik açısından sigorta başlangıcınız, adınıza ilk defa tüm sigorta kolları için prim ödenmeye başlandığı 2002 yılı olur.

Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak? - 9 GÜN TATİL OLACAK MI?

Bayram menüsünde Çoban Kavurma!
Kurban Bayramı tatili kaç gün olacak?

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala vatandaşlar tatil planı yapmaya başladı. Salı gününe denk gelen bayramda tatilin hafta sonuyla birlikte 9 gün olması bekleniyor

2013 yılının Kurban Bayramı için geri sayım başladı. 2013 Yılında Kurban Bayramı 15 Ekim’de başlıyor 18 Ekim’de bitiyor. Ancak Kurban Bayramı gelmeden tatil planları yapılmaya başlandı. Çünkü bayram tatilinin bu yıl 9 gün olması bekleniyor.


Kurban Bayramı'nda arefe günü 14 Ekim Pazartesi günü. Pazartesi günü yarım gün mesai yapılacak. Fakat Hükümet'in bu yarım günü tatil yapması bekleniyor. Arefe günü tam gün tatil yapılırsa Türkiye 9 gün boyunca tatil yapacak. 9 günlük tatil de 12 Ekim 2013 (Cumartesi) ile 20 Ekim 2013 (Pazar) tarihleri arasında yapılacak.

Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması sebebiyle özellikle büyük şehirlerin boşalması bekleniyor.

Kaynak: MİLLİYET

--
AŞAĞIDAKİ KONU BAŞLIKLARI İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:


Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com