Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

16 Eylül 2013 Pazartesi

Emeklilerin tek bir evi varsa kira geliri vergisinden muaf olduklarını duymuştum doğru mu?


Kiranın yattığı banka hesabını annenizle ortak hale getirmenizde yarar var

Soru: Annem SSK emeklisi. Tek mal varlığı benimle yarı yarıya sahip  olduğu bir daire. Kendisi tamamı benim üzerime kayıtlı olan bizim evimizde bizimle yaşıyor. Yarı hissesine sahip olduğu daireyi de Ağustos 2013 ayından itibaren aylık 600 TL ye kiraya verdi. Kira tamamen onun hesabına yatıyor. Sözleşmede kiraya  veren sadece annem. 2013 yılı kira geliri, istisna tutarı olan 3.200.- TL altında kalıyor. Bu durumda her hangi bir şey yapması gerekiyor mu?  Eve yarı yarıya ortak olduğum için benim her hangi bir şey yapmam gerekiyor mu?

Bir de, emeklilerin tek bir evi varsa kira geliri vergisinden muaf olduklarını duymuştum. Doğru mu? Annemin ve benim seneye ne yapmamız gerekiyor?

Tuba Nur ZENGİN

Cevap: Annenizle birlikte 2013 yılında elde edeceğiniz 4 aylık kira tutarı,  2013 yılı istisna haddi altında kaldığından, beyanı zorunlu başka gelirleriniz yoksa, kira gelirinizi beyan etmeyeceksiniz.

Kiranın tamamı anneniz adına yattığından, maliye tamamının annenize ait olduğunu sanarak, kira gelirini beyan etmesini isteyebilir. Bunu önlemek için, kiranın yatırıldığı banka hesabına sizin adınızı da yazdırarak, hesabı ortak hesap haline getirmeniz de yarar var. Ayrıca annenize, ortak olduğunuz daireyi istediği kişiye kiraya verebileceğine dair özelde olsa bir yazılı yetki belgesi verirseniz  ve  kiranın yarısını her ay annenizden aldığınızı gösteren bir belge düzenlerseniz iyi olur. Maliyenin ileride yapacağı incelemede, bu belgeler kiranın tamamının annenize ait olmadığına karine teşkil eder. Ve sorun  yaşamazsınız.

Emekli aylığından başka geliri olmayan ve Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 m2 yi aşmayan tek meskeni olan emekli, sıfır oranlı emlak vergisi uygulamasından yararlanarak emlak vergisi ödemez. Ancak beyanı zorunlu kira geliri için gelir vergisi öder. Annenizin emekli aylığından başka geliri olduğundan, hem emlak vergisi, hem de istisna haddini aşan kira gelirinin gelir vergisini ödemek zorunda.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com