Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

19 Ocak 2014 Pazar

1.5 Milyon Esnafın Bağ-kur borcuna af ve taksitlendirme gelecek!


1.5 Milyon Esnafa Taksit İmkanı Geliyor

Sosyal güvenlik ve çalışma hayatına yönelik düzenlemelerin yer alacağı yeni torba yasa ile 4-b kapsamında prim borcu olan 1.5 milyon esnafın da ya sigortalılık süreleri silinecek ya da taksitlendirilecek.

ANKARA - Sosyal güvenlik alanında torba yasaya girecek düzenlemelerin detayları belli oluyor. Buna göre genel sağlık sigortası kapsamında, hiç gelir testi yaptırmayanlara yönelik faiz ve cezaların kaldırılmasını içeren bir af uygulanacak. Esnafların oluşturduğu 4-b kapsamındaki (eski Bağ-Kur) sigorta prim borcu olanlara yönelik olarak da ödeyemedikleri borçlarına karşılık gelecek sigortalılık süresinin silindiği veya talep edenlerin borçlarının taksitlendirildiği bir af kapsamı oluşturuldu.

En geç şubatın ilk haftasında TBMM’ye sunulması planlanan ve ağırlığını sosyal güvenlik düzenlemeleri ile çalışma hayatına yönelik düzenlemeler olması öngörülen torba yasaya girecek af maddeleri netleşiyor. Hazırlanan düzenlemeyle, borçlu 4-b sigorta kapsamındaki sigortalılar ile genel sağlık sigortasında hiç gelir testi yaptırmayanlar için tahsilat amacıyla borçlara kısmi af getirilecek. SGK’ya 4-b maddesine göre sigortalı olanlardan yaklaşık 1.5 milyon kişinin borçlu olduğu belirtildi. Bu kişilerin borçlarını ödemelerini kolaylaştırmak amacıyla, özellikle emekliliği yaklaşanların yararlanabileceği bir af tasarlandı. Buna göre, getirilecek düzenleme kapsamında borcu olanlara 36 aylık taksit imkanı ile “sigortalılık süresini sildirerek borçlarını ödeme imkanı”  sağlanacak. Ağırlığını esnafların oluşturduğu 4-b kapsamındaki sigortalılar, borçlu oldukları dönemi sigortalı olmamış gibi sildirecekler. Emekliliği yaklaşan kişiler için ise bu imkan avantaj doğurabilecek. Örneğin iki yıl borcu olan bir kişi, eğer emekliliğine bir yıl kalmışsa, bir yılın ödemesini yapıp, kalan bir yılın hizmet süresini sildirerek, bir yıl karşılığı prim yatırarak emekli olabilecek. Verilen imkan dahilinde sigortalılık süresini sildiren esnaflar ileride bu süreyi borçlanma imkanına sahip olacak. Borçlanma prosedürü çerçevesinde para yatırarak sildirdiği süreyi tekrar kazanabilecek.

Taslakta, 4-b sigortalılık süresinin silinmesinin emekliliğe etkisine ilişkin de düzenleme yapılacak. Mevcut uygulamada, çalışanın son 7 yıl içinde hangi kategoride daha fazla prim yatırıldıysa  (4-a çalışan ve 4-b’li esnaf-işyeri sahibi) o kategoride emeklilik bağlanıyor. Düzenleme sonrasında 4-b’li hizmet süresini borcuna karşılık sildiren bir kişinin 4-a’lı hizmet süresi daha uzun hale geçerse, o kişi 4-a’lı olarak emekli olabilecek.

Hazırlanan düzenlemede, sayıları 3 milyonu aşan, Genel Sağlık Sigortası kapsamında hiç gelir testi yaptırmayan kişilere yönelik olarak da faiz-ceza affı bulunuyor. Buna göre, bu kapsamdaki kişiler gelir testine girmek ve başvurmak şartıyla geçmiş dönemde adlarına oluşan GSS prim borçlarının faiz ve cezalarını ödemeden sadece asıl prim borcunu 12 taksitte ödeyerek GSS kapsamında ceza ve faizden kurtulmuş olacak.

Taslakta, işe iade davasını kazanan ancak, işsiz olduğu dönemde işsizlik sigortası ödemesi alan kişiler lehine de düzenleme yapılacak.

SGK yüzlerce emeklilik davasından kurtulmuş oldu

Sosyal Güvenlik Müşaviri Mustafa Baştaş, tasarıda en kritik değişikliğin 4/b  mükelleflerine emekliliğe hak kazandıracak kadar borç ödeme imkanı verilmesi olduğunu söyledi. SGK’ya bu konuda yüzlerce dava açıldığını söyleyen Baştaş, “Varsayalım 8 yıllık prim borcunuz var. Emekli olabilmek için bu borcun tamamını ödemeniz, ödeyemezseniz de bu sürenin tamamını iptal ettirmeniz gerekiyordu. Şimdi ise diyelim ki 8 yıl içinden 2 yılın borcunu kapatmak emekli olmanıza yeterli oluyor, o halde 2 yılı ödeyip 6 yıllık borcu sildirebileceksiniz. Böylece vatandaşın dava açmasına gerek kalmayacak ” diye konuştu.

GSS’de rahatlama gelecek ama sorun çözülmeyecek

Genel Sağlık Sigortası’nda  biriken borçlara getirilen faiz ve ceza indirimin faydalı ancak yetersiz olduğunu belirten Sosyal Güvenlik Müşaviri Ahmet Ağar, “GSS’de düzenleme baştan yanlış yapıldı. 18 yaşını geçenlere artık reşitsiniz, sigorta primi ödeyin denildi ancak hesaplamada anne babalarının gelirleri de hesaba katıldı. Bu durum büyük bir çelişki. Çoğu kişi testi yaptırmayınca 3 asgari ücret üzerinden hesaplama yapılarak bu insanlar prim borcu çıkarıldı ancak, tahsilat yapılamadı. SGK ya bu insanları icraya verecekti ya da borçtan vazgeçilecekti.  Bu Af seçim öncesi rahatlama getirecek ama sorunu çözmeyecek” dedi.

Kaynak: DÜNYA

76.000 kişi İş Güvenliği Uzmanlığı sınavını kazandı!


76 Bin İş Güvenliği Uzmanı Hazır

İş Güvenliği Uzmanlığı ve İş Yeri Hekimliği sınavlarının sonuçları açıklandı.

76 bin iş güvenliği uzmanı işbaşı yapmaya hazır

105 bin kişinin girdiği sınavda yaklaşık 76 bin kişi sınavı kazandı. Buna göre yeni göreve başlayacak 75 bin 990 kişi ile birlikte, sahada toplam; 89 bin 867 iş güvenliği uzmanı ve 21 bin 159 işyeri hekimi görev yapmış olacak. 1 Ocak’tan sonra 50’den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan iş yerlerine, iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma zorunlu hale gelmişti. Ancak söz konusu uzman sayısı ihtiyacı karşılanamadığı için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özellikle A ve B sınıfı belgeye sahip iş güvenliği uzmanı sayısını artırmak için çalışma yapmıştı. Bakanlık, bu kapsamda tehlikeli ve çok tehlikeli iş yerlerinde bulunacak A ve B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı için geçtiğimiz günlerde bir sınav daha yaptı. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan sınav ilk defa İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana olmak üzere 5 bölgede yapıldı. Çalışma Bakanı Faruk Çelik,  iş sağlığı ve güvenliği kültürünün Türkiye’de yerleştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.

Kaynak: STAR

İşte fiili hizmet zammıyla erken emekli olunan 18 meslek


18 Mesleğin Yıpranma Hakkı Var

Türkiye’de 18 grup çalışan için fiili hizmet zammı uygulanıyor. Bu grupta çalışanların hizmetleri 60-90 gün daha fazla sayılıyor.

ÇALIŞAN herkesin işinin kendine göre zorlukları, iyi ve kötü tarafları bulunuyor. Ancak bazı meslekler var ki, gerçekten icra etmesi çok zor. Amerika’da internetten iş ilanlarının yayımlandığı ve kişilerin iş aradıkları bir site olan CareerCast, 2014 yılının en stresli mesleklerini belirledi.

EN STRESLİ İŞ ASKERLİK
Yapılan puanlama sonucunda 2014 yılının en stresli işi olarak askerlik belirlenmiş. Listenin en başında askerliğin bulunması aslında hiç de şaşırtıcı değil. Askerliğin değişik rütbeleri stresli işler listesinin ilk iki sırasını işgal ediyor.

İTFAİYECİLİK TAKİPTE
Üçüncü sırada stres ve risk düzeyi yüksek olan bir diğer meslek olan itfaiyecilik bulunuyor. Pilotluk, organizasyon koordinatörlüğü, halkla ilişkiler uzmanlığı stresli işler listesinde kendilerine yer bulan diğer meslekler. Üst düzey yöneticiler, gazeteciler, polisler ve taksi şoförleri en stresli meslekler listesinin ilk onunu tamamlıyorlar. Tüm dünyada stresli mesleklere sahip kişilerin daha çabuk emekli olmasını sağlayan düzenlemeler var. Türkiye’de de bu yönde bir uygulama söz konusu. Fiili hizmet süresi zammı olarak ifade edilen bu uygulama ile bazı meslek gruplarının çalışma süresi farklı hesaplanıyor. Yani bazı meslek grupları için

ERKEN EMEKLİ OLABİLİR
SGK’ya bildirilmiş bir yıllık çalışmanın karşılığı SGK nezdinde 360 gün olarak değil de 420 veya 450 gün olarak değer bulabiliyor. Hal böyle olunca bu meslekleri yapanlar daha kısa süre çalışma karşılığı emeklilik hakkını elde edebiliyorlar. Türkiye’de 18 grup çalışan için fiili hizmet süresi zammı uygulanıyor. Amerika’da yapılmış araştırma sonucunda en stresli meslekler arasında yer alan, askerler, polisler, itfaiyeciler, gazeteciler için fiili hizmet süresi zammı uygulanıyor. Yani aslında araştırmanın sonuçlarının bütün dünyada geçerli olduğunu söylemek mümkün.

MADENCİLER BİRİNCİ SIRADA
FİİLİ hizmet süresi zammı uygulamasında bir yıllık çalışması karşılığı en yüksek zammı alan grup bir yıllık çalışmaları bir buçuk yıl sayılan yer altında çalışanlar. Yer altında çalışmanın zorluğu dikkate alındığında bu durum son derece normal. Diğer meslekler ve işlere de yıl bazında 60 ila  90 gün arasında fiili hizmet zammı uygulandığı görülüyor.

KİMLER HİZMET ZAMMI ALIYOR?
KURŞUN ve arsenikte, cam fabrika ve atölyelerinde, cıva üretiminde, çimento ve kok fabrikalarıyla termik santrallarda, alüminyum, demir-çelik, döküm ve asit üretimi fabrikalarında, TSK’da, Emniyet’te, Milli İstihbarat Teşkilatı’nda, basın ve gazetecilikle TRT’de görev yapanlarla TBMM’de yasama organı statüsünde çalışanlar.

Kaynak: AKŞAM

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com