Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

8 Haziran 2017 Perşembe

Ben sigortalı çalışanım Bağ-Kur emeklisi babam vefat etti yetim aylığı alabilir miyim?

Çalıştığınızdan babanızdan aylık bağlatamazsınız
Soru: Ben sigortalı çalışanım. Bağ-Kur emeklisi babam vefat etti. Babamın son eşi maaşından faydalanıyormuş. Bende yararlanabilir miyim? Yararlanırsam ne kadar alabiliyorum, nasıl bir yol izlemem gerekiyor?
Pınar TINAZ
Cevap: Bağ-Kur, sigortalı çalışan kız çocuklarına ana veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Çalıştığınızdan dolayı Bağ-Kurdan yetim aylığı alamazsınız.  


Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Ekrem SARISU - POSTA

Emeklilik için yurtdışında bulunan ev kadınlarına borçlanma hakkı verilip, yurtiçinde bulunan ev kadınlarına borçlanma hakkı verilmemesi hk.

Eşitlik ilkesi, hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusu

Eşim 10 Ekim 1972 doğumlu. 2008 sonundan 2012 yılına kadar Bağ-Kur’luydu. 2016 Temmuz’da tekrar Bağ-Kur primi ödemeye başladık. Bu duruma göre 60 yaşında emekli olacak gözüküyor. Fakat ağabeyimin hanımı 1995 yılında Almanya’ya gitti ve sırf Almanya’da ev hanımlığı yaptığından dolayı o süreyi burada borçlanabileceğini ve emekli olabileceğini okudum. Bu doğru mudur? Doğruysa, Anayasal eşitlik ilkesine aykırı değil midir? Benim eşim için böyle bir hak neden yok? Bu durumda 1995 Temmuz’dan itibaren gereken ödemeyi yapar ve eşimi emekli edebilirdim. Mahkeme yoluna başvursak kazanma ihtimalimiz olabilir mi? Cengiz Altunaydın
Yurtdışında ev kadını olarak geçen sürelerin borçlanılarak, borçlanılan sürelerin kişinin sosyal güvenliği bakımından hizmet (sigortalılık) süresi olarak değerlendirildiği ve bu suretle emekli olunabildiği doğru. 
Anayasanın eşitlik ilkesine aykırılık iddiası ile açılan iptal davaları ile ilgili olarak, Anayasa Mahkemesi kararlarında özetle, “kanun önünde eşitlik” ilkesinin, hukuksal durumları aynı olanlar için söz konusu olduğu, eşitlik ilkesinin amacının, aynı durumda bulunan kişilerin kanunlar karşısında aynı işleme bağlı tutulmalarını sağlamak, ayrım yapılmasını ve ayrıcalık tanınmasını önlemek olduğu, kanun önünde eşitliğin, herkesin her yönden aynı kurallara bağlı tutulacağı anlamına gelmeyeceği, aynı hukuksal durumlar aynı, ayrı hukuksal durumlar farklı kurallara bağlı tutulursa Anayasa’da öngörülen eşitlik ilkesinin zedelenmeyeceği belirtilmektedir.
Buna göre, yurtdışında bulunan ev kadınlarına borçlanma hakkı verilip, yurtiçinde bulunan ev kadınlarına borçlanma hakkı verilmemesinin, durumlarının farklı olması nedeniyle kanun önünde eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmadığını düşünüyorum. Ancak adil olmadığını söyleyebiliriz.


Emeklilik ve çalışma hayatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayın

Kaynak: Sezgin ÖZCAN - SÖZCÜ

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com