Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

8 Aralık 2011 Perşembe

Fazla vergi ödeyip dava açan çalışanlara vergi iadesi müjdesi hk.

Çalışana vergi iadesi müjdesi

Anayasa Mahkemesi'nin çalışanın gelir vergisinin yüzde 27'den fazla olamayacağı kararının ardından fazla vergi ödeyip dava açan çalışanlara müjde...


2010’da Anayasa Mahkemesi çalışanların yüzde 27’den fazla gelir vergisi ödememesi gerektiği yönünde karar almıştı. Ancak bir sorun vardı. Çalışanlar o güne kadar yüzde 27’nin üstünde vergi ödemişti.

Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından çalışanların beyannamesini ‘ihtirazi kayıtla’ verip dava açan şirketlerin davaları çeşitli vergi mahkemelerinde görüldü.

Kimi vergi mahkemeleri çalışan lehine karar verirken kimileri devlet lehine karar vererek çalışana fazla ödediği yüzde 8’lik verginin iade edilmemesine karar verdi.

Bu konudaki son karar ise Danıştay 4’üncü Dairesi’nden geldi. Mahkeme, çalışanların 2009 yılı için ödediği fazla verginin geri ödenmesine karar verdi. Böylece Anayasa Mahkemesi kararından sonra dava açan şirket ve çalışanların tümü fazla ödediği vergiyi faiziyle geri almaya hak kazandı.

YASAL DAYANAĞI YOK

Danıştay 4’üncü Dairesi kararı bir özel internet şirketinin açtığı ve İstanbul 4’üncü Vergi Mahkemesi’nin şirket çalışanları aleyhine verdiği kararı temyize götürmesi sonucu verdi.

Danıştay aldığı kararla fazla ödenen verginin yasal dayanağının olmadığına anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları doğrultusunda karar verdi.

Şirketin fazla ödenen verginin faizini istemesini de haklı bulan Danıştay, mahkemenin faiz isteminin reddi hükmünü bozdu.

‘İşlemlerden doğan zarar ödenmeli’ Danıştay kararında “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 2’nci maddesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin insan haklarına saygılı, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğu ‘yargı yolu’ başlıklı 125’inci maddesinin 17’nci fıkrasında, idarenin her türlü eylem ve işlemine karşı “yargı yoluna” başvurabileceği, 7’inci fıkrasında ise İdare’nin kendi eylem ve işlemlerinden doğan zararı ödemekle yükümlü bulunduğu hükme bağlanmıştır” denildi.

Habertürk

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com