Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

28 Kasım 2011 Pazartesi

Doğum yaptıktan sonra ilk defa sigortalı olan bayanların durumu hk.

Annelere kötü haber

2008 yılında yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu kapsamında, erkeklerin askerlik borçlanmasına benzer şekilde, bayanlar için doğum borçlanması hakkı verildi.


Buna göre anneler, iki doğum için toplam dört yıl borçlanma yapabileceklerdi. Yasayla bu hak verilmekle beraber, uygulamada yorum farklılıklarından kaynaklanan bazı sorunlar yaşandı. SGK, konuyla ilgili yayımladığı ikincil mevzuatta, doğum borçlanması yapabilmek için doğumdan önce SSK'lı çalışmaya başlamış olma şartı aradı. Buna göre doğum yaptıktan sonra ilk defa sigortalı olan bayanların borçlanma talepleri reddedildi. Bunun üzerine çok sayıda dava açıldı ve konu en sonunda Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nda (YHGK) görüşüldü. İşte on binlerce belki yüz binlerce bayan buradan çıkacak kararı bekliyordu.

YHGK geçtiğimiz günlerde konuyla ilgili kararını verdi ve SGK'yı haklı buldu. Yani doğum borçlanması yapabilmek için öncelikle SSK'lı (4/a) çalışmaya başlamış olma şartını kabul etti. Diyelim ki 1980 ve 1984 yıllarında iki doğum yaptınız ve 1986 yılında ilk defa sigortalı oldunuz. YHGK kararına göre doğum borçlanması yapamayacaksınız. Bu kararla birlikte doğum borçlanması konusunda yargı yolu kapanmış oldu. Bundan sonra ancak yasa değişikliğiyle sonuç alınabilir.

Sadettin ORHAN - BUGÜN

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com