Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

18 Ekim 2011 Salı

Sigortalının ölümü halinde geride kalan erkek ve kız çocukları ile malul çocuklarına hangi koşulların yerine getirilmesi halinde ölüm aylığı bağlanmaktadır?

SGK’da yetimlere aylık bağlanması

Sigortalının ölümü halinde geride kalan erkek ve kız çocukları ile malul çocuklarına belli koşulların yerine getirilmesi halinde ölüm aylığı bağlanmaktadır.


Erkek çocuklar

Erkek çocuklara ölüm aylığı bağlanabilmesi için öğrenci değilse 18, orta öğrenim yapması halinde 20, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış olması şarttır. Orta öğrenimin 20, yüksek öğrenimin ise 25 yaşından önce bitirilmesi halinde, ölüm aylıkları bu yaşlar beklenmeden kesilecek, erkek çocukların evlenmesi halinde aylıkları kesilmeyecektir.

Kız çocuklar

Kız çocuklarının yaşları ne olursa olsun evli olmaması, evli olmakla birlikte sonradan boşanması veya dul kalması şarttır. Kız çocukların hak sahibi olma şartları içerisinde belli yaşlara kadar öğrenci olma koşulu bulunmamaktadır.

Malul çocuklar

Malul çocuklarda, yaş, öğrencilik niteliği ve bekar olma şartları aranmaz. Ölüm aylığı, Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirip malul olduğu anlaşılan kız ve erkek çocuklarına bağlanacaktır.

Özellikle sigortalının sağlığında bakmakla yükümlü olduğu malul çocuklar, sigortalının ölümü halinde mağduriyet yaşıyor. Babasının sağlığında malul olduğu tespit edilen çocuklar, sigortalının ölümü halinde sağlıktan yararlandırılmamakta, yeniden sağlık kurulu raporu alınması ve uzun bürokratik işlemlerden sonra ancak sağlık yardımı alabilmektedir. Özellikle yakın akrabası olmayan malul çocuklar sağlıktan yararlanmadıkları zaman mağduriyetleri daha da artmakta, hatta hayatlarını kaybedilmektedir. Örneğin, yüzde 90 özürlü olduğu tespit edilen bir sigortalının çocuğu, babası üzerinden sağlık yardımı alabilmekteyken, babasını kaybettiğinde sanki durumu değişmiş ve iyileşmiş kabul edilerek sağlık yardımları kesiliyor. Oysa başta diyaliz hastaları ve diğer kronik hastalıkları olan çocuklar olmak üzere, sürekli olarak tedavi ihtiyaçları bulunuyor. SGK mutlaka bu hatalı uygulamasını değiştirmeli, malul olduğu daha önce tespit edilen sigortalıların sağlık yardımlarını kesintisiz olarak devam ettirip, herhangi bir ikinci işleme gerek kalmaksızın ölüm aylığını da bağlanmalıdır.

Dr.Resul KURT

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com