Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

20 Haziran 2012 Çarşamba

Kıdem tazminatının değiştirilmesine yönelik çalışmalar

Kıdem tazminatı bir miktar azalacak ancak işçi yüzde 100 tazminat güvencesine kavuşacak

Soru: Mevcut iş yerinde 6 yıldan beri çalışmaktayım. Yeni bir yasanın çıktığı ve işyerinin toplam hak ediş tazminatlarımızı hesabımıza yatırması gerektiğini ve iş fesih bildirim süresinin 15 e indirildiğini öğrendim. Bu konuda haklarımız nedir ve nasıl yararlanabiliriz. Detaylı bilgi rica ediyorum.


Tangör DUYGUN

Cevap: Yeni çıkan bir iş kanunu ve bugün için değiştirilen bir yasa bulunmuyor. Duyumunuz kıdem tazminatının değiştirilmesine yönelik çalışmalarla ilişkin olmalı. Bugünkü işsizlik sigortasına benzer bir fon kurularak, işveren çalıştırdığı sigortalılar için her ay, kıdem tazminatı karşılığı olarak, fona yasa ile belirlenen tutarda(ücretin yüzde 4 ü kadar olduğunu tahmin ediyoruz) para ödeyecek. Kıdem tazminatı fonu, aynen bireysel emeklilik sisteminde olduğu gibi, kıdem tazminatı karşılığı olarak fona yatırılan paraları, para piyasalarında nemalandıracak. İşçi adına açılan hesaplara istediği zaman bakarak, kıdem tazminatının kaç liraya ulaştığını ve nemasının ne kadar olduğunu görebilecek.

Yapılacak düzenleme ile, işçinin alacağı kıdem tazminatı bir miktar azalsa da, işçinin yüzde 100 ü kıdem tazminatı güvencesine kavuşacak. Çünkü bugün çalışanların yüzde 8 i kıdem tazminatını alırken, o veya bu sebeple yüzde 82 si kıdem tazminatı alamıyor. Düzenlemenin işverene yük getirdiğine hiç şüphe yok. İşveren çalışana 25, 30 yıl sonra ödeyeceği, belki de haklı fesihler nedeniyle hiç ödemeyeceği kıdem tazminatını, her ay ödeme durumunda kalacak. Bu noktada, işverenin isteği doğrultusunda işsizlik sigortasında ve ihbar tazminatında işveren lehine bir takım iyileştirmeler yapılabilir. Sonuçta düzenlemenin ne getirdiği, ne götürdüğü tasarının yasalaşması ile netleşecek.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com