Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

29 Şubat 2012 Çarşamba

Türk Ticaret Kanunundaki hapis cezalarıma ilişkin maddeler değiştirildi mi?

Ticaret Kanunundaki hapis cezaları henüz değiştirilmedi

Soru: 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe girecek olan Türk Ticaret Kanununda ortağın şirkete borçlanmasına hapis cezası getirdiğinin ortaya çıkması üzerine, iş Dünyasında ortaya çıkan huzursuzluk üzerine yetkililer tarafından, yasanın hapis cezasına ilişkin maddelerinin değiştirileceğini beyan etmişlerdi. Yasanın çıkıp çıkmadığını izleyemedim. Türk Ticaret Kanunundaki hapis cezalarıma ilişkin maddeler değiştirildi mi?
Sadettin ER

Cevap: 14 Şubat 2011 tarihli resmi gazete yayımlanan, ancak büyük bir bölümü 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 6102 sayılı “Türk Ticaret Kanunu” nda şirket ortaklarına önemli yükümlülükler getirilmiş ve bu yükümlülüklerin yaptırımı olarak da çeşitli adli para cezaları öngörülmüştür. Adli para cezası süresinde ödenmezse, aynı gün sayısında hapis cezasına dönüşüyor. Ayrıca, bazı yükümlülüklere de direkt hapis cezası öngörülmüş bulunuyor.
Türk Ticaret Kanunu uygulama tarihi yaklaştıkça, özellikle hapis cezası sonucu doğuran adli para cezası ve hapis cezasına düzenlemeleri, İş Dünyasını oldukça germiş durumda. Özellikle ortağın şirkete borçlanma yasağı ve bu yasa uymayana 300 günden az olmamak üzere adli para cezası getirilmesi, üst sınırın olmaması, yıl içinde her borçlanmaya ayrı ayrı ceza uygulanacak olması ve süresinde ödenmeyen adli para cezalarının hapis cezasına dönüşmesi çok tepki alan ve şirket ortaklarının uykularını kaçıran düzenlemelerin başında yer alıyor.
Başta TOBB olmak üzere bu durumu gören iş dünyasını temsil eden sivil toplum örgütleri ve iktidar mensubu da dahil bazı siyasetçilerin, söz konusu maddelerin değiştirilmesi gerektiği yönünde açıklamalar yapmalarına rağmen, henüz yasa değiştirilmedi. Yasanın yürürlüğe girmeden değiştirileceğini umuyoruz. Aksi halde, hapis cezasıyla yüz yüze kalmayan şirket ortağı kalmaz. Siyasi otoritenin bu konuyu görmezden geleceğini sanmıyoruz.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com