Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

5 Ocak 2012 Perşembe

Sosyal güvenlik planlamasının önemi hk.

Sosyal güvenlik planlaması yapsanız anneniz 196 gün daha prim ödeyerek emekli olabilirdi

Soru: Annem 1 Eylül 1955 doğumlu. SSK başlangıç tarihi 3 Mayıs 1969 olup sigortaya 788 gün prim ödemesi var. 25 Ekim 2004 de Bağ-Kurlu oldu. Hala Bağ-Kura prim ödemekte. Bağ-Kurada 2616 gün prim ödemesi var. Annem nasıl, ne şartlar da emekli olur? Sigortadan mı? Yoksa Bağ-Kurdan mı daha erken emekli olur?


Mustafa GÜNDOĞDU/İSTANBUL

Cevap: Sigorta başlangıç tarihi, annenizin SSK’dan emekli olmasını avantajlı kılıyor. Ancak, sosyal güvenlik planlaması yapmadan Bağ-Kura prim ödediğinizden, emekli olacağı tarih uzayacak. Şöyle’ ki, anneniz 8 Eylül 1999 tarihi itibariyle 18 yıldan fazla sigortalılık süresi olduğundan, bu tarihte uygulamaya konan ve emekli olmayı zorlaştırdığından toplumsa
“mezarda emeklilik” olarak adlandırılan 4447 sayılı yasaya tabi olmadan, eski yasa şartlarına tabi olarak emekli olacak. Eski yasaya göre, SSK da yaş haddinden emekli olmak için; 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 50 yaş şartlarına tabi.
Ancak anneniz, bugün bu şartlarla emekli olamıyor. Çünkü, primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurum şartlarıyla emekli olunduğundan, anneniz bugün için Bağ-Kur şartlarıyla emekli olma durumunda. Bağ-Kurda ise, yaş haddinden emekli olabilmesi için; en az 5400 gün prim ödemesi gerekiyor. Oysa, 1064 gün önce Bağ-Kuru kapatıp, Bağ-Kura ödediği son 1064 gün primi sigortalı çalışarak SSK’ya ödemiş olsaydı, bugün 196 gün daha prim ödeyerek, toplam prim ödemsini 3600 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilirdi(17 Temmuz 2012 de).
Tabi bunlar geçmiş. Bugünkü durumuna bakacak olursak anneniz;
1) Ya Bağ-Kura 1996 gün daha prim ödeyerek, 3404 gün olan primini 5400 güne tamamlayacağı tarihte Bağ-Kurdan emekli olacak(ara vermeden prim öderse 17 Temmuz 2017 de)
2) Ya da Bağ-Kuru kapatıp, sigortalı bir işte çalışmak suretiyle en az 1260 gün prim ödeyerek SSK’dan emekli olacak.(1 Ocak 2012 de sigortalı çalışmaya başlayıp ara vermeden prim öderse 1 Temmuz 2015 de)
Daha az prim ödeyerek, daha erken emekli olacağından SSK avantajlı.

Ekrem SARISU - Posta

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com