Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

22 Aralık 2011 Perşembe

1 Ocak 2012 günü yürürlüğe girecek olan Zorunlu Genel Sağlık Sigortasından eski kızların muaf olup sadece yeni kızların her ay otomatik SGK’ya GSS primi ödemek zorunda olması hk.

Eski kızlar 2012’de GSS primi ödemeyecek

1 Ocak 2012 günü yürürlüğe girecek Zorunlu Genel Sağlık Sigortasından eski kızlar muaf olup sadece yeni kızlar her ay otomatik SGK’ya GSS primi ödeyecekler. Çünkü, Torba Kanun ile eski kızları kurtardık, yeni kızlar ise ceplerinden prim ödeyerek sağlık yardımı alabilecekler.


Ben HABERTÜRK gazetesi okuyucusuyum sizi ve yazılarınızı takip ediyorum. Ben 26.12.1987 doğumlu çalışmayan yükseköğrenimini tamamlamış ve hiç çalışmamış emekli babasının sağlık sigortasından yararlanan bir kız çocuğuyum. Okul bittikten sonra iş konusunda bir sürü yere başvurdum olumlu cevap alamadım. Halen işsizim ve bu konuda aileme çok mahçubum. Şimdi bunların üzerine birde GSS kapsamında prim ödeme başlayacak. Acaba bende sağlık hizmetlerinden yararlanmak için GSS primi ödemekle mi yükümlüyüm? Bunu öğrenmek için SSK dairesine gittim. Bana sen kız çocuğusun bir şey yapmana gerek yok evlenmediğin ya da işe girmediğin sürece babandan yararlanabilirsin dediler. Ama okuduklarım kafamı iyice karıştırdı. Bu konuda sizin vereceğiniz bilgilere çok güveniyorum. Bana yol gösterirseniz çok sevinirim.

Nihal Kınık-Ankara


1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile çocuklarımıza 18 yaşına (okuyorlarsa 25’e) kadar sağlık yardımı verebiliyoruz. Bu arada 1 Ekim 2008 günü ve öncesinde bizim üzerimizden sağlık yardımı alan kızlarımızın durumlarında değişiklik oluncaya kadar bizden sağlık yardımı alabilecekler. Yeni kızlar ise ceplerinden prim ödeyerek sağlık yardımı alabilecekler. Siz 1 Ekim 2008 günü babanız üzerinden sağlık yardımı alan kızlardan olduğunuzdan bundan sonra da babanız üzerinden sağlık yardımı almaya devam edeceksiniz. 1 Ocak 2012 gününden sonra GSS primi ödeme zorunluluğunuz yok.


***Eski kızlara sağlık hakkı ölünceye kadar
1 Ekim 2008 günü ve öncesine ana-babası üzerinden sağlık yardımı alan kızlar ise yaşları kaç olursa olsun, evlenmedikleri veya işe girmedikleri sürece ölünceye kadar ana babaları üzerinden prim ödemeden sağlık yardımı alabiliyorlardı. Ancak, bir gün dahi olsa işe girip çıksalar, evlenip sonra boşanıp baba evine gelseler ana-baba üzerinden sağlık yardımı hakkı olmuyordu. Kamuoyundan gelen yoğun baskılar sonrasında, TBMM’de kabul gören 6111 sayılı Torba Kanun sonrasına 5510 sayılı Kanun’un geçici 12 inci maddesinde şöyle bir değişiklik yapıldı.

“Ancak durumlarında değişiklik olduğunda sağlık hizmetlerinden yararlanma koşulları bu Kanun hükümlerine göre yeniden belirlenir” cümlesinden sonra gelmek üzere “Kız çocuklarının durum değişikliklerinin ortadan kalkması halinde, bu kişiler tekrar ilgili kanunlarına göre bakmakla yükümlü olunan kişi sayılır.” cümlesi eklenmiştir.

Yeni duruma göre; 1 Ekim 2008 günü ana-babası üzerinden sağlık yardımı alan kız çocukları bundan sonra işe girip çıksalar, evlenip boşanıp tekrar baba evine dönseler bile eski kanunlardan yararlanıp, ana-babaları üzerinden sağlık yardımı alabilecekler.

***1 Ekim 2008 günü sağlık yardımı verilmeyen çocukların durumu kötü

5510 sayılı SS ve GSS Kanunu’nun yürürlüğe girdiği gün olan 1 Ekim 2008 günü, ana-babası üzerinden sağlık yardımı alamayan kız ve erkek çocuklarımız ise 18 yaşından sonra, kendi ceplerinden sağlık yardımı almak zorundadırlar. (Okuyorlarsa bu yaş şartı 25’e kadar devam eder) Erkek veya kız farketmez 18 yaşından büyük çocukların durumu ise şayet okumuyorlarsa ailenin geliri dikkate alınarak GSS primi alınarak sağlık yardımı verilecek. Yani, çocuklarımız, 18 yaşını ikmal ettikleri andan itibaren artık birey sayılacaklar ve ana-babaları üzerinden sağlık yardımı alamayacaklar ve ailenin gelir durumuna göre GSS primi ödenerek sağlık yardımı alabilecekler. Prim ödenmiyorsa sağlık yardımı alamayacaklar. Bu arada 1 Ocak 2012 gününe kadar GSS primini isteyen ana-baba veya çocuklar ödeyecekler ama bu tarihten itibaren istese de istemese de tüm herkes GSS primi ödeme mükellefi olacak.

Ali TEZEL- Gazete Habertürk

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com