Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

20 Mayıs 2011 Cuma

Bahçe sahibi emeklinin aylığından SGDP Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmektedir bu uygulama yasal mıdır?

Tarımsal faaliyette bulunanın emekli aylığından destek primi kesilmez

Soru : SSK emeklisi, narenciye bahçesinden dolayı üretici durumundadır. Ağaç sayısından dolayı deftere tabi zirai gelir vergisi mükellefiyeti yapıtlılar. Bahçe sahibi emeklinin aylığından Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmektedir. Bu yasal mıdır?
Kemal ACARLAR/ SMMM

Cevap:
Zirai gelir vergisi mükelleflerinin sosyal güvenliği 4/b sigortası (eski adıyla Tarım Bağ-Kuru) kapsamında sağlanmaktadır. Tarım Bağ-Kuruna ilişkin 2926 sayılı Kanunda hüküm olmadığından, 1 Ekim 2008 tarihine kadar, emekli olup emekli aylığını kestirmeden tarımsal faaliyette bulunanların emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmedi.

1 Ekim 2008’den itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı kanunun 30 uncu maddesine göre de; ilk defa 1 Ekim 2008 den sonra sigortalı olanlar, emekli olduktan sonra Tarımsal faaliyette bulunmaları halinde, emekli aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmemesi gerekiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 05.03.2009 tarihli ve 2009/37 numaralı genelgesinin 5.7.1 başlıklı bölümünde;“Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bentleri kapsamında yaşlılık aylığı bağlananlar ile 4. maddenin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendine tabi çalışmaları nedeniyle aylık alanlardan Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (4) numaralı alt bendine tabi çalışmaları bulunanların bu çalışmaları nedeniyle aylıklarından sosyal güvenlik destek primi kesilmeyecektir.” hükmüne yer verilmiştir. Gerek yasa, gerekse genelge hükmüne göre, tarımsal faaliyette bulunan emeklinin,  aylığından destek primi kesilmemesi gerekiyor.



Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Sorular İçin Tıklayınız  Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com