Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

4 Aralık 2012 Salı

5 yıldan fazla Bağ-kur borcu nedeniyle silinen günler nasıl geri kazanılabilir?

Eşiniz silinen günlerini kazanabilir

Soru: Eşim 1961 doğumlu. 4 Haziran 1990 tarihinde sigortalı olarak işe başladı. Aynı yılın 15 Kasım 1990’da nasıl olduysa resen ticaret odasına kaydı yapılmış. Bu aradaki çalıştığı yerlerden SSK’sı var. 1999 yılında resmi olarak vergi mükellefi oldu. İlk Bağ-Kur ödemesini yapmak için gittiğimde, o zamanın parası ile 7.000 lira borç çıktı. Çok uğraştım ama bir türlü çözümlenemedi. En son geçen yıl Bağ-Kur affından yararlanıp ödemelere devam etmeye başladık. Geçen ayki ödemeyi yine almadılar. Bağ-Kura gittiğimde ise 19.maddeden terk olduğu söylendi.  31 Ocak 2011’de asıl vergi mükellefi olduğu tarihten itibaren terk gözükmekte. Nasıl bir yol izlememiz gerektiğini şaşırdık. Aralık 2007’de vergi mükellefini kapatarak tekrar SSK’lı olarak çalışmaya başladı.  

Nalan KIVIRCIK

Cevap: 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 5 yıldan fazla prim borcu olanlara, prim borçlarını ödemeleri için 31 Temmuz 2009 tarihine kadar süre verildi. Bu tarihe kadar borcunu ödemeyenlerin sigortalılık süreleri primi ödenen en son ay itibariyle, Bağ-Kura tescili yaptırıp hiç prim ödemeyenlerin sigortalılıkları da tescil tarihi itibariyle durduruldu. Ve prim  borçları  silinde. Sorunuzdan eşinizin hiç prim ödemediği için, tescil tarihi itibariyle sigortalılığının durdurulduğu ve prim borcunun silindiği anlaşılıyor.

25 Şubat 2011 tarihinde uygulamaya konan, toplumda af kanunu olarak adlandırılan 6111 sayılı yasa ile de, sigortalığı durdurulanlara en geç 30 Nisan 2011 tarihine kadar(BKK ile 31 Mayıs 2011 kadar uzatıldı) yazılı olarak talepte bulunma ve prim borçları ile prim borcuna enflasyon oranında hesaplanan gecikme faizinin tamamını 31 Temmuz 2011 tarihe kadar ödemeleri şartıyla, yüksek oranlı gecikme cezası ve gecikme zammı borçları   silinde.  Ve sigortalılık sürelerini tekrar kazandılar. Eşiniz, af kanunundan yararlanmamakla büyük fırsat kaçırmış. Ancak, yine de günlerini tekrar kazanması mümkün. Durdurulan sigortalılık süresinin primini günün değerleri üstünden ödeyerek, sigortalılık süresini ihya etmek suretiyle günlerini tekrar kazanabilir. Bunun için yapması gereken bağlı olduğu sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğünden “durdurulan sigortalılık süresinin ihyasını” talep edecek. Ve hesaplanan primi ödeyecek.

Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com