Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

10 Temmuz 2012 Salı

32 dairelik bir sitenin yöneticiyim apartmanların işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştıracağı çalıştırmadığı zamanda aylık 10 bin lira cezası ödeyeceği doğru mu?

İş sağlığı ve güvenliği tedbiri almayan apartmanlara aylık 10 bin lira ceza

Soru: 32 dairelik bir sitenin yöneticiyim. Yeni çıkan iş kanuna göre, apartmanların işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştıracağı çalıştırmadığı zamanda aylık 10 bin lira cezası ödeyeceği doğru mu? Bu konuda kafamız karışık. Bizi ve bizim durumunuzda olan yüz binlerce yöneticiyi bilgilendirirseniz seviniriz.

TEMEL
Cevap: 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” tüm özel ve kamu işyerlerini, işverenleri, yöneticileri, çırak ve stajyer dâhil tüm çalışanları kapsama alıyor. Yasa işverenlere, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini almanın yanında, işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve yardımcı sağlık personeli çalıştırma yükümlülüğü getiriyor. Bu yükümlülüklere uymayanlara da ciddi tutarda idari para cezası kesilmesini öngörüyor.
Bir kişi çalıştıran işveren dahi yasa kapsamında olduğundan, apartmanlar, ya işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştıracak. Ya da bu hizmeti dışarıdan(ortak sağlık ve güvenlik birimlerinden) satın alacak. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırmayan veya bu hizmetleri ortak hizmet birimlerinden satın almayan apartman yönetimine her ay için on bin TL idari para cezası kesilecek. Ancak, çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinden 10’dan az çalışanı olan işyerleri ile, Bakanlar Kurulunun karar alması halinde, az tehlikeli işyerlerinin iş sağlığı ve güvenliği masrafları sosyal güvenlik kurumunca karşılanacak. Uygulamanın ne zaman başlayacağı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının işyerlerinin tehlike sınıfını belirleyen tebliğinde apartmanları aldığı tehlike sınıfına bağlı. Şayet Bakanlık apartmanları çok tehlike veya tehlikeli sınıfa alırsa, uygulama 30 Haziran 2013 de, az tehlikeli sınıfa alırsa 30 Haziran 2014 tarihinde başlayacak. Apartman yöneticilerinin şimdiden 6331 sayılı İş sağlığı ve güvenliği yasasını öğrenmeye başlamalarında yarar var.

Ekrem SARISU - POSTA


Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com