Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

30 Ocak 2012 Pazartesi

Askerlerin emeklilik tarihi hesabı hk.

Askerlerin emeklilik tarihi nasıl hesaplanıyor?

Ülkemizde sosyal güvenlik sistemi sık sık reforma tabi tutulduğundan, bir vatandaşın emeklilik tarihini hesaplamak başlı başına uzmanlık alanı oldu.


Askerler için durum daha da karmaşık. Bugün, askerlerin emeklilik hesaplarına dair örneklerle, konuyu basitçe anlatmaya çalışacağız.

Yıpranma payı erken emekli ediyor

Daha önce de ifade ettiğimiz gibi askerler, çalıştıkları her yıl için 3 ay ilave hizmet süresi (yıpranma payı) kazanıyorlar. Böylece örneğin 20 yıl çalışan bir asker, 5 yıl da yıpranma payı kazanarak, toplamda 25 yıl hizmeti varmış gibi değerlendiriliyor.

Görev süresince kazanılan yıpranma payı, bir yandan hizmet süresine eklenirken, diğer yandan da emeklilik yaşından düşülüyor. Yani yıpranma süresi, çifte avantaj sağlamış oluyor. Ancak yıpranma payının emeklilikte ne şekilde dikkate alınacağı, askeri personelin göreve başlama tarihine göre değişiyor.

8.9.1999'dan önce göreve başlayanlar

Bugün fiilen görev başında bulunan askerlerin büyük çoğunluğu 8 Eylül 1999'dan önce göreve başlamış durumda. Askerler, 8 Eylül 1999 tarihine kadar emeklilikte yaş şartına tabi değillerdi. Erkekler 25 yılı, bayanlarsa 20 yılı doldurarak emekliliğe hak kazanıyorlardı. Ancak 8 Eylül 1999 tarihinde emeklilikte hizmet süresinin yanında bir de yaş şartı getirilirken, bu tarihten önce göreve başlayan memurlar için de bir kademelendirme öngörüldü. İşte 8.9.1999 öncesi göreve başlayan erkek ve bayan askerlerin emeklilik tarihi, 23.05.2002 tarihindeki hizmetleri dikkate alınarak tablolarda yer alan kademeli sisteme göre hesaplanıyor.


Örnek hesaplama

Soru: Sadettin Bey, ben 1 Eylül 1993 tarihinde uzman çavuş olarak göreve başladım ve halen aynı görevde devam ediyorum. Göreve başlamadan önce 302 gün SSK hizmetim ve borçlanmış olduğum 550 gün askerlik hizmetim var. Doğum tarihim 2 Aralık 1969. Bu bilgilere göre ne zaman emekli olabilirim? Murat S.

Cevap: Değerli okurum, 8 Eylül 1999 tarihinden önce göreve başladığınız için erkek memurların tabi olduğu tabloya göre hesaplama yapacağız. Buna göre öncelikle 23.05.2002 (SGK 14.06.2002 olarak uyguluyor) tarihine kadar toplam hizmetinizi bulmamız gerekiyor. 14.06.2002 tarihi itibariyle toplam hizmetiniz;
Normal memuriyet hizmetiniz: 8 yıl 9 ay 13 gün
Yıpranma payınız : 5 yıl (SGK 2002 öncesine 5 yılı peşin ekliyor)
SSK hizmetiniz : 10 ay 2 gün
Askerlik süreniz : 1 yıl 6 ay 10 gün
Toplam hizmetiniz : 16 yıl 1 ay 25 gün
Bu hizmet süresine göre kademeli geçiş tablosunda 49 yaş şartına tabi olacaksınız. Yani 25 yıllık hizmet süresini ve 49 yaşı tamamlayarak emekli olacaksınız. Ayrıca bugüne kadar kazandığınız ve bundan sonra da kazanacağınız yıpranma payı bu 49 yaş şartından indirilecek. Yani siz emeklilik tarihinize doğru ilerlerken, emeklilik tarihiniz de size doğru yaklaşacak. Böylece 11 Eylül 2013 tarihinde maaşlı olarak emekli olabileceksiniz.

Sadettin ORHAN - BUGÜN

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com