Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

1 Kasım 2011 Salı

Eşim doğum borçlanması yapması halinde daha erken emekli olabilir mi?


Borçlanma erken emekli eder 

Soru: Sadettin Bey, eşim ilk defa SSK'lı olarak 1991/Mayıs tarihinde işe başladı. Daha sonra evlilik nedeniyle işten ayrıldı. 1992/Temmuz tarihinde çocuğumuz dünyaya geldi. Eşim 1996/Aralık'ta öğretmen olarak göreve başladı ve halen devam ediyor. Eşim doğum borçlanması için SGK'ya başvurdu ve talebi kabul edildi. Borçlanma yapması halinde daha erken emekli olabilir mi? Eşimin emekliliğinde 1991 yılı başlangıç olarak kabul edilir mi? Aydın Y.

Cevap: Değerli okurum, eşinizin SSK prim gününü belirtmemişsiniz. Verdiğiniz bilgilere göre eşiniz doğum borçlanması yaptığı takdirde bir yıl daha erken emekli olur. Ayrıca ödeyeceği borçlanma günleri 20 yıllık hizmet süresinden sayılır. Ancak 1991 yılındaki SSK başlangıcı, memuriyette prim günü olarak dikkate alınır. Yani SSK'lılarda olduğu gibi yaş hesabında dikkate alınmaz.Birikmiş borcunuzu kapatamıyorsanız, 2. maddedeki gibi Bağ-Kur kaydınızı sona erdirip, sadece Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödemek üzere SGK'ya başvurabilirsiniz. Gelir durumunuza göre ayda 33 lira veya 100 lira ödeyerek sağlık yardımlarını almaya başlarsınız. Kendiniz SSK'lı çalışamıyorsanız, çalışan/sigortalı eşiniz üzerinden hak sahibi olarak sağlık yardımlarını alabilirsiniz. Ancak bunun için önce Bağ-Kur kaydınıza esas olan faaliyeti durdurmanız gerekir. Yani esnafsanız vergi kaydınızı, çiftçiyseniz ziraat odası kaydınızı, şirket ortağıysanız ortaklığınızı sona erdirmeniz gerekiyor.Esnaf, çiftçi veya şirket ortaklığından kaynaklanan Bağ-Kur borcunuz biriktiyse, SSK'lı yani yeni adıyla 4/a'lı olarak bir işe girdiğinizde 30 gün sonra sağlık yardımlarını alabilirsiniz. Birikmiş Bağ-Kur borcunuz buna engel olmaz. İşe girdiğiniz gün Bağ-Kur sigortanız otomatik olarak durdurulur.

Sadettin ORHAN - BUGÜN

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com