Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

18 Eylül 2011 Pazar

Kamuoyunda bilindiğinin aksine deneme süresinde de işçinin sigortalı yapılması gerekir

Deneme süresinde sigorta olmaz mı?

İsmini saklı tuttuğumuz bir okurumuz “2011 yılı başında işe başladığımda işverenim 3 ay deneme süresi, daha sonra sigortanı yapacağız dedi. Ve şu an Eylül ayında olmamıza rağmen sigortam hala başlamadı. Sorum şu ki; işveren sigorta yapmaya karar verdiğinde, işe giriş tarihim olan 2011 yılı başından itibaren kendisinin de 3 ay deneme dediği süreyi çıkardığımızda geriye kalan tarihten itibaren olan sigortamı yatırmasını talep edebilir miyim?” diyor.


Deneme süresi İş Kanunu’nda, işçinin işyerini, işverenin de işçiyi tanıması için getirilmiş bir düzenlemedir. Yani burada amaç işçinin işyerine, işyerinin de işçiye uygun olup olmadığını tanıyabilmeleri için bir zaman tanınmasıdır.

İşçi ve işverenler iş sözleşmesine bir deneme süresi konulduğunda, bunun süresi en çok iki ay olabilir. Ancak deneme süresi toplu iş sözleşmeleriyle dört aya kadar uzatılabilir.

Deneme süresi içinde taraflar iş sözleşmesini bildirim süresine gerek olmaksızın ve tazminatsız feshedebilir. Deneme süresinde işçi veya işveren iş sözleşmesini ihbar süresi veya ihbar tazminatı ödemesine gerek kalmadan feshedebilir.

Ancak, deneme süresinde de işçilerin sigortalı olması gerekir. Diğer bir deyişle deneme süresinde işçi, diğer işçiler gibi ücrete hak kazanır, servis, yemek ve diğer sosyal haklardan yararlanır ve en tabii hakkı olan sosyal güvenliği sağlanarak çalıştırılır. Kamuoyunda bilindiğinin aksine deneme süresinde de işçinin sigortalı yapılması gerekir.

İşçinin sigorta bildirimlerinin yapılmaması halinde, SGK’ya şikayet dilekçesi vermesi mümkün olabileceği gibi, hizmet tespit davası açarak da prim günlerini mahkeme kararıyla tespit ettirebilir.


Kaynak: Dr. Resul KURT - STAR  Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Diğer Sorular İçin Tıklayınız 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com