Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

18 Eylül 2011 Pazar

Emekli olup, ticari faaliyette bulunan, vergi mükellefi veya şirket ortaklığı olan kişilerin Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi ödemeleri hk.

Özürlü eşi de destek primi öder mi?

İsmini saklı tuttuğumuz bir okurumuz, "62 yaşında SSK'dan emekli bir bayanım ve bu sene başında maliyeye kayıt olup esnaflık yapmaya başladım. Ancak biliyorsunuz emeklilerden %15 Bağ-Kur destek primi kesiliyor, bu da bizi çok zor duruma sokuyor. Evde iki kişi yaşıyoruz, Eşimde SSK'dan emekli olup bakıma muhtaç ve özürlüdür. Bu destek priminin kesilmemesi için eşimin özürlülüğünü bildirmem işe yarar mı?"diyor.


Emekli olup, ticari faaliyette bulunan, vergi mükellefi veya şirket ortaklığı olan kişilerin Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi ödemeleri gerekmektedir.

SSK, Bağ-Kur, TC Emekli Sandığı emeklisi olup, Bağ-Kur kapsamında ticari veya serbest meslek faaliyetlerini devam ettirenlerin destek primi uygulaması sosyal güvenlik reformunun yürürlük tarihi olan 01.10.2008'de değiştirilmiş olup, artık SGK'dan almakta oldukları emekli maaşlarından kesilmektedir. Emekli maaşlarından kesilecek sosyal güvenlik destek primi tutarı, 2008 yılı için yüzde 12, 2009 yılı için yüzde 13, 2010 yılı için yüzde 14 ve 2011 ve izleyen yıllarda da yüzde 15 oranında uygulanmaktadır.

Bağ-Kur'luların sosyal güvenlik destek priminin üst sınırı 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarına SGK tarafından 2011 / Ocak ayında ödenen en yüksek yaşlılık aylığından alınabilecek tutardır. Bağ-Kur sigortalısına ödenen en yüksek yaşlılık aylığından fazla olmayacaktır.

Bu kapsamda faaliyette bulunan kişinin eşinin özürlü olmasının, Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primine bir etkisi yoktur. Yani diğer bir deyişle emekli maaşınızdan yüzde 15 oranında Bağ-Kur sosyal güvenlik destek primi kesilecektir.


Kaynak: Dr. Resul KURT - STAR  Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Diğer Sorular İçin Tıklayınız 

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com