Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

24 Temmuz 2011 Pazar

Kaymaklı vekiller ile kaymaksız vekiller arasındaki milletvekili emekli aylığı farkı hk.

Memur vekil-işçi vekil farkı

Sosyal güvenlik reformu 1 Ekim 2008'de yürürlüğe girdi.

Reform sonrasında işçi, memur, esnaf ayrımı kaldırıldı. Ancak 1 Ekim 2008'den önce memur olanlar için kazanılmış hakların korunması ilkesi benimsendi. (Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı gereği) Bu ilkenin benimsenmiş olması, uygulamada bazı enteresan durumların yaşanmasına sebep oluyor. İşte bu enteresan durumlardan birisi de milletvekilleriyle ilgili.


Reform kanununda yer alan düzenlemeye göre, 1 Ekim 2008'den önce bir ay bile olsa memurluk yapmış olanlar vekil olmaları halinde, iki yıl sonra 5000 lira emekli aylığına kavuşacaklar. Ancak vekillikten önce hiç memuriyeti bulunmayan vekiller için böyle bir imkân olmayacak. Onlar yine aynı emekli maaşına talim edecekler. Örneğin şimdiye kadar SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışmış ya da buralardan emekli olmuşsanız ve 12 Haziran'da vekil seçilmişseniz, milletvekili emekli aylığı alamayacaksınız. Buna göre şu an TBMM'de bulunan vekiller, memur vekiller ve diğer vekiller olarak ikiye ayrılacak. Siz dilerseniz buna kaymaklı vekiller ve kaymaksız vekiller de diyebilirsiniz.

İşin esprisi bir yana, sosyal güvenlik reformuyla birlikte kamuda eski memur/yeni memur ayrımı başlamıştı. Aynı ayrım 12 Haziran seçimleriyle şimdi TBMM'de yaşanacak.


Ulusal Basında Yazan Sosyal Güvenlik Uzmanları Tarafından Cevaplanmış Sorular İçin Tıklayınız  Sadettin ORHAN- BUGÜN

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com