Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

14 Şubat 2013 Perşembe

Sigortalılık süremi 15 yıla tamamlayarak tazminat almayı hak eder miyim?

Kıdem tazminatı alıp alınamayacağını sigortalılık süresi ve prim gün sayısı belirliyor


Soru: 7 Temmuz 1978 doğumluyum. Kurumsal bir şirkete altı yıldan beri çalışmaktayım. Kendi işimi kurmak için tazminatımı alıp çıkmak istiyorum. Kasım 1998 Mayıs 2000 arasında askerlik yaptım. SSK girişim 2001 olup, 4100 gün prim ödemem var.

1) Askerliğimi 18 ay borçlanırsam bana bir faydası olur mu?

2) Askerliğimi borçlanırsam, bedelini ne zaman ödemem gerekli?

3)SSK girişimi geri çekersem tazminatımı hak eder miyim?

4)Ya da askerlik borçlanmasını ödemeden, sigortalılık süremi 15 yıla tamamlayarak tazminat almayı hak eder miyim?

Erkan KAHRAMAN

Cevap:1) Sigorta başlangıcınızı tarih(gün, ay, yıl) olarak bildireceğiniz yerde sadece yıl olarak bildirmişsiniz. Oysa başlangıçta bir gün bile emekli olma şartlarını değiştirebiliyor. Şayet sigorta başlangıç tarihiniz 8 Mart 2001 den öncesi bir tarihse askerlik borçlanması sizi emekli olmak için kademeli yaş şartlarına tabi tutar. Ve 7000 gün prim ve 60 yaş şartlarıyla emekli olmaktan kurtularak, emekli olmak için, 25 yıl sigortalılık süresi, 5975 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olursunuz.

Başlangıcınız 8 Mart 2001 den sonraki bir tarihte ise, borçlanma sadece başlangıç tarihinizi geri götürür sigortalılık sürenizi ve priminizi 18 ay artırır. Ancak emekli olma şartlarınızı değiştirmez.

2) Askerliğinizi borçlanmanız halinde, tebliğ edilen borçlanma bedelini tebliğ tarihten itibaren bir ay içinde ödemeniz gerekir.

3) Askerlik borçlanması başlangıç tarihinizi 18 ay geri çeker. Belirttiğimiz gibi başlangıcınız 8 Mart 2001 den önceki bir tarihse, askerliğinizi borçlanmanız halinde, 3600 günden fazla prim ödemeniz olduğundan, 15 yılı sigortalılık süresini dolduracağınız tarihte kıdem tazminatı alabilirsiniz.

4) Alamazsınız. Çünkü başlangıç tarihinize göre kıdem tazminatınızı iki şekilde alarak işinizden ayrılabilirsiniz. 1) Priminizi 7000 güne tamamlayacağınız tarihte. 2) 4500 gün prim ödemiş olmanız şartıyla 2026 da 25 yıllık sigortalılık sürenizi dolduracağınız tarihte.


Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com