Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

6 Mayıs 2012 Pazar

Doğum borçlanmasının Bağ-Kura sayılması hukuka uygun mudur?

İlk borçlanmayı iptal ettirip SSK’lı çalışırken tekrar borçlanıp emekli olabilirsiniz

Soru: Eşim; 19 Mayıs 1967 doğumlu.1 Ekim 1987 tarihinde SSK’lı olarak Türkiye’de işe başladı.2000 yılına kadar çalıştı. Ocak 2008 ayında isteğe bağlı olarak prim ödemeye başladı. Mayıs 2009 tarihinde 1991 ve 2000 yılında yapmış olduğu doğumlar için 823 gün doğum borçlanması yaptı.
Ve bu günler SSK primlerine eklendi. Ekim 2008 den sonra Bağ-Kurlu sayıldığı için, 37 ay ödedikten sonra isteğe bağlıdan ayrılarak SSK’lı olarak çalışmaya başladı. Prim günü doğum borçlanması ile birlikte 4116 güne ulaştığında, Bağ-Kur ile toplam 5226 gün primi olduğundan işten ayrılarak SSK’dan emekli olmak için dilekçesini verdi. Dilekçe verdikten sonra SGK, SSK da görünen 823 günlük doğum borçlanması primlerini silerek, yaptığı ödemeyi Bağ-Kura attı. Emeklilik talebini son 7 yıl Bağ-Kurun fazla diyerek reddetti. 2009 yılında SSK’lı olarak kabul ettiği doğum borçlanmasını Bağ-Kura sayması doğrumudur. Hukuka uygun mudur? Ne yapmamız gerekir.

Kenan ÇAĞIRIRCAN

Cevap: Kurumun yaptığı işlem doğru. Çünkü; yasa doğum borçlanmasında kazanılan günlerin borçlanma talep tarihindeki sigortalılık statüsüne sayılacağını belirtiyor. Eşiniz Bağ-Kura prim öderken borçlanma yaptığından kazandığı 823 gün Bağ-Kura sayılmış. Bu köşeden okurları bu konuda sık sık uyardık. Demek ki dikkat etmemiş veya atlamışsınız. Ancak, sorunun çözümü var. Eşiniz bulunduğunuz yerdeki sosyal güvenlik il veya merkez müdürlüğüne başvuru yaparak, Sosyal Sigortalar İşlemleri Yönetmenliğinin 66 ncı maddesinin son fıkrası hükmünce, Bağ-Kura sayılan doğum borçlanmasından vazgeçtiğini borçlanma işleminin iptal edilerek ödediği borçlanma bedelinin iadesini talep etsin. Bu talep üzerine eşinizin borçlanma işlemi iptal edilir ve ödediği borçlanma bedeli iade edilir. İptal işleminden sonra sigortalı çalışırken, tekrar borçlanma talebinde bulunduğunda, bu kez kazandığı 823 gün SSK ya sayılır.


Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com