Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. Bize danışın...

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİLİK HESAPLAMA
• En Erken Nereden ve Nasıl Emekli Olacağınızın Tespiti • SSK ve Bağ-kur Emeklilik Başvuruları • Emeklilik Hesaplama • Hizmetimiz Ücretlidir.
SSK ve Bağ-kur Sorularınız İçin Yazın: 

18 Mayıs 2013 Cumartesi

Emeklilik şartlarımla ilgili verilen cevaptan hangisi doğru?

SGK’ nın verdiği bilgide bizim verdiğimiz bilgi de doğru
Soru: 1977 doğumluyum.1 Nisan 1993 meslek lisesinden sigorta girişim var. Şu an sigortalı olarak çalışıyorum. 2900 gün prim ödemem var. SSK sitesinde 5750 günde emekli olacağım belirtiliyor. Siz posta gazetesinde 1 Haziran 1999 de sigortalı olan arkadaşa 3600 gün demişsiniz. Hangisi doğru? 5750 gün mü? Yoksa 3600 gün mü? Bilgi verirseniz sevinirim.

Murat DAĞCI

Cevap: Meslek lisesinde okuduğunuz dönemde yapılan sigorta muhtemelen staj sigortasıdır. Staj sigortası emeklilik açısından başlangıç sayılmaz. Çünkü staj sigortasında kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına(malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarsı)  prim ödenmez. Ancak bu dönemde alınan sigorta sicil numarası emekli olana kadar kullanılır. Sigorta başlangıç tarihi kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına ilk defa prim ödenen gündür. SGK’ nın internet sitesinde 5750 günle emekli olabileceğiniz belirtildiğinde göre, adınıza ilk defa uzun vadeli sigorta kollarına 24 Mayıs 1994 ile 23 Kasım 1995 arasındaki bir tarihte prim ödenmiş olmalı.

Sadece prim ödeme gün sayısı ile emekli olunmuyor. Prim yanında sigortalılık süresi ve yaş şartı da aranıyor. Başlangıç tarihinize göre iki şekilde emekli olabilirsiniz.

1)25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şarlarına tabi olarak. Toplam 5750 gün prim ödemiş olmanız şartıyla,  2032 de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

2)15 yıl sigortalılık süresi 3600 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabi olarak. Bu seçenekte de toplam 3600 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 2037 de 60 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.  

Sorunuzda belirttiğiniz okura verdiğimiz cevaptaki gibi sizde 3600 günle emekli olabilirsiniz. Tabi ki prim dışındaki yaş şartını da sağlamanız şartıyla. Sonuç olarak SGK’ nın sitesinde verdiği bilgi de, bizim okurumuza verdiğimiz bilgide doğru.
 
Ekrem SARISU - POSTA

Değerli ziyaretçi; SSK ve Bağ-kur Ücretli Emeklilik Hesaplamaları ve Emeklilik Başvuruları için Hizmet veriyoruz. Emeklilik başvurusu ciddi iştir yanlış başvuru yaparak mağdur olmayın. İletişim İçin Yazın: emeklilikuzman@gmail.com